Lifestyle

4 nejléčivější koření pro vaše zdraví

4 nejléčivější koření pro vaše zdraví

Ne každou medicínu musíme polykat s přemáháním. Vždyť kdo z nás by něco namítal třeba proti čaji se skořicí nebo s voňavým anýzem? Koření ovšem v onom nápoji není zdaleka jen pro zvýšení požitku. Koření v něm totiž léčí.

Anýz: pro klid v útrobách

Co umí:

Anýz se spolu s příbuzným fenyklem tradičně doporučoval proti nadýmání, a to i u miminek. Dokáže také odstranit nepříjemný zápach z úst, pokud je příčina ve špatném trávení.

Tip na uklidňující čaj:

Anýz ukonejší nejen bouři ve střevech, ale také v duši. Při rozčilení si můžeme 5 minut povařit vrchovatou lžičku koření v 300 ml vody, nechat trochu vychladnout a vypít.

Muškátový ořech: proti bolesti

Co umí:

Proti bolesti ho tradičně používá čínská medicína i lidoví léčitelé v Evropě. Kromě toho také podporuje činnost jater, posiluje nervy a zlepšuje náladu. Úplně vyhnout se mu musí nastávající maminky, protože může vyvolat předčasný porod.

Tip na čaj proti migréně:

Nastrouháme špetku ořechu – na šálek dáváme maximálně 1/3 zarovnané lžičky. Zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat 15 minut. Můžeme přidat také pravý čaj, což podpoří prokrvení a tlak v bolavé hlavě poleví.

Kurkuma: pro žlučníkáře

Co umí:

Podporuje vylučování žluči, čímž předchází tvorbě žlučových kamenů. Pomáhá žaludku při trávení těžších jídel. Kurkuma má výrazně žlutou barvu a příjemně štiplavou chuť.

Tip na uklidnění jater:

Kurkuma se dá použít jako dietní varianta kari, protože játra a žlučník nedráždí, naopak uklidní. Hodí se na dušené maso a dávkovat můžeme velkoryse – až lžičku na porci pro dva.

Pokud už je trávení podrážděné, uvaříme si ihned po jídle mátový čaj a přidáme půl lžičky kurkumy.

Skořice: proti nachlazení

Co umí:

Zahřívá, přitom tělu neuškodí jako třeba alkohol. Zvýší tlak, a tak se prokrví i promrzlé ruce a nohy. Vyhnout bychom se jí měli, jen máme-li časté bolesti v žaludku a podrážděný žlučník. Tip na sirup proti zimomřivosti:

Do 2 lžic medu zamícháme 1 lžičku skořice, ½ lžičky čerstvě mletého pepře a stejné množství mletého zázvoru. Necháme den odstát, aby se ingredience propojily a pojídáme po lžičkách a necháváme pomalu rozpustit v ústech.

Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Lifestyle

PR10

Češi splácejí dluhy lépe než většina Evropy

Epochálnísvět.cz27.5.2017
slider_389522521

Biohazard v kuchyni

Paní domu25.5.2017
Zámek Ashford Castle, jehož historie sahá až do roku 1228, nabízí to nejlepší z irského pohostinství.

Nejkouzelnější hotelová „château“ světa

Top Class23.5.2017
3) shutterstock_30945862

Jak jste na tom? Zjistěte to věštěním!

Paní domu18.5.2017
PR9

Finanční gramotnost Čechů

Epochálnísvět.cz18.5.2017
Samostatně stojící umyvadla Lapilaz zdobí efektní zlacení v podobě kamenné praskliny. Maison Valentina, covethouse.eu, 345 000 Kč

PRECIOUS STONES aneb Drahé kameny jako solitéry vašich interiérů

Top Class16.5.2017
Zamilovaní

Proč už nenosíš kytky?

Paní domu11.5.2017
Recepci pražské kliniky Mediestetik dolaďuje uklidňující fialová barva.

VSTŘÍC JARNÍ KRÁSE

Top Class9.5.2017
21929766 - young man watching football match on tv

Budoucnost sledování televize je tady už dnes!

Epochálnísvět.cz8.5.2017

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o