Lifestyle

4 nejléčivější koření pro vaše zdraví

4 nejléčivější koření pro vaše zdraví

Ne každou medicínu musíme polykat s přemáháním. Vždyť kdo z nás by něco namítal třeba proti čaji se skořicí nebo s voňavým anýzem? Koření ovšem v onom nápoji není zdaleka jen pro zvýšení požitku. Koření v něm totiž léčí.

Anýz: pro klid v útrobách

Co umí:

Anýz se spolu s příbuzným fenyklem tradičně doporučoval proti nadýmání, a to i u miminek. Dokáže také odstranit nepříjemný zápach z úst, pokud je příčina ve špatném trávení.

Tip na uklidňující čaj:

Anýz ukonejší nejen bouři ve střevech, ale také v duši. Při rozčilení si můžeme 5 minut povařit vrchovatou lžičku koření v 300 ml vody, nechat trochu vychladnout a vypít.

Muškátový ořech: proti bolesti

Co umí:

Proti bolesti ho tradičně používá čínská medicína i lidoví léčitelé v Evropě. Kromě toho také podporuje činnost jater, posiluje nervy a zlepšuje náladu. Úplně vyhnout se mu musí nastávající maminky, protože může vyvolat předčasný porod.

Tip na čaj proti migréně:

Nastrouháme špetku ořechu – na šálek dáváme maximálně 1/3 zarovnané lžičky. Zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat 15 minut. Můžeme přidat také pravý čaj, což podpoří prokrvení a tlak v bolavé hlavě poleví.

Kurkuma: pro žlučníkáře

Co umí:

Podporuje vylučování žluči, čímž předchází tvorbě žlučových kamenů. Pomáhá žaludku při trávení těžších jídel. Kurkuma má výrazně žlutou barvu a příjemně štiplavou chuť.

Tip na uklidnění jater:

Kurkuma se dá použít jako dietní varianta kari, protože játra a žlučník nedráždí, naopak uklidní. Hodí se na dušené maso a dávkovat můžeme velkoryse – až lžičku na porci pro dva.

Pokud už je trávení podrážděné, uvaříme si ihned po jídle mátový čaj a přidáme půl lžičky kurkumy.

Skořice: proti nachlazení

Co umí:

Zahřívá, přitom tělu neuškodí jako třeba alkohol. Zvýší tlak, a tak se prokrví i promrzlé ruce a nohy. Vyhnout bychom se jí měli, jen máme-li časté bolesti v žaludku a podrážděný žlučník. Tip na sirup proti zimomřivosti:

Do 2 lžic medu zamícháme 1 lžičku skořice, ½ lžičky čerstvě mletého pepře a stejné množství mletého zázvoru. Necháme den odstát, aby se ingredience propojily a pojídáme po lžičkách a necháváme pomalu rozpustit v ústech.

Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Lifestyle

Něco vás kouslo?

Lifestyle16.11.2017

Dámy, přijměte pozvání…

Lifestyle14.11.2017

Strom v hrsti

Lifestyle9.11.2017

Golfový podzim ve slunné Itálii

Lifestyle7.11.2017

LOVECKÁ SEZONA

Lifestyle2.11.2017

Neteče někde voda?

Lifestyle31.10.2017

Mají to rády mokré

Lifestyle26.10.2017

Svatyně ničím nerušené relaxace

Lifestyle24.10.2017

Aby nic netlačilo

Lifestyle19.10.2017

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o