Lifestyle

Jablka trochu naruby

Jablka trochu naruby

Co s úrodou jablek? Uskladnit, nebo zpracovat? Máme pro vás pár dobrých rad, jak si s letošní sklizní poradit.

Nejprve pár rad pro co nejkvalitnější uskladnění. Předem vyřaďte všechny padané či jakkoli narušené plody. Stačí sebemenší otlak, aby se jablko začalo při nejbližší příležitosti kazit. Tím se dostáváme k úvodnímu pravidlu, které zní: Uskladnění začíná už při samotném trhání. Musí se totiž dít s největší opatrností. Nejlepší způsob je trhání rukou. Jablko pomalu ukroutíme i se stopkou a položíme buď na zem do trávy, nebo do mělčího košíku. Není vhodné, aby na sobě leželo moc vrstev nad sebou, plody by se mohly poškodit vlastní vahou. Trháte-li česáčkem, vždy jen po jednom jablku.

Tip: Jak poznáte, že je jablko zralé? Otočte jím o 90 °. Jestliže snadno odpadne od větve, je přesně v té fázi, kdy ho sklidit.

Příprava sklepa a lísek

K uskladnění se hodí dobře vymyté a roztokem hypermanganu vydesinfikované lísky, kam klademe jablka, pokud to jde, pouze v jediné vrstvě. Sklep musí být celé období dobře větraný s teplotou od 2 do 8 °C. Kdo chce vytvořit podmínky zcela dokonalé, může ho přes léto vybílit hašeným vápnem s přídavkem modré skalice. Mějte na paměti, že jablka nasávají okolní pachy, takže je neskladujte spolu s aromatickou zeleninou ani ve sklepě, který je cítit plísní. Jestli chcete vybrat pár nejkrásnějších kousků na vánoční stůl, zabalte je do mastného hedvábného papíru.

Jablečné dezertní víno

V odšťavovači vylisujeme 10 litrů jablečné šťávy, nalijeme do ní 1,5 litru vody a nasypeme 2 kg cukru. K tomuto roztoku přidáme čistou kvasinkovou kulturu, kterou dostaneme v drogerii. Pak všechno necháme kvasit při pokojové teplotě. Jestliže je kvašení moc bouřlivé, dolijeme dvěma hrnky vody a přendáme na 14 dní na chladnější místo. Poté přidáme ještě 1,5 kg cukru a necháme další tři dny pracovat. Vzniklé víno cedíme přes plátýnko do láhví a skladujeme v temnu a chladnu.

Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Lifestyle

3) shutterstock_30945862

Jak jste na tom? Zjistěte to věštěním!

Paní domu18.5.2017
PR9

Finanční gramotnost Čechů

Epochálnísvět.cz18.5.2017
Samostatně stojící umyvadla Lapilaz zdobí efektní zlacení v podobě kamenné praskliny. Maison Valentina, covethouse.eu, 345 000 Kč

PRECIOUS STONES aneb Drahé kameny jako solitéry vašich interiérů

Top Class16.5.2017
Zamilovaní

Proč už nenosíš kytky?

Paní domu11.5.2017
Recepci pražské kliniky Mediestetik dolaďuje uklidňující fialová barva.

VSTŘÍC JARNÍ KRÁSE

Top Class9.5.2017
21929766 - young man watching football match on tv

Budoucnost sledování televize je tady už dnes!

Epochálnísvět.cz8.5.2017
slider_365688317

Konec tloustnutí v práci!

Paní domu4.5.2017
PR8

Jak na nečekané výdaje

Epochálnísvět.cz27.4.2017
slider_440302306

Co jste (možná) o rýži netušili!

Paní domu27.4.2017

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o