Lifestyle

Jablka trochu naruby

Jablka trochu naruby

Co s úrodou jablek? Uskladnit, nebo zpracovat? Máme pro vás pár dobrých rad, jak si s letošní sklizní poradit.

Nejprve pár rad pro co nejkvalitnější uskladnění. Předem vyřaďte všechny padané či jakkoli narušené plody. Stačí sebemenší otlak, aby se jablko začalo při nejbližší příležitosti kazit. Tím se dostáváme k úvodnímu pravidlu, které zní: Uskladnění začíná už při samotném trhání. Musí se totiž dít s největší opatrností. Nejlepší způsob je trhání rukou. Jablko pomalu ukroutíme i se stopkou a položíme buď na zem do trávy, nebo do mělčího košíku. Není vhodné, aby na sobě leželo moc vrstev nad sebou, plody by se mohly poškodit vlastní vahou. Trháte-li česáčkem, vždy jen po jednom jablku.

Tip: Jak poznáte, že je jablko zralé? Otočte jím o 90 °. Jestliže snadno odpadne od větve, je přesně v té fázi, kdy ho sklidit.

Příprava sklepa a lísek

K uskladnění se hodí dobře vymyté a roztokem hypermanganu vydesinfikované lísky, kam klademe jablka, pokud to jde, pouze v jediné vrstvě. Sklep musí být celé období dobře větraný s teplotou od 2 do 8 °C. Kdo chce vytvořit podmínky zcela dokonalé, může ho přes léto vybílit hašeným vápnem s přídavkem modré skalice. Mějte na paměti, že jablka nasávají okolní pachy, takže je neskladujte spolu s aromatickou zeleninou ani ve sklepě, který je cítit plísní. Jestli chcete vybrat pár nejkrásnějších kousků na vánoční stůl, zabalte je do mastného hedvábného papíru.

Jablečné dezertní víno

V odšťavovači vylisujeme 10 litrů jablečné šťávy, nalijeme do ní 1,5 litru vody a nasypeme 2 kg cukru. K tomuto roztoku přidáme čistou kvasinkovou kulturu, kterou dostaneme v drogerii. Pak všechno necháme kvasit při pokojové teplotě. Jestliže je kvašení moc bouřlivé, dolijeme dvěma hrnky vody a přendáme na 14 dní na chladnější místo. Poté přidáme ještě 1,5 kg cukru a necháme další tři dny pracovat. Vzniklé víno cedíme přes plátýnko do láhví a skladujeme v temnu a chladnu.

Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Lifestyle

Módní styl návrhářky Anny October je výrazně romantický.

Young Fashion Brands: Mladí & nadějní

Lifestyle22.8.2017
Hirataké

Tak trochu jiné houby…

Lifestyle17.8.2017
Vítězný náhrdelník v kategorii Šampion šampionů.

ŠAMPION ŠAMPIONŮ: Nejkrásnější designový šperk roku

Lifestyle15.8.2017
Margherita

Když pizza, tak pravá italská

Lifestyle10.8.2017
Romantika se rozhodně nemusí pojit jen s rudou barvou. Příznivce střízlivějších odstínů tak určitě potěší Directors Double Suite v londýnském hotelu Blakes.

TOP butikové hotely aneb objevte kouzlo osobitosti

Lifestyle8.8.2017

Povolejte na pomoc 100% džusy a pyré!

Lifestyle7.8.2017
slider_658962502

Milujeme petúnie

Lifestyle3.8.2017
Ocelový chronograf Daytona proslavil herec Paul Newman.

ROLEX: PRVNÍ A JEDINEČNÝ

Lifestyle1.8.2017
V supermarketech jsou různé druhy, ale není nad domácí

Návrat k poctivému chlebu

Lifestyle27.7.2017

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o