Zajímavosti

Jak se vyrábějí bublinky v osmi bodech

Tento článek je reklamním sdělením
Jak se vyrábějí bublinky v osmi bodech

I české sekty mohou zaujmout zmlsané jazýčky aristokratů. Vždyť sama královna Alžběta II. si při návštěvě Prahy připíjela sektem Louis Girardot ze Starého Plzence. Víte však, co dodává šumivým vínům jejich neopakovatelnou chuť? Zjistěte v osmi bodech, jak vznikají sekty vyráběné klasickou metodou.

1. Na začátku je vždy dobré tiché víno. Několik odrůd vinné révy tvoří dohromady tzv. cuvée – základ sektu. Například Bohemia Sekt Prestige brut vzniká spojením Ryzlinku vlašského i rýnského a Rulandského bílého. Sestavení vlastního cuvée je předpokladem úspěchu a přímo vrcholná disciplína zkušených sklepmistrů. Pro výrobu sektu jsou důležité pikantní kyselinky, které i přes svůj název dodávají výslednému nápoji svěží chuť a pozitivní náboj.

2. Zkušení plzenečtí sklepmistři pak přidají speciální kvasinky a tirážní likér, což je směs cukru a vína, která slouží kvasinkám jako potrava. Na dalších pět až šest týdnů se lahev uloží do „postýlek“, jakýchsi kovových klecí, kde je teplota kolem patnácti stupňů. Kvasinky mění v této fázi cukr v alkohol a přidávají to nejdůležitější: oxid uhličitý, naše oblíbené bublinky. Díky velice živému procesu, který se uvnitř odehrává, musí zátka udržet tlak o síle sedmi atmosfér – tedy až třikrát více, než je tlak v pneumatikách.

3. Stav kvasinek v lahvích je pod neustálým dohledem. Ve chvíli, kdy je lahev prokvašená, putuje do sklepa, kde je ještě o pět stupňů méně. Kvasinky splnily svůj účel, mění se v kvasniční kal a objevují se buketní látky zodpovědné za aroma sektu. I díky nim je Bohemia Sekt česká jednička mezi jakostními šumivými víny.

4. Sekty pak „leží na kalech“ a zrají. Délka zrání závisí na tom, jaký typ šumivého vína chceme vytvořit. Některé zrají i více než tři roky. Nakonec je nutné kvasniční kal z láhve odstranit. Tomu dopomáhá proces, kterému se říká remuáž (remuage). Jedná se o techniku, při níž se lahev přes dvaašedesát přesných kroků přesune ve speciálních setřásacích stojanech zvaných pupitry z horizontální polohy hrdlem šikmo k zemi. Těmito kroky ji dokáže provést lidská ruka během dvou týdnů.

5. Přichází zábavná část, označená dalším neobvyklým slovem. Degorsáž, neboli odkalení, je proces, při němž se láhev otevře, nashromážděný kal pod tlakem vyletí z lahve a láhev se uzavře korkovou zátkou. Šikovný degoržér byl v minulosti nezbytný pro chod podniku, ale dnes už jeho práci převzala moderní odkalovací linka. Současný „degoržér“ tak vlastně už jen ukládá lahve s nashromážděným kvasničným kalem v hrdle láhve do roztoku, jehož teplota je pevně stanovena na třicet stupňů pod nulou a dojde tak k rychlému zmrazení kalů a vytvoření jakési pomyslné „ledové zátky“, která je tlakem v láhvi následně po otevření „vystřelena“ ven.

6. Sekt na sebe bere svou konečnou podobu. Přidává se do něj už jen expediční likér, který určuje požadovanou kondici sektu (brut, sec, demi sec, nebo doux). Tvoří jej víno, cukr a vinný destilát. Lahev se poté uzavře příznačnou korkovou zátkou a nakonec korunuje drátěným košíčkem, agrafou.

7. A pak už se sekt zahalí do stylového hávu – kontroluje se proti světlu, přidává se etiketa a lahve plné perlivého luxusu mohou putovat do obchodů, do vašich domovů, do skleniček k přípitkům, do koktejlů, do kyblíků s ledem, k napěněné vaně…

Louis Girardot brut
Louis Girardot patří mezi ty nejušlechtilejší sekty. Má světle zelenozlatou čirou barvu, lehkou a jemnou vůni a jeho chuť je harmonická, s náznakem zralých jader vlašských ořechů. Je vyráběn tradičním kvašením a zráním vín v lahvích, a to celkem tří odrůd pocházejících ze slunné Pálavy – Chardonnay, Rulandského bílého a Ryzlinku rýnského. Kvašení trvá až 36 měsíců, aby sekt získal dlouhotrvající perlení a vyzrálý, harmonický charakter, jenž jej pozvedá do kategorie excelentních šumivých vín.
Jméno Louis Girardot připomíná francouzského odborníka na výrobu sektů. Ten na samém počátku jejich produkce ve Starém Plzenci zasvěcoval místní sklepmistry do tajů tohoto umění.
Orientační cena: 499 Kč

Tento článek je reklamním sdělením
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Zajímavosti

Mohli spolu hrát šachy? Podle odborníků je to nepravděpodobné.

Opravdu válčil Hitler s Leninem na černobílém poli?

Zajímavosti21.8.2017
Takhle vypadá Sagittarius A*. Je to černá díra? Podle teorie kvantové mechaniky není možné, aby se hmota rozpustila. Informace musí zůstat zachována.

Jak by se umíralo v černé díře?

Zajímavosti17.8.2017
sršeň (Vespa)
Schmidtův index bolesti: 2.0 (Bolest bych přirovnal k přibouchnutí ruky do dveří)

Jak moc to bolí, doktore Bolíto?

Zajímavosti14.8.2017
100dolarovka je americkou bankovkou s nejvyšší nominální hodnotou.

Nejznámější bankovka světa se dělá ze starých hadrů

Zajímavosti10.8.2017
Muži kmene Asmat jsou svalnatí a silní, mají černou pleť barvy kávy a nosy propíchnuté ozdobami velikosti desetikoruny.

Michael Rockefeller: Dědic impéria skončí jako rituální jídlo…

Zajímavosti7.8.2017
Někteří američtí preppeři s ironií nazývají ty, kteří jsou lhostejní k přípravám na konec lidstva, „ovcemi“.

Preppers jsou na katastrofu připraveni! A co vy?

Zajímavosti3.8.2017
brit_09082012_foto_(c)_tomas_maly_MG_8541

Služební psi jako pomocníci při policejních zásazích

Zajímavosti31.7.2017
Edinburgh, UK - January 20, 2015. Polish scouts next stands in front of Wojtek the Soldier Bear Memorial in Edinburgh city

Medvěd Wojtek: Pije, salutuje a nosí vojákům munici!

Zajímavosti31.7.2017
Ulice ve staré vídeňské čtvrti

Uměl Hitler malovat?

Zajímavosti27.7.2017

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o