Lifestyle

Kulinární tipy

Kulinární tipy

Už nevíte co vařit, protože vás to zimní počasí tak nějak neinspiruje? Nebo vás už nebaví předkládat návštěvám kávu nebo čaj? Lákají vás barevné sušené plody? Poradíme vám.

Co jste měli k večeři? Zase guláš!

Většina z nás by totiž uvedla jednoduchý seznam. Jídla by se většinou s železnou pravděpodobností opakovala. Alespoň takové informace jsme o sobě poskytli při průzkumu, který probíhal na téma Co vaříte k večeři. Nelichotivý výsledek je prý zapříčiněn především nedostatkem času. Nejčastěji vaříme či pečeme z kuřecího a vepřového masa, oblíbené jsou i různé omáčky a guláš.

Chcete změnu? Můžete si dát rybu

Dušený kapr s cizrnou a chorizem

Potřebujeme: 400 g brambor, 2 cibule, olivový olej, 400 g předvařené cizrny, 400 ml rybího vývaru, sůl a pepř, šafrán, 1 kus červené a 1 kus žluté papriky, 100 g choriza, 400 g kapra (filetů nebo celých kusů), 4 sušená rajčata

Na olivovém oleji orestujeme cibulku a 1 lžíci hladké mouky. Zalijeme rybím vývarem a přidáme šafrán a nakrájené brambory na kostky. Vaříme asi 15 min. a přidáme předvařenou cizrnu, a necháme dál vařit.

Na zvláštní pánvi orestujeme chorizo nakrájené na plátky, přidáme kapra a nakonec na kostky nakrájenou oloupanou papriku a sušená rajčata. Vše krátce orestujeme a přidáme do již vařených brambor s cizrnou. Převaříme a ihned servírujeme.

Sušené ovoce obzvlášť chutná v zimě

Dříve bylo sušené ovoce běžnou součástí tradičního českého zimního jídelníčku. Předem povařené sušené švestky se používaly jako náplň do ovocných knedlíků, rozvařené sušené hrušky či třešně se mazaly na koláče. Pokud jste si nestihli usušit ovoce sami, určitě si vyberete z bohaté nabídky v obchodech. Vyhněte se však plodům s křiklavými barvami. Jedná se totiž o ovoce proslazované a ošetřené oxidem siřičitým. Vězte, že přirozeně prosušené ovoce bez přidaných barviv vypadá jinak.

Něco pro zahřátí: Likér z ledových kaštanů:

250 ml šlehačky, 1 slazené mléko, 3 tyčinky ledových kaštanů, 4 kostičky hořké čokolády, ½ l rumu.

Šlehačku vylijeme do hrnce a přidáme čokoládu a nalámané tyčinky ledových kaštanů. Za stálého míchání povaříme. Poté sejmeme z plamene, necháme vychladnout, přilijeme slazené mléko a nakonec rum. Řádně promícháme, aby měl nápoj hladkou konzistenci, a nalijeme ho do lahví. Z jedné dávky je 1 l likéru.

Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Lifestyle

socsite-head

Jak sociální sítě ovlivňují finanční trhy

Epochálnísvět.cz23.2.2017
slider shutterstock_180807413

I při cukrovce můžete sladké aneb menu (nejen) pro diabetiky

Paní domu23.2.2017
Opulentní Mukul je nevšedním ztělesněním vize prominentního nikaragujského podnikatele Dona Carlose Pellase.

Tváří v tvář luxusní romantice

Top Class21.2.2017
Bolest může signalizovat nádor

Bolestivé polykání

Paní domu16.2.2017
Kabelka Sylvie zdobená masivním zlatým řetězem a kováním v provedení ve vysokém lesku od Gucciho za 709 750 Kč.

DRUHÁ KŮŽE: TY NEJEXKLUZIVNĚJŠÍ MATERIÁLY SVĚTA

Top Class14.2.2017
slider_112484051

Jak se dosyta najíst, ale nepřibrat

Paní domu9.2.2017
Sashimi patří k jedinečným lahůdkám, podlehnete?

TOP TŘI NOVÉ RESTAURACE, KTERÉ BYSTE MĚLI NAVŠTÍVIT

Top Class7.2.2017
V americkém státě Vermont se skrývá jedinečná usedlost Twin Farms s více než dvousetletou historií.

Šťastná valentýnská sedma

Top Class31.1.2017
Pohled na pláž těsně vedle Starého města.

Kouzelný Dubrovník

Paní domu26.1.2017

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o