Lifestyle

Nechte pečivo dýchat!

Nechte pečivo dýchat!

Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma.

Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboje musí zůstat pružné, měkké a vláčné. Pečivo také nesmí ztratit svoji vůni a chuť. Obecně ale samozřejmě platí, že čím čerstvější, tím chutnější.

  • trvanlivější je chléb a pečivo z žitné než z pšeničné mouky. Je to hlavně proto, že žitná mouka si déle podrží vlhkost a s ní i vláčnost a pružnost střídky.
  • bílé pšeničné a jemné pečivo – čím vyšší obsah tuku, tím delší trvanlivost, ale také tak příjemná křupavost.
  • chléb, ve kterém je maximálně 10 % pšeničné mouky. Do 5 dnů.

Kam s tím doma? Přece do chlebovky!

  • Pokud jsme přinesli pečivo či chleba domů v plastovém obalu, hned je z něj vyndáme.
  • Plastový obal od pečiva už nepoužijeme na potraviny, může se stát zdrojem plísní.
  • Vlažný nebo teplý chleba a pečivo necháme před uložením vychladnout.
  • Pečivo a hlavně chleba zabalíme do čisté utěrky z bavlněné nebo lněné tkaniny.
  • V utěrce je uložíme do větrané chlebovky s otvory.
  • Chlebovku pravidelně vymýváme a vyklepáváme z ní drobečky.
  • Podle možnosti chlebovku neukládáme v kuchyni, ideální je suchá spíž.

Kam rozhodně ne:

Plastový sáček – zhouba křehkosti, semeniště plísní

V neprodyšném plastovém obalu:

  • chlebu i pečivu sice zůstane vláčná a měkká střídka, ale kůrka ztratí křehkost.
  • po 3 a více dnech takového uložení chleba začne plesnivět.
  • plíseň se po 3 dnech bezpečně zakousne i do jemného pečiva s vlhkými náplněmi (koláče, buchty…).

Osvědčený tip Paní domu: Neodolali jsme nádherně vypečenému pecnu chleba, ale není šance ho rychle sníst? Čerstvý bochník rozkrojíme na čtvrtiny. Každou zvlášť vložíme do 2 mikrotenových sáčků, vytlačíme co nejvíc vzduchu a sáčky pevně zavážeme. Vložíme do mrazáku na -18 °C. Kůrka sice nebude křupat, ale chléb vydrží 2-3 měsíce. Rozmrazujeme zabalený, pomalu, nejlépe přes noc.

Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Lifestyle

PR8

Jak na nečekané výdaje

Epochálnísvět.cz27.4.2017
slider_440302306

Co jste (možná) o rýži netušili!

Paní domu27.4.2017
Svatbou jako z pohádky se mohl pyšnit bývalý předseda sociální sítě Facebook, Sean Parker.

Rozmary slavných a bohatých: TOP CLASS VOLÍ SVATEBNÍ NEJ…

Top Class25.4.2017
Numerologie je nauka o skrytých vlivech čísel na život člověka.

Najdete svůj osud v číslech?

Paní domu20.4.2017
V Planet Zen se o vás postarají experti na tradiční i exotické masáže.

Luxury signature massages aneb Vyzkoušeli jsme za vás

Top Class18.4.2017
Už jak se čokoláda začne rozpouštět na jazyku, cítíme se blaze.

Co dokáže čokoládový den?

Paní domu13.4.2017
1

Všechno má svůj čas: MeisterSinger

Top Class11.4.2017
fot

Filmová laboratoř

Epochálnísvět.cz10.4.2017
TOP-tikety-2-1024x556

Znalost fotbalu dopomohlo výherci oškubat Fortunu o 3 mil. Kč!

Epochálnísvět.cz7.4.2017

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o