Lifestyle

Nechte pečivo dýchat!

Nechte pečivo dýchat!

Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma.

Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboje musí zůstat pružné, měkké a vláčné. Pečivo také nesmí ztratit svoji vůni a chuť. Obecně ale samozřejmě platí, že čím čerstvější, tím chutnější.

  • trvanlivější je chléb a pečivo z žitné než z pšeničné mouky. Je to hlavně proto, že žitná mouka si déle podrží vlhkost a s ní i vláčnost a pružnost střídky.
  • bílé pšeničné a jemné pečivo – čím vyšší obsah tuku, tím delší trvanlivost, ale také tak příjemná křupavost.
  • chléb, ve kterém je maximálně 10 % pšeničné mouky. Do 5 dnů.

Kam s tím doma? Přece do chlebovky!

  • Pokud jsme přinesli pečivo či chleba domů v plastovém obalu, hned je z něj vyndáme.
  • Plastový obal od pečiva už nepoužijeme na potraviny, může se stát zdrojem plísní.
  • Vlažný nebo teplý chleba a pečivo necháme před uložením vychladnout.
  • Pečivo a hlavně chleba zabalíme do čisté utěrky z bavlněné nebo lněné tkaniny.
  • V utěrce je uložíme do větrané chlebovky s otvory.
  • Chlebovku pravidelně vymýváme a vyklepáváme z ní drobečky.
  • Podle možnosti chlebovku neukládáme v kuchyni, ideální je suchá spíž.

Kam rozhodně ne:

Plastový sáček – zhouba křehkosti, semeniště plísní

V neprodyšném plastovém obalu:

  • chlebu i pečivu sice zůstane vláčná a měkká střídka, ale kůrka ztratí křehkost.
  • po 3 a více dnech takového uložení chleba začne plesnivět.
  • plíseň se po 3 dnech bezpečně zakousne i do jemného pečiva s vlhkými náplněmi (koláče, buchty…).

Osvědčený tip Paní domu: Neodolali jsme nádherně vypečenému pecnu chleba, ale není šance ho rychle sníst? Čerstvý bochník rozkrojíme na čtvrtiny. Každou zvlášť vložíme do 2 mikrotenových sáčků, vytlačíme co nejvíc vzduchu a sáčky pevně zavážeme. Vložíme do mrazáku na -18 °C. Kůrka sice nebude křupat, ale chléb vydrží 2-3 měsíce. Rozmrazujeme zabalený, pomalu, nejlépe přes noc.

Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Lifestyle

slider shutterstock_19077832

Zimní vitamínky se na nás jen smějí!

Paní domu23.3.2017
PR2 shutterstock_383170699

Má smysl si brát rychlou půjčku? Kde je nejlevnější?

Epochálnísvět.cz23.3.2017
HyperFocal: 0

NOVÉ MÚZY L’ORÉAL PROFESSIONNEL

Top Class21.3.2017
3tipy_Main

3 tipy k výběru tiskárny – aby vám léta dobře sloužila

Epochálnísvět.cz20.3.2017
mýdlo je plné bakterií

Bakterie od rána do večera

Paní domu16.3.2017
PR1 shutterstock_403667035

Realita: 35% Čechů má nějakou formu půjčky

Epochálnísvět.cz16.3.2017
Nastěhovat se do londýnské čtvrti Kensington - to už něco znamená. Vždyť hned za rohem bydlí i samotný princ William se svou manželkou Kate Middleton.

FINE LIVING ANEB REZEDENTEM V NEJLEPŠÍCH ČTVRTÍCH SVĚTA

Top Class14.3.2017
slider shutterstock_22586020

Žhavá Sicílie – památky, moře, víno a Naše paní

Paní domu9.3.2017
PR5 shutterstock_336691175y

Poptávka po nebankovních půjčkách v ČR roste

Epochálnísvět.cz9.3.2017

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o