Lifestyle

Není guláš jako guláš

Není guláš jako guláš

Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním…

Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso během dušení podléváme, a v neposlední řadě i v příloze, jež pak guláši dodá ten správný šmak.

Základem je maso

Maso je při přípravě guláše tou nejdůležitější surovinou. Podle toho, jaký druh zvolíte, budete vybírat i recept. Nejvíc se na klasický guláš hodí hovězí maso, a to většinou kližka., můžete použít i roštěnou, či dokonce pravou svíčkovou. V Česku jsou víc oblíbené guláše vepřové, nebo míchané půl na půl vepřové s hovězím, ale použít lze i uzeninu, drůbež (krůtí a kuřecí) nebo králíka. Vynikající chuťový zážitek si připravíte ze zvěřiny.

Cibule

Správně připravená cibule a její množství má největší vliv na úspěch při vaření guláše. Často se v kuchařkách setkáváte s radou – „kolik masa, tolik cibule“. Znalci však doporučují váhový poměr tři ku dvěma, ve prospěch masa. Pokud přidáte do guláše příliš mnoho cibule, jeho chuť bude nasládlá a nevyvážená.

Paprika

Guláš nemusí být nutně pálivý. Pro jeho přípravu se používá především sladká maďarská paprika, která je naprosto nepostradatelnou ingrediencí. V oficiální kolébce guláše – v Maďarsku – bývá zvykem, že si příznivci ostrého jídla dochucují krmi až na talíři.

Koření

K základním dochucovadlům, která nezbytně patří do guláše, se kromě cibule a papriky ještě řadí česnek, majoránka a pepř. Skladba koření se ovšem zásadně liší u guláše z „divočiny“ (kanec, jelen, srnčí, zajíc,…)


Zahuštění guláše

Maďaři nikdy guláš nezahušťují, proto má taky jejich národní pokrm vzhled hustší polévky. V našich zeměpisných šířkách se traduje, že místo mouky je lepší k zahuštění použít chleba. Profesionální kuchaři ale jednoznačně upřednostňují do guláše tmavou jíšku, která vytvoří i krásnou barvu jídla.

Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Lifestyle

slider_389522521

Biohazard v kuchyni

Paní domu25.5.2017
Zámek Ashford Castle, jehož historie sahá až do roku 1228, nabízí to nejlepší z irského pohostinství.

Nejkouzelnější hotelová „château“ světa

Top Class23.5.2017
3) shutterstock_30945862

Jak jste na tom? Zjistěte to věštěním!

Paní domu18.5.2017
PR9

Finanční gramotnost Čechů

Epochálnísvět.cz18.5.2017
Samostatně stojící umyvadla Lapilaz zdobí efektní zlacení v podobě kamenné praskliny. Maison Valentina, covethouse.eu, 345 000 Kč

PRECIOUS STONES aneb Drahé kameny jako solitéry vašich interiérů

Top Class16.5.2017
Zamilovaní

Proč už nenosíš kytky?

Paní domu11.5.2017
Recepci pražské kliniky Mediestetik dolaďuje uklidňující fialová barva.

VSTŘÍC JARNÍ KRÁSE

Top Class9.5.2017
21929766 - young man watching football match on tv

Budoucnost sledování televize je tady už dnes!

Epochálnísvět.cz8.5.2017
slider_365688317

Konec tloustnutí v práci!

Paní domu4.5.2017

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o