Lifestyle

Není guláš jako guláš

Není guláš jako guláš

Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním…

Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso během dušení podléváme, a v neposlední řadě i v příloze, jež pak guláši dodá ten správný šmak.

Základem je maso

Maso je při přípravě guláše tou nejdůležitější surovinou. Podle toho, jaký druh zvolíte, budete vybírat i recept. Nejvíc se na klasický guláš hodí hovězí maso, a to většinou kližka., můžete použít i roštěnou, či dokonce pravou svíčkovou. V Česku jsou víc oblíbené guláše vepřové, nebo míchané půl na půl vepřové s hovězím, ale použít lze i uzeninu, drůbež (krůtí a kuřecí) nebo králíka. Vynikající chuťový zážitek si připravíte ze zvěřiny.

Cibule

Správně připravená cibule a její množství má největší vliv na úspěch při vaření guláše. Často se v kuchařkách setkáváte s radou – „kolik masa, tolik cibule“. Znalci však doporučují váhový poměr tři ku dvěma, ve prospěch masa. Pokud přidáte do guláše příliš mnoho cibule, jeho chuť bude nasládlá a nevyvážená.

Paprika

Guláš nemusí být nutně pálivý. Pro jeho přípravu se používá především sladká maďarská paprika, která je naprosto nepostradatelnou ingrediencí. V oficiální kolébce guláše – v Maďarsku – bývá zvykem, že si příznivci ostrého jídla dochucují krmi až na talíři.

Koření

K základním dochucovadlům, která nezbytně patří do guláše, se kromě cibule a papriky ještě řadí česnek, majoránka a pepř. Skladba koření se ovšem zásadně liší u guláše z „divočiny“ (kanec, jelen, srnčí, zajíc,…)


Zahuštění guláše

Maďaři nikdy guláš nezahušťují, proto má taky jejich národní pokrm vzhled hustší polévky. V našich zeměpisných šířkách se traduje, že místo mouky je lepší k zahuštění použít chleba. Profesionální kuchaři ale jednoznačně upřednostňují do guláše tmavou jíšku, která vytvoří i krásnou barvu jídla.

Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Lifestyle

Opulentní Mukul je nevšedním ztělesněním vize prominentního nikaragujského podnikatele Dona Carlose Pellase.

Tváří v tvář luxusní romantice

Top Class21.2.2017
Bolest může signalizovat nádor

Bolestivé polykání

Paní domu16.2.2017
Kabelka Sylvie zdobená masivním zlatým řetězem a kováním v provedení ve vysokém lesku od Gucciho za 709 750 Kč.

DRUHÁ KŮŽE: TY NEJEXKLUZIVNĚJŠÍ MATERIÁLY SVĚTA

Top Class14.2.2017
slider_112484051

Jak se dosyta najíst, ale nepřibrat

Paní domu9.2.2017
Sashimi patří k jedinečným lahůdkám, podlehnete?

TOP TŘI NOVÉ RESTAURACE, KTERÉ BYSTE MĚLI NAVŠTÍVIT

Top Class7.2.2017
V americkém státě Vermont se skrývá jedinečná usedlost Twin Farms s více než dvousetletou historií.

Šťastná valentýnská sedma

Top Class31.1.2017
Pohled na pláž těsně vedle Starého města.

Kouzelný Dubrovník

Paní domu26.1.2017
Za nevšedními recepturami exkluzivní losangeleské značky stojí bývalá modelka May Lindstrom.

TOP CLASS TREND: Přírodní krása bez kompromisů

Top Class26.1.2017
Dopřejme si horkou koupel!

Tichý zabiják radosti: Jak na ženské úzkosti a stresy

Paní domu19.1.2017

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o