Lifestyle

Není guláš jako guláš

Není guláš jako guláš

Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním…

Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso během dušení podléváme, a v neposlední řadě i v příloze, jež pak guláši dodá ten správný šmak.

Základem je maso

Maso je při přípravě guláše tou nejdůležitější surovinou. Podle toho, jaký druh zvolíte, budete vybírat i recept. Nejvíc se na klasický guláš hodí hovězí maso, a to většinou kližka., můžete použít i roštěnou, či dokonce pravou svíčkovou. V Česku jsou víc oblíbené guláše vepřové, nebo míchané půl na půl vepřové s hovězím, ale použít lze i uzeninu, drůbež (krůtí a kuřecí) nebo králíka. Vynikající chuťový zážitek si připravíte ze zvěřiny.

Cibule

Správně připravená cibule a její množství má největší vliv na úspěch při vaření guláše. Často se v kuchařkách setkáváte s radou – „kolik masa, tolik cibule“. Znalci však doporučují váhový poměr tři ku dvěma, ve prospěch masa. Pokud přidáte do guláše příliš mnoho cibule, jeho chuť bude nasládlá a nevyvážená.

Paprika

Guláš nemusí být nutně pálivý. Pro jeho přípravu se používá především sladká maďarská paprika, která je naprosto nepostradatelnou ingrediencí. V oficiální kolébce guláše – v Maďarsku – bývá zvykem, že si příznivci ostrého jídla dochucují krmi až na talíři.

Koření

K základním dochucovadlům, která nezbytně patří do guláše, se kromě cibule a papriky ještě řadí česnek, majoránka a pepř. Skladba koření se ovšem zásadně liší u guláše z „divočiny“ (kanec, jelen, srnčí, zajíc,…)


Zahuštění guláše

Maďaři nikdy guláš nezahušťují, proto má taky jejich národní pokrm vzhled hustší polévky. V našich zeměpisných šířkách se traduje, že místo mouky je lepší k zahuštění použít chleba. Profesionální kuchaři ale jednoznačně upřednostňují do guláše tmavou jíšku, která vytvoří i krásnou barvu jídla.

Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Lifestyle

slider shutterstock_19077832

Zimní vitamínky se na nás jen smějí!

Paní domu23.3.2017
PR2 shutterstock_383170699

Má smysl si brát rychlou půjčku? Kde je nejlevnější?

Epochálnísvět.cz23.3.2017
HyperFocal: 0

NOVÉ MÚZY L’ORÉAL PROFESSIONNEL

Top Class21.3.2017
3tipy_Main

3 tipy k výběru tiskárny – aby vám léta dobře sloužila

Epochálnísvět.cz20.3.2017
mýdlo je plné bakterií

Bakterie od rána do večera

Paní domu16.3.2017
PR1 shutterstock_403667035

Realita: 35% Čechů má nějakou formu půjčky

Epochálnísvět.cz16.3.2017
Nastěhovat se do londýnské čtvrti Kensington - to už něco znamená. Vždyť hned za rohem bydlí i samotný princ William se svou manželkou Kate Middleton.

FINE LIVING ANEB REZEDENTEM V NEJLEPŠÍCH ČTVRTÍCH SVĚTA

Top Class14.3.2017
slider shutterstock_22586020

Žhavá Sicílie – památky, moře, víno a Naše paní

Paní domu9.3.2017
PR5 shutterstock_336691175y

Poptávka po nebankovních půjčkách v ČR roste

Epochálnísvět.cz9.3.2017

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o