Zajímavosti

Ochutnejte whisky z vesmíru

Ochutnejte whisky z vesmíru

Palírna Ardbeg vyslala v roce 2011 na mezinárodní vesmírnou stanici vzorky whisky a nechala je tam nerušeně zrát po tři roky. Cílem experimentu bylo zjistit, jak mikrogravitace ovlivňuje chování terpenů neboli látek zodpovědných za chuť některých jídel a také zlatavého alkoholického nápoje, který pije půlka planety.

Z ruského kosmodromu Bajkonur se v říjnu 2011 na palubě rakety Sojuz vydává 32 vzorků destilátu ke hvězdám. Stejný počet je uschován v obdobných podmínkách na Zemi. Nezbývá než čekat. Destilát putuje do kosmu ve speciálních ampulích, tzv. MixStix. Ty obsahují tekutinu a jemné dřevěné hobliny, které materiálem odpovídají normálnímu opálenému barelu po bourbonu z amerického bílého dubu, a jsou od sebe oddělené skleněnou pečetí. V momentě, kdy je zlomena, dojde ke smíšení a celý proces může začít.

Jak vám chutná?

Vzorky se ze svého výletu do výšky přes 400 kilometrů vracejí na Zemi po 971 dnech, v září 2014. Následně se nechají ještě chvilku zrát. K testům, kterých se účastní i odborníci z NASA, a degustaci se tak vesmírná pálenka dostává až v září minulého roku. Analýza se sestávala ze tří fází – plynové a kapalinové chromatografie a samotné starosvětské ochutnávky. V plynné složce se nápoje takřka neliší, i obsah alkoholu mají téměř stejný, podrobný chemický rozbor však ukazuje značné rozdíly. Díky působení mikrogravitace se do destilátu sice uvolnilo mnohem více dřevěných částic, ale v obsahu ligninu, což je složka přímo zodpovědná za specifickou dřevitou chuť, dalece vedou vzorky pozemské. Největším překvapením je však ochutnávka sama. Zředěný destilát voní po kouři, černém likéru, chutná po pečeném ovoci a rašelině s dojezdem připomínajícím antiseptické hašlerky a kouř z pálené gumy. Jinými slovy, je poměrně odporný.

Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Zajímavosti

Záplavy z letošního 19. Června v Ťiou-tiangu, čínské městské prefektuře ležící na jižním břehu řeky Jang-c‘-ťiang.

Poručíme větru, dešti! Čína chce řídit svoje počasí

Epocha23.2.2017
Dani Vierra

Drony

Epochálnísvět.cz21.2.2017
Šťourají se všichni. Děti i dospělí, chudí i bohatí, vzdělaní i nevzdělanci.

Šťouráte se v nose? Klid, dělají to skoro všichni

Epocha20.2.2017
6

EPOCHA se jako jediná redakce z Česka dostala do laboratoří archeologického naleziště Akrotiri

Epocha16.2.2017
Zatímco Britové přijdou o dvě lodě a více než 1 600 námořníků, Němci mají jen tři raněné.

102 let od masakru u Coronelu: Britské krveprolití v německé režii

Epocha13.2.2017
Jenom v Mexickém zálivu se nachází přes 4 000 plošin.

Jak se žije na ropných plošinách?

Epocha9.2.2017
Porodnice u Apolináře umožňuje nechat dítě v péči ústavu od 19. století.

Babybox – Příběh nechtěňátek

Epocha6.2.2017
V roce 1935 je Trollmann (čtvrtý zprava) vyloučen z boxerského svazu.

Boxer Johann Trollmann: Vítěz, odsouzený k prohře

Epocha2.2.2017
Nostradamus, původně francouzský židovský lékař, se nesmazatelně zapsal do dějin.

Nostradamovo proroctví: Zaplaví Evropu islámští bojovníci?

Epocha30.1.2017

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o