Planeta Země

Palmový olej jako nový symbol zla: Zachraňuje svět, nebo jej ničí?

Palmový olej jako nový symbol zla: Zachraňuje svět, nebo jej ničí?

Jen v jihovýchodní Asii, kde se nacházejí největší pěstitelé palmy olejné, se za posledních deset let ztrojnásobila produkce této plodiny. Palmový olej se používá v krémech, šamponech, zubních pastách, biopalivech, sušenkách, sladkostech či třeba smažených brambůrcích. Proč tomu tak je? Odpověď je jednoduchá. Palmový olej je totiž velmi levná surovina.

Když méně znamená více

Abyste získali stejné množství oleje z jiné plodiny, museli byste obdělat násobně více zemědělské půdy. Výnos palmy olejné na hektar půdy je cca 3,6 tun, sója má 0,8 tuny a řepka jen 0,3 tuny. Pěstování palem má tak mnohem nižší náklady a olej z nich je také trvanlivější než živočišné tuky. Všechno tedy hraje zisku do karet. Zvlášť když palmový olej je obtížné něčím nahradit. Živočišné tuky nejsou pro potravinářskou výrobu dost trvanlivé a ztužené rostlinné oleje byly zakázány kvůli tomu, že jsou výrazně nezdravé.

Pole místo pralesa

Poptávka po této surovině ale ničivě zasáhla cenné přírodní oblasti naší planety. Palma olejnice guinejská původem z Afriky dnes doslova zaplavila Indonésii a Malajsii. V roce 1985 měly palmové plantáže jen 1500 km čtverečních, o 30 let později už je to stonásobek. Víc než polovina palmových hájů přitom vznikla na místě původních deštných pralesů.

Farmáři v roli žhářů

Proměnit neprostupnou džungli v palmový háj ale není nic jednoduchého a indonéští pěstitelé si proto pomáhají jeho plošným vypalováním. Samotné ničení pralesa je dost vážným jevem, protože mizí místa s nejrozmanitějšími druhy rostlin i živočichů, po kterých zůstávají dlouhé pásy pustiny. Loni se navíc vypalování v Indonésii vymklo kontrole a spustilo ekologickou katastrofu nevídaných rozměrů. Oheň pohltil tisíce hektarů lesa a denně vyprodukoval tolik kouře jako celé Spojené státy.

Jak to zastavit?

Dá se tomu všemu nějak zabránit? Je možnost, že by byl palmový olej nahrazen jinou surovinou? V současnosti jen těžko. Jiné druhy olejů se dají použít například na smažení či jako příměsi do biopaliv. Při výrobě potravin je ale nahrazení palmového oleje obtížnější. Žádná surovina přitom nemá tolik ekonomických a praktických výhod najednou jako právě tato. Díky tomu, že výrobci potravin musejí uvádět, jaký druh oleje použili, můžete se rozhodnout tyto výrobky nekupovat. Šíření palmových plantáží ale půjde brzdit jen těžko.

Planeta Země
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Planeta Země

SLIDER_voda_universe

Může voda téct do kopce? I to se stává!

Svět na dlani29.5.2017
Slider

Nemůžete spát? Poradíme vám, jak správně usnout

Svět na dlani22.5.2017
slider

Jak vzniká zubní kaz

Svět na dlani18.5.2017
Všechny hotely střeží svá malá špinavá tajemství

Hotelová tajemství, která byste se neměli dozvědět

Svět na dlani15.5.2017
Dvojčata jsou pro vědce stálým tématem

Fascinující fakta o dvojčatech: Tohle vás překvapí

Svět na dlani11.5.2017
Prase domácí

4 zvířata, která jíme, a přitom jsou chytřejší než naši domácí mazlíčci

Svět na dlani2.5.2017
foto3

Nemůžete spát? Poradíme vám, jak správně usnout

Svět na dlani27.4.2017
slider

Horké novinky ze světa chilli papriček

Svět na dlani24.4.2017
Brazilskému městečku Cândido Godói se oprávněně říká Město dvojčat, jedno z pěti těhotenství tu končí porodem dvojčat.

Fascinující fakta o dvojčatech: Tohle vás překvapí

Svět na dlani20.4.2017

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o