Planeta Země

Palmový olej jako nový symbol zla: Zachraňuje svět, nebo jej ničí?

Palmový olej jako nový symbol zla: Zachraňuje svět, nebo jej ničí?

Jen v jihovýchodní Asii, kde se nacházejí největší pěstitelé palmy olejné, se za posledních deset let ztrojnásobila produkce této plodiny. Palmový olej se používá v krémech, šamponech, zubních pastách, biopalivech, sušenkách, sladkostech či třeba smažených brambůrcích. Proč tomu tak je? Odpověď je jednoduchá. Palmový olej je totiž velmi levná surovina.

Když méně znamená více

Abyste získali stejné množství oleje z jiné plodiny, museli byste obdělat násobně více zemědělské půdy. Výnos palmy olejné na hektar půdy je cca 3,6 tun, sója má 0,8 tuny a řepka jen 0,3 tuny. Pěstování palem má tak mnohem nižší náklady a olej z nich je také trvanlivější než živočišné tuky. Všechno tedy hraje zisku do karet. Zvlášť když palmový olej je obtížné něčím nahradit. Živočišné tuky nejsou pro potravinářskou výrobu dost trvanlivé a ztužené rostlinné oleje byly zakázány kvůli tomu, že jsou výrazně nezdravé.

Pole místo pralesa

Poptávka po této surovině ale ničivě zasáhla cenné přírodní oblasti naší planety. Palma olejnice guinejská původem z Afriky dnes doslova zaplavila Indonésii a Malajsii. V roce 1985 měly palmové plantáže jen 1500 km čtverečních, o 30 let později už je to stonásobek. Víc než polovina palmových hájů přitom vznikla na místě původních deštných pralesů.

Farmáři v roli žhářů

Proměnit neprostupnou džungli v palmový háj ale není nic jednoduchého a indonéští pěstitelé si proto pomáhají jeho plošným vypalováním. Samotné ničení pralesa je dost vážným jevem, protože mizí místa s nejrozmanitějšími druhy rostlin i živočichů, po kterých zůstávají dlouhé pásy pustiny. Loni se navíc vypalování v Indonésii vymklo kontrole a spustilo ekologickou katastrofu nevídaných rozměrů. Oheň pohltil tisíce hektarů lesa a denně vyprodukoval tolik kouře jako celé Spojené státy.

Jak to zastavit?

Dá se tomu všemu nějak zabránit? Je možnost, že by byl palmový olej nahrazen jinou surovinou? V současnosti jen těžko. Jiné druhy olejů se dají použít například na smažení či jako příměsi do biopaliv. Při výrobě potravin je ale nahrazení palmového oleje obtížnější. Žádná surovina přitom nemá tolik ekonomických a praktických výhod najednou jako právě tato. Díky tomu, že výrobci potravin musejí uvádět, jaký druh oleje použili, můžete se rozhodnout tyto výrobky nekupovat. Šíření palmových plantáží ale půjde brzdit jen těžko.

Planeta Země
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Planeta Země

Za leváctví může pravá mozková hemisféra.

Co nejspíše nevíte o levácích?

Svět na dlani24.7.2017
Proč Čína ve středověku neovládla svět-slider

Proč Čína ve středověku neovládla svět?

Svět na dlani20.7.2017
Bájná Atlantida_slider

Orichalcum, tajemný kov z Atlantidy. Máme konečně důkaz o její existenci?

Svět na dlani17.7.2017
Announcement Collaboration_STC_Tour de Turtle 2017_Migration project_1_copyright by STC.tif-3895

CERTINA ve spolupráci s organizací na ochranu mořských želv

Epochálnísvět.cz14.7.2017
Při opalování je třeba dbát na ochranu před UV zářením.

Nebezpečné Slunce: Jak se před ním chránit?

Svět na dlani13.7.2017
Výzkumný pracovník pracující blízko těla mamuta

Led jako stroj času

Svět na dlani10.7.2017
0

Nejpodivnější alergie vůbec

Svět na dlani26.6.2017
shutterstock_527063509

Tajemství žraločích zubů – Proč je žralok nejdokonalejší predátor všech dob?

Svět na dlani22.6.2017
Epocha_stul

Vyhrajte dovolenou snů s magazínem Epocha

Epochálnísvět.cz19.6.2017

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o