Planeta Země

Plísně jsou všude kolem nás. Které jsou jedlé?

Plísně jsou všude kolem nás. Které jsou jedlé?

Plísně jsou nejrozšířenějším živým organismem na Zemi. Jsou kolem nás ve vzduchu a neustále je vdechujeme, jsou na povrchu celé řady předmětů denní potřeby a my si je dotekem přenášíme do organismu. Mnohé plísně nám dokážou pořádně uškodit, jsou však některé, které můžeme bez obav i jíst.

Škodí i pomáhají

Většina forem plísní je pro náš organismus neškodná a některé s námi dokonce žijí celý život. Existuje však asi 10 druhů plísní, které nám mohou způsobit i závažné zdravotní problémy, jako jsou záněty průdušek nebo celého dýchacího ústrojí, alergie či zažívací problémy. Některé jsou tak agresivní, že se stačí jen párkrát nadechnout a na problémy máme zaděláno. Na druhé straně jsou zde plísně rodu Penicillium, díky kterým jsme získali do medicinské výzbroje antibiotika.

Nebezpečné mykotoxiny

Některé druhy plísní obsahují mykotoxiny, což jsou jedovaté látky, které způsobují alergické reakce nebo dýchací obtíže. Velmi nebezpečné jsou i aflatoxiny, o nichž už je dnes známo, že způsobují rakovinu. Mykotoxiny se vyskytují zejména na obilí a ořeších, ale lze je nalézt i v hroznové šťávě, celeru, jablkách a dalších potravinách. Aflatoxiny zase napadají nejvíce kukuřici a podzemnici olejnou, což jsou známé arašídy. Jsou pravděpodobně nejznámější a nejprozkoumanější skupinou plísní, kterou už dnes dokážeme pomocí přístrojů snadno detekovat.

Které plísně jsou jedlé?

Jen velmi málo druhů plísní je skutečně jedlých, to znamená, že nezanechají žádné škodlivé následky, právě naopak, zlepšují chuť, vůni a kvalitu potravin. Jsou to například plísně používané při zrání sýrů. Ty mohou být buď uvnitř, nebo na povrchu sýra. Tzv. modré plísně najdeme například uvnitř sýrů roquefortového typu či gorgonzoly. Vznikají obohacením sýra o plísně Penicillium roqueforti. Sýry jako camembert či brie mají bílé plísně na povrchu. Neškodné jsou i plísně, které pokrývají některé typy, zejména jihoevropských trvanlivých salámů.

Jak s nimi zacházet?

Jemný bílý povlak například u salámů se sloupne spolu se slupkou, ale nijak nevadí, pokud se dostane na konzumovanou potravinu. Některé druhy suché šunky mají také na povrchu bílou plíseň. Tu se doporučuje před konzumací omýt. U tvrdých sýrů s plísní, ale například i u gorgonzoly je nejlepší odkrojit asi centimetrový okraj. Po odkrojení pečlivě omyjte nůž nebo použijte jiný, abyste nekontaminovali vnitřek sýra. Pokud se na těchto sýrech ukážou jinak zbarvené skvrny plísní, neměly by se už konzumovat, protože jde o nežádoucí druhy.

Planeta Země
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Planeta Země

0

Nejpodivnější alergie vůbec

Svět na dlani26.6.2017
shutterstock_527063509

Tajemství žraločích zubů – Proč je žralok nejdokonalejší predátor všech dob?

Svět na dlani22.6.2017
Epocha_stul

Vyhrajte dovolenou snů s magazínem Epocha

Epochálnísvět.cz19.6.2017
slider

Rozpoznání obličejů – Bystrejší hmyz, než se zdálo

Svět na dlani19.6.2017
slider

To byste do nich neřekli. Celebrity, které se zachovaly jako hrdinové

Svět na dlani13.6.2017
foto3_nos

Co o vás vypovídá tvar nosu? Je optimálně přizpůsoben

Svět na dlani8.6.2017
SLIDER_Mars_Universe_shutterstock

Jak se bude žít na Rudé planetě?

Svět na dlani5.6.2017
Zásadním je katalyzátor reakce - baktérie Ralstonia eutropha.

Na Harvardu objevili, jak získat ze vzduchu palivo pro auta!

Svět na dlani1.6.2017
SLIDER_voda_universe

Může voda téct do kopce? I to se stává!

Svět na dlani29.5.2017

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o