Věda

S ultrazvukem je brandy archivní za pár dní

S ultrazvukem je brandy archivní za pár dní

Charakteristickou barvu, vůni a chuť dává brandy dlouhé zrání v dubových sudech, ve kterých dochází k reakci chemických látek obsažených ve dřevě s alkoholem. Čím je starší brandy, tím je také dražší. Španělští vědci nyní přišli s metodou, která umožňuje zkrátit tento proces z let na pouhé dny.

Brandy je destilát z vína, který má obsah alkoholu 35 – 60 procent. Nejznámější brandy pocházejí z oblastí oblasti Cognac a Armagnac v jihozápadní Francii. Brandy se nicméně vyrábí i v dalších zemích, především ve Španělsku, v Itálii, v Řecku nebo v Gruzii.

Předchozí výzkum brazilských a švýcarských vědců z roku 2014 ukázal, jak ultrazvukové vlny narušují rostlinné tkáně. Působením tlaku, který vyvolává ultrazvuk, je možné zvýšit rychlost extrahování biologicky aktivních sloučenin uložených v buňkách. Vědci z univerzity ve španělském Cádizu nyní chtěli zjistit, zda by stejným způsobem mohly ultrazvukové vlny pomoci urychlit i stárnutí brandy.

Vydestilované víno tzv. vínovici vystavovali v trubici naplněné štěpkami z amerického dubu ultrazvukovým pulzům. Aby dosáhli optimálních výsledků, nechali vědci víno zrát při pokojové teplotě v trvale zatemněné místnosti. K dalšímu zlepšení kvality pak pomohlo i přidání další štěpky z dubového dřeva a zvýšení průtoku alkoholu.

Za pouhé tři dny dosáhli stejného výsledku jako po letech zrání v dubových sudech.Osm školených degustátorů, včetně některých vědců, označilo výsledné lihoviny za skoro stejně dobré jako tradiční pálenky.

Zapojení ultrazvuku může v budoucnu vést k výrobě nových druhů alkoholu. Žádný z nich však nebude moci nést označení brandy. Jak vědci podotkli, jednou z podmínek evropských směrnic, aby mohla nést vínovice označení brandy, je i minimálně půlroční zrání v dubových sudech.

Věda
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Věda

Nadměrné vyčerpání může být příznakem únavového syndromu.

Kdy je únava opravdu problém?

21. století28.7.2017
Vodní rajčata mohou dorůstat velikosti několika centimetrů.

Toxická vodní rajčata

21. století25.7.2017
Sokol stěhovavý vyhlíží svou kořist z velké výšky.

Sokol stěhovavý – nejrychlejší dravec světa i zdařilý manipulátor

21. století21.7.2017
Mapa hlavních tektonických desek.

Kam putují kontinenty?

21. století18.7.2017
Mezi zdravotnickými systémy ve světě jsou obrovské rozdíly.

V jakých zemích je nejlepší zdravotní péče?

21. století14.7.2017
Tvář sochy Ježíše z Mexika.

V Mexiku objevena socha s lidskými zuby

21. století11.7.2017
Babylonská věž

Hospodinova pomsta: Babylónské zmatení jazyků

21. století7.7.2017
Ztvárnění Kristovy poslední večeře na obrazu německého výtvarníka Fritze von Uhdeho.

Záhady kolem Ježíšovy poslední večeře

21. století4.7.2017
Půda se neustále vyvíjí, přesto ji považujeme za neobnovitelný zdroj. Neobnovuje se totiž dostatečně rychle. K vytvoření byť jen centimetrové vrstvy půdy jsou zapotřebí obyvkle stovky let.

Co vězí za zbarvením půdy?

21. století20.6.2017

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o