Zajímavosti

Sinice z jezera: Superpotravina budoucnosti!

Sinice z jezera: Superpotravina budoucnosti!

Sladkovodní sinice spirulina je ve světě považována za superpotravinu, a to hlavně díky své výživové hodnotě, která je podobná jako u mateřského mléka. Říká se jí také „modrá řasa“ a v současnosti si na ni potrpí spíš bohatší populace. Ale mohla by pomoci i s podvýživou ve třetím světě!

Řasa spirulina (Arthrospira) existuje už miliardy let, ale vyspělý svět o jejích skvělých vlastnostech dlouho neví. První novodobá zmínka o ní pochází od jednoho z vojáků španělského dobyvatele Hernána Cortése (1485–1547), který si podmanil říši Aztéků v dnešním Mexiku. Spirulina je pro Aztéky a další obyvatele Střední Ameriky až do 16. století běžným zdrojem potravy. Cortésův voják kolem roku 1520 popisuje, že se sbírá v jezeře Texcoco a pak prodává ve formě bochánků. Aztékové ji nazývají tecuitlatl. Zřejmě kvůli vysychání jezer, které způsobí rozvoj zemědělství a rozrůstající se zástavba, ji ale indiáni přestanou využívat. O spirulině pak nejsou žádné zmínky až do roku 1940, kdy francouzský vědec Pierre Dangeard napíše, že kmen Kanembu, který žije u afrického jezera Čad, pojídá bochánky zvané dihe. A přijde na to, že jsou z modrých řas. Spirulina se tradičně sbírá v Čadu i dnes z menších jezírek a vodních nádrží. Vysouší se do dihe a pak se přidávají do vařených jídel.

Bohatý zdroj bílkovin

V polovině 60. let minulého století belgický botanik Jean Leonard během své expedice potvrdí, že dihe obsahují spirulinu, a provede její chemickou analýzu. Brzy se začne pěstovat ve velkém a v roce 1967 ji Mezinárodní asociace aplikované mikrobiologie uzná jako „skvělý zdroj potravy“. O sedm let později ji OSN označí za potravinu budoucnosti. A proč je tak úžasná? Je totiž koncentrátem výživných bílkovin, které jsou v ní obsaženy ve více než 50 procentech, dále železa, betakarotenu a skupiny vitaminů A, B, C, D, E a K a také prospěšných antioxidantů. Je tak výjimečnou potravinou netoxických a lehce vstřebatelných živin a skvělou náhradou za proteinové prášky. Díky obsahu chlorofylu má detoxikační účinek a díky fykocyaninu také pomáhá proti zánětům. Spirulinu mají v oblibě vegetariáni a sportovci, zejména ve formě pilulek nebo malých sušených zrnek, která se přidávají třeba do salátů. Spirulina volně roste v tropických a subtropických jezerech s vyšší hodnotou pH. Je tedy snadné vytvořit pro ni přirozené prostředí v umělých nádržích, protože jí stačí teplo a světlo.

Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Zajímavosti

titulka

Mateřské mléko: Koktejl matky přírody

Epocha20.4.2017
PR6

Podle čeho lidé vybírají půjčku a proč je to špatně?

Epochálnísvět.cz20.4.2017
PR7

Mikropůjčku využije každý třetí Čech

Epochálnísvět.cz13.4.2017
1

Sergej Koroljov: Sovětský génius žil až do smrti v utajení!

Epocha13.4.2017
Abú Mansour se nejdřív dostane na seznam FBI a pak na černou listinu vlastní organizace Šbáb. Před čtyřmi lety ho zastřelili.

Hudební hitparáda s příchutí smrti

Epocha10.4.2017
1

Náboje pod palbou: Kde doporučují zabijáci?

Epocha6.4.2017
Slonice Mary je celebritou, která nemůže chybět na žádném plakátě.

Slonice Mary: Jejímu utrpení na šibenici se dav směje!

Epocha3.4.2017
Počítače operující s nulami a jedničkami jsou nastavené tak, že den má přesně 86 400 sekund (sluneční čas).

Přestupná sekunda: Posedlost přesností

Epocha30.3.2017
Probuzený kmen antraxu zdecimuje tisíce sobů a nakazí několik lidí.

Probouzení na zmrzlých pláních

Epocha27.3.2017

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o