Historie

Stalin rád pozoroval opilé soudruhy

Stalin rád pozoroval opilé soudruhy

Právě odbila 11. hodina večer a Stalin vchází do jídelny. Nemíří do čela stolu, sedá si na židli vlevo od té hlavní. Nepotřebuje být nejdůležitější, rád pozoruje druhé. Číšníci už přinášejí obrovské mísy s kuřaty s gruzínskou ořechovou omáčkou sacivi. Začíná večírek…

Stalin (1879–1953) pronáší přípitek. Na závěr musí všichni vypít velký pohár s vodkou. Kdo to neudělá, urazí svého hostitele. Nikdo nechce nic podobného riskovat. Sovětský vůdce se potutelně usmívá. Zatímco hostům štědře dolévá vodku, sám většinou ucucává gruzínské víno. Nechává si ho posílat letecky přímo z vesnice Ateni. Sledování opilých soudruhů je jeho oblíbená zábava. „Nepřátele našeho státu zničíme,“ vykřikne náhle a zvedne sklenici. Hosté do sebe jako na povel obracejí další sklenici vodky…

Tito zvrací do rukávu

Nikita Chruščov (1894–1971), budoucí první tajemník Komunistické strany SSSR, už je zpitý pod obraz a něco nesrozumitelně blábolí. O moc lépe na tom nejsou ani ostatní „Lidé doslova propadli pití, a čím více se člověk opíjel, tím větší radost z toho měl Stalin,“ vzpomíná po letech na bohatýrské pitky Chruščov. Má pravdu. Sovětský vůdce je nadšený, jak lidé po pár skleničkách vodky odhalují svoji skutečnou tvář. Platí to i o zahraničních hostech. Třeba jugoslávský soudruh Josip Broz Tito (1892–1980) sice dokáže s Rusy udržet krok, ale za cenu toho, že nechutně zvrací do rukávu svého saka.

Zavařeniny od maminky

Stalinovy nejoblíbenější hry spojené s pitím z mnoha hostů udělaly počurávající se trosky,“ píší současné americké autorky Victoria Clarková a Melissa Scottová. Dýchánky trvají klidně šest hodin. I tentokrát končí až kolem páté ráno. Každý může jíst, kolik chce, a nabídka je opravdu velká, stoly se prohýbají hlavně pod masitými jídly. Ve Stalinově kuchyni jednoznačně vítězí tradiční gruzínské potraviny jako česnek, švestky, vlašské ořechy. Pokud na své dače v Kuncevu zrovna nepořádá opulentní hostiny pro návštěvy, večeří obvykle prostě. Miluje vařené maso, zelnou polévku a nedá dopustit na zavařeninu z nezralých ořechů od své matky.

Historie
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Historie

1

Tragické osudy slavných

Akta History revue24.3.2017
V Konstantinopoli se křesťanští rytíři chovají jako barbaři.

Vyplenění Konstantinopole: Křižáci masakrem spláceli dluh Benátkám

History Revue22.3.2017
Company_founder_kintaro_hattori

Hodiny Seiko produkoval Kintaro Hattori už na konci 19. století

Epochálnísvět.cz22.3.2017
Jedna z tajemných lebek je k vidění v Britském muzeu.

Tajemství křišťálových lebek

Akta History revue17.3.2017
Nejdřív prší, pak mrzne a nakonec udeří sucho. S úrodou je amen a lidé hladovějí.

Hladomor v Čechách: Pekli lidé chleba z pilin?

History Revue15.3.2017
Opnamedatum: 2010-01-04

Vyhnal Komenský ze školy metlu?

Akta History revue10.3.2017
Při výrobě mapy se ibn ben Zara opíral o znalosti geografa a astronoma Ptolemaia.

3 nejzáhadnější historické mapy

History Revue8.3.2017
Commodus s chutí mučí vězně. Sám jim láme ruce a nohy.

Smrt krutého Commoda: Vrah si pro něj přišel do lázně

Akta History revue3.3.2017
Do dnešních dnů se zachovalo pouze 21 kompletních výtisků Gutenbergovy Bible.

Šokující čísla, která ovlivnila dějiny

History Revue1.3.2017

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o