Lifestyle

Umíte vývar?

Umíte vývar?

Dobrý vývar je základem všech chutných polévek a omáček. Není těžké jej připravit, a když vývar uskladníte do ledničky nebo mrazáku, budete ho mít vždy po ruce stejně jako polévkové kostky a přitom bude daleko chutnější.

Základní surovinou bývají obvykle syrové kosti z masa, ryb, drůbeže nebo zvěřiny, ke kterým se přidávají zelenina, bylinky, koření, někdy i trocha vína nebo sherry pro zlepšení chuti.

Co se týká použití vývarů v kostkách nebo prášku, můžeme je samozřejmě v časové nouzi použít, ale musíme počítat s tím, že přece jen se jejich chuť od domácího vývaru liší a můžeme tím konečnou chuť jídla i pokazit.

Pravidla přípravy poctivého vývaru

1) Všechny ingredience by měly být čerstvé a kvalitní. Vývar vaříme při mírné teplotě několik hodin, aby měl chutnou a vyváženou skladbu.

2) Vývar nesmíme vařit příliš prudce, protože pak nebude čistý. Dlouhé a pomalé vaření vede k mnohem lepším výsledkům. Čím déle se vývar vaří, tím lepší má chuť, protože jak se tekutina v průběhu vaření vypařuje, dochází ke koncentraci chuti a zahušťování vývaru.
Vždy používáme hrnec s dobře těsnicí pokličkou, aby se tekutina nevypařovala příliš rychle. Zakrýváme však jen část hrnce.
Důležité je, abychom z povrchu odstraňovali veškerý nadbytečný tuk a kosti, aby nebyl vývar příliš mastný. Jakmile je vývar hotový, necháme ho vychladnout. Pak ho dáme na několik hodin do ledničky, aby se na povrchu usadil veškerý tuk. Plochou děrovanou lžící potom tuk z povrchu sebereme. Můžeme také použít savý kuchyňský papír.

3) Nikdy nepřidáváme do vývaru sůl během vaření, protože značná část tekutiny se vypaří, a nakonec bychom mohli zjistit, že je vývar přesolený.

4) Hotový vývar necháme stydnout maximálně 3 hodiny. Poté ho ještě 10–15 minut povaříme.

Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Lifestyle

V supermarketech jsou různé druhy, ale není nad domácí

Návrat k poctivému chlebu

Paní domu27.7.2017
Hotel Waldorf Astoria najdete v kalifornském Beverly Hills.

LUXUS V NOVÉM POJETÍ ANEB OTEVŘENO 2017

Top Class25.7.2017
slider_282018938

Bylinky zvýrazní chuť masa

Paní domu20.7.2017
Solaris50 je ideální pro námořníky, kteří si chtějí užít pohodovou výletní plavbu i rychlé plachtění.

Solaris 50: Vítěz mezi loděmi v magazínu Best boat

Top Class18.7.2017
slider_34460743

Zasněná ložnice: Proč ne?

Paní domu13.7.2017
Necelých třicet kilometrů jižně od historického města Luang Prabang můžete navštívit překrásné vodopády s mělkými lagunkami známé jako Kuang Si Falls nebo Kuang Xi Waterfalls.

NEJKRÁSNĚJŠÍ PŘÍRODNÍ LAGUNY SVĚTA: Magie panenského vodního živlu

Top Class11.7.2017
Dveře Masters v exotické dýze dřeva zebrano a kaleného skla. 16 516 Kč, J.A.P.

FASCINUJÍCÍ HRA PŘÍRODNÍCH TÓNŮ aneb Vzácná dřeva jako součást výjimečného bydlení

Top Class4.7.2017
Připravte své nohy na léto!

Získejte nožky víly

Paní domu29.6.2017
40274830 - map of europe, broken car and euro money. concept of safety car travelling around europe and insurance.

Nebezpečí na prázdninových silnicích: špatně uložený náklad

Epochálnísvět.cz28.6.2017

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o