Lifestyle

Umíte vývar?

Umíte vývar?

Dobrý vývar je základem všech chutných polévek a omáček. Není těžké jej připravit, a když vývar uskladníte do ledničky nebo mrazáku, budete ho mít vždy po ruce stejně jako polévkové kostky a přitom bude daleko chutnější.

Základní surovinou bývají obvykle syrové kosti z masa, ryb, drůbeže nebo zvěřiny, ke kterým se přidávají zelenina, bylinky, koření, někdy i trocha vína nebo sherry pro zlepšení chuti.

Co se týká použití vývarů v kostkách nebo prášku, můžeme je samozřejmě v časové nouzi použít, ale musíme počítat s tím, že přece jen se jejich chuť od domácího vývaru liší a můžeme tím konečnou chuť jídla i pokazit.

Pravidla přípravy poctivého vývaru

1) Všechny ingredience by měly být čerstvé a kvalitní. Vývar vaříme při mírné teplotě několik hodin, aby měl chutnou a vyváženou skladbu.

2) Vývar nesmíme vařit příliš prudce, protože pak nebude čistý. Dlouhé a pomalé vaření vede k mnohem lepším výsledkům. Čím déle se vývar vaří, tím lepší má chuť, protože jak se tekutina v průběhu vaření vypařuje, dochází ke koncentraci chuti a zahušťování vývaru.
Vždy používáme hrnec s dobře těsnicí pokličkou, aby se tekutina nevypařovala příliš rychle. Zakrýváme však jen část hrnce.
Důležité je, abychom z povrchu odstraňovali veškerý nadbytečný tuk a kosti, aby nebyl vývar příliš mastný. Jakmile je vývar hotový, necháme ho vychladnout. Pak ho dáme na několik hodin do ledničky, aby se na povrchu usadil veškerý tuk. Plochou děrovanou lžící potom tuk z povrchu sebereme. Můžeme také použít savý kuchyňský papír.

3) Nikdy nepřidáváme do vývaru sůl během vaření, protože značná část tekutiny se vypaří, a nakonec bychom mohli zjistit, že je vývar přesolený.

4) Hotový vývar necháme stydnout maximálně 3 hodiny. Poté ho ještě 10–15 minut povaříme.

Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Lifestyle

slider shutterstock_19077832

Zimní vitamínky se na nás jen smějí!

Paní domu23.3.2017
PR2 shutterstock_383170699

Má smysl si brát rychlou půjčku? Kde je nejlevnější?

Epochálnísvět.cz23.3.2017
HyperFocal: 0

NOVÉ MÚZY L’ORÉAL PROFESSIONNEL

Top Class21.3.2017
3tipy_Main

3 tipy k výběru tiskárny – aby vám léta dobře sloužila

Epochálnísvět.cz20.3.2017
mýdlo je plné bakterií

Bakterie od rána do večera

Paní domu16.3.2017
PR1 shutterstock_403667035

Realita: 35% Čechů má nějakou formu půjčky

Epochálnísvět.cz16.3.2017
Nastěhovat se do londýnské čtvrti Kensington - to už něco znamená. Vždyť hned za rohem bydlí i samotný princ William se svou manželkou Kate Middleton.

FINE LIVING ANEB REZEDENTEM V NEJLEPŠÍCH ČTVRTÍCH SVĚTA

Top Class14.3.2017
slider shutterstock_22586020

Žhavá Sicílie – památky, moře, víno a Naše paní

Paní domu9.3.2017
PR5 shutterstock_336691175y

Poptávka po nebankovních půjčkách v ČR roste

Epochálnísvět.cz9.3.2017

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o