Lifestyle

Umíte vývar?

Umíte vývar?

Dobrý vývar je základem všech chutných polévek a omáček. Není těžké jej připravit, a když vývar uskladníte do ledničky nebo mrazáku, budete ho mít vždy po ruce stejně jako polévkové kostky a přitom bude daleko chutnější.

Základní surovinou bývají obvykle syrové kosti z masa, ryb, drůbeže nebo zvěřiny, ke kterým se přidávají zelenina, bylinky, koření, někdy i trocha vína nebo sherry pro zlepšení chuti.

Co se týká použití vývarů v kostkách nebo prášku, můžeme je samozřejmě v časové nouzi použít, ale musíme počítat s tím, že přece jen se jejich chuť od domácího vývaru liší a můžeme tím konečnou chuť jídla i pokazit.

Pravidla přípravy poctivého vývaru

1) Všechny ingredience by měly být čerstvé a kvalitní. Vývar vaříme při mírné teplotě několik hodin, aby měl chutnou a vyváženou skladbu.

2) Vývar nesmíme vařit příliš prudce, protože pak nebude čistý. Dlouhé a pomalé vaření vede k mnohem lepším výsledkům. Čím déle se vývar vaří, tím lepší má chuť, protože jak se tekutina v průběhu vaření vypařuje, dochází ke koncentraci chuti a zahušťování vývaru.
Vždy používáme hrnec s dobře těsnicí pokličkou, aby se tekutina nevypařovala příliš rychle. Zakrýváme však jen část hrnce.
Důležité je, abychom z povrchu odstraňovali veškerý nadbytečný tuk a kosti, aby nebyl vývar příliš mastný. Jakmile je vývar hotový, necháme ho vychladnout. Pak ho dáme na několik hodin do ledničky, aby se na povrchu usadil veškerý tuk. Plochou děrovanou lžící potom tuk z povrchu sebereme. Můžeme také použít savý kuchyňský papír.

3) Nikdy nepřidáváme do vývaru sůl během vaření, protože značná část tekutiny se vypaří, a nakonec bychom mohli zjistit, že je vývar přesolený.

4) Hotový vývar necháme stydnout maximálně 3 hodiny. Poté ho ještě 10–15 minut povaříme.

Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Lifestyle

socsite-head

Jak sociální sítě ovlivňují finanční trhy

Epochálnísvět.cz23.2.2017
slider shutterstock_180807413

I při cukrovce můžete sladké aneb menu (nejen) pro diabetiky

Paní domu23.2.2017
Opulentní Mukul je nevšedním ztělesněním vize prominentního nikaragujského podnikatele Dona Carlose Pellase.

Tváří v tvář luxusní romantice

Top Class21.2.2017
Bolest může signalizovat nádor

Bolestivé polykání

Paní domu16.2.2017
Kabelka Sylvie zdobená masivním zlatým řetězem a kováním v provedení ve vysokém lesku od Gucciho za 709 750 Kč.

DRUHÁ KŮŽE: TY NEJEXKLUZIVNĚJŠÍ MATERIÁLY SVĚTA

Top Class14.2.2017
slider_112484051

Jak se dosyta najíst, ale nepřibrat

Paní domu9.2.2017
Sashimi patří k jedinečným lahůdkám, podlehnete?

TOP TŘI NOVÉ RESTAURACE, KTERÉ BYSTE MĚLI NAVŠTÍVIT

Top Class7.2.2017
V americkém státě Vermont se skrývá jedinečná usedlost Twin Farms s více než dvousetletou historií.

Šťastná valentýnská sedma

Top Class31.1.2017
Pohled na pláž těsně vedle Starého města.

Kouzelný Dubrovník

Paní domu26.1.2017

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o