Lifestyle

Umíte vývar?

Umíte vývar?

Dobrý vývar je základem všech chutných polévek a omáček. Není těžké jej připravit, a když vývar uskladníte do ledničky nebo mrazáku, budete ho mít vždy po ruce stejně jako polévkové kostky a přitom bude daleko chutnější.

Základní surovinou bývají obvykle syrové kosti z masa, ryb, drůbeže nebo zvěřiny, ke kterým se přidávají zelenina, bylinky, koření, někdy i trocha vína nebo sherry pro zlepšení chuti.

Co se týká použití vývarů v kostkách nebo prášku, můžeme je samozřejmě v časové nouzi použít, ale musíme počítat s tím, že přece jen se jejich chuť od domácího vývaru liší a můžeme tím konečnou chuť jídla i pokazit.

Pravidla přípravy poctivého vývaru

1) Všechny ingredience by měly být čerstvé a kvalitní. Vývar vaříme při mírné teplotě několik hodin, aby měl chutnou a vyváženou skladbu.

2) Vývar nesmíme vařit příliš prudce, protože pak nebude čistý. Dlouhé a pomalé vaření vede k mnohem lepším výsledkům. Čím déle se vývar vaří, tím lepší má chuť, protože jak se tekutina v průběhu vaření vypařuje, dochází ke koncentraci chuti a zahušťování vývaru.
Vždy používáme hrnec s dobře těsnicí pokličkou, aby se tekutina nevypařovala příliš rychle. Zakrýváme však jen část hrnce.
Důležité je, abychom z povrchu odstraňovali veškerý nadbytečný tuk a kosti, aby nebyl vývar příliš mastný. Jakmile je vývar hotový, necháme ho vychladnout. Pak ho dáme na několik hodin do ledničky, aby se na povrchu usadil veškerý tuk. Plochou děrovanou lžící potom tuk z povrchu sebereme. Můžeme také použít savý kuchyňský papír.

3) Nikdy nepřidáváme do vývaru sůl během vaření, protože značná část tekutiny se vypaří, a nakonec bychom mohli zjistit, že je vývar přesolený.

4) Hotový vývar necháme stydnout maximálně 3 hodiny. Poté ho ještě 10–15 minut povaříme.

Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Lifestyle

PR10

Češi splácejí dluhy lépe než většina Evropy

Epochálnísvět.cz27.5.2017
slider_389522521

Biohazard v kuchyni

Paní domu25.5.2017
Zámek Ashford Castle, jehož historie sahá až do roku 1228, nabízí to nejlepší z irského pohostinství.

Nejkouzelnější hotelová „château“ světa

Top Class23.5.2017
3) shutterstock_30945862

Jak jste na tom? Zjistěte to věštěním!

Paní domu18.5.2017
PR9

Finanční gramotnost Čechů

Epochálnísvět.cz18.5.2017
Samostatně stojící umyvadla Lapilaz zdobí efektní zlacení v podobě kamenné praskliny. Maison Valentina, covethouse.eu, 345 000 Kč

PRECIOUS STONES aneb Drahé kameny jako solitéry vašich interiérů

Top Class16.5.2017
Zamilovaní

Proč už nenosíš kytky?

Paní domu11.5.2017
Recepci pražské kliniky Mediestetik dolaďuje uklidňující fialová barva.

VSTŘÍC JARNÍ KRÁSE

Top Class9.5.2017
21929766 - young man watching football match on tv

Budoucnost sledování televize je tady už dnes!

Epochálnísvět.cz8.5.2017

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o