Planeta Země

V zajetí chutí. Proč nás honí mlsná a proč jí podléháme?

V zajetí chutí. Proč nás honí mlsná a proč jí podléháme?

Znáte to, vidíte ve vitríně zákusek a nemůžete odolat. Jiný se zase může doslova utlouct třeba po smažených chipsech nebo po čokoládě. Máme na ni takovou chuť, že na to nelze přestat myslet. Co ale stojí za chutěmi, kvůli kterým máme tolik výčitek? A můžeme se jim nějak bránit?

Dědictví po předcích

Naše náchylnost k určitým chutím ale může mít také kořeny sahající mnoho tisíc let před naše narození. Britský psycholog Leigh Gibson se domnívá, že třeba chuť na tučná jídla nám byla naprogramována už v pravěku. „Když pravěký člověk objevil kus jídla, v mozku se mu začala uvolňovat chemická látka dopamin, díky které si zapamatoval danou situaci, a také látky, které v něm vyvolaly pocit štěstí a radosti,“ vysvětluje Gibson. Po narození nás pak ovlivňuje chuť mateřského mléka. Jeho sladká příchuť může mít vliv na to, že nám tak chutnají sladkosti.

Mocné bakterie

Důležitou roli v našich chutích hrají i střeva. Obsahují totiž téměř autonomní prostředí naplněné bakteriemi, které se starají o naše trávení. Jejich činnost pak soustavně monitoruje sto milionů neuronů, a ty posílají do mozku informace o natráveném jídle. Tato nekonečná komunikace mezi trávicím systémem a mozkem dokáže také změnit náš názor na to, co nám chutná. Třeba, když bakterie zpracovávají hodně vlákniny, vylučují látku, která do mozku pošle signál o tom, že jsme sytí a spokojení.

Můžeme se ovládnout?

Jedinci se silnou vůlí dokážou vyvolat ve svém mozku podobnou reakci odměny tím, že jídlo, po kterém touží, odmítnou. Něco takového ale vyžaduje dlouhodobý cvik. Pro ty ostatní se pak londýnské centrum pro biotechnologii snaží vyvinout elektronický čip, který by dokázal monitorovat signály mezi trávicím traktem a mozkem. Pokud by rozpoznal informaci o toužení, zamezil by prostě její cestě do mozku.

Hladový hormon

Další výzkum se zabývá hormonem, který je zodpovědný za pocit hladu. Jmenuje se ghrelin a produkuje ho sliznice ve střevech a žaludku. Ghrelin má totiž v lidském těle svého přímého protivníka, který se jmenuje obestatin. Ten naopak pocit hladu tlumí. Vědci se domnívají, že pokud by bylo možné přesně popsat jejich fungování v lidském těle, bylo by možné jej využít i pro léčbu závislostí, například na nikotinu či alkoholu. Touha po těchto drogách má totiž podobný průběh v našem mozku jako touha po jídle.

Planeta Země
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Planeta Země

0

Nejpodivnější alergie vůbec

Svět na dlani26.6.2017
shutterstock_527063509

Tajemství žraločích zubů – Proč je žralok nejdokonalejší predátor všech dob?

Svět na dlani22.6.2017
Epocha_stul

Vyhrajte dovolenou snů s magazínem Epocha

Epochálnísvět.cz19.6.2017
slider

Rozpoznání obličejů – Bystrejší hmyz, než se zdálo

Svět na dlani19.6.2017
slider

To byste do nich neřekli. Celebrity, které se zachovaly jako hrdinové

Svět na dlani13.6.2017
foto3_nos

Co o vás vypovídá tvar nosu? Je optimálně přizpůsoben

Svět na dlani8.6.2017
SLIDER_Mars_Universe_shutterstock

Jak se bude žít na Rudé planetě?

Svět na dlani5.6.2017
Zásadním je katalyzátor reakce - baktérie Ralstonia eutropha.

Na Harvardu objevili, jak získat ze vzduchu palivo pro auta!

Svět na dlani1.6.2017
SLIDER_voda_universe

Může voda téct do kopce? I to se stává!

Svět na dlani29.5.2017

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o