Zajímavosti

Víme, jak chutná 170 let staré šampaňské!

Víme, jak chutná 170 let staré šampaňské!

Sedm generací je chrání tlak, chlad, sůl a tma 50metrové hloubky Baltského moře. Před pěti lety potápěči poblíž Ålandských ostrovů mezi Švédskem a Finskem vylovili 168 láhví šampaňského.

Aby potápěči zjistili jméno vraku, musejí identifikovat značku. A aby mohli identifikovat značku, protože láhve jsou bez etikety, musejí jich pár otevřít. Podle rytin na spodní straně korku přijdou na značku Veuve Clicquot – pravé luxusní šampaňské. A jak chutná?

Sladký život prapředků

Díky stálé teplotě na dně 2–4 stupně Celsia neobyčejně zachovale, skoro neperlivě a mimořádně sladce. Profesor biochemie Philippe Jeandet dostane malé množství šampaňského na analýzu a jako bonus 100 mikrolitrů na chuť. To je asi 10 kapek. „Bylo nemožné procítit plné spektrum, nicméně mělo chuť tabáku a kůže. Ta chuť mi zůstala na jazyku asi tři hodiny. Bylo to báječné.“ Samotnou chemickou analýzou porovnají tři vzorky láhví Ponsardin, Heidsieck a Juglar z vraku se třemi značky Veuve Clicquot ročníků 1955, 1980 a 2011 a výsledky jsou pozoruhodné. Ve srovnání s dnešními produkty jde o enormně sladkou záležitost. „Dokonce sladší než většina současných dezertních vín a sladší než coca-cola…“ říká enolog Andrew Waterhouse z Kalifornské univerzity. Zatímco moderní brut obsahuje 6–8 gramů cukru na litr a coca-cola 110 gramů, tak šampaňské z Baltu závratných 150 gramů na litr! V 19. století je běžné, že víno je extrémně sladké. Na carském dvoře v Rusku je dokonce zvykem sypat si do vína cukr. Šampaňské à la Russe je pověstné super-vysokým množstvím cukru (asi 300 gramů na litr).

Olovo, železo, arzen

O co sladší šampaňské z Baltu je, o to je méně perlivé. Hodnoty bublinek (CO2) se u normálního šampaňského pohybují kolem 11 gramů na litr, tady ale hodnoty klesají pod 2 gramy – pravděpodobně vyprchaly přes korek. Tím nejdůležitějším zjištěním ale zůstává, že staré šampaňské se prakticky a chemicky shoduje s dnešním. „Vůně a chemické vlastnosti se během staletí zakonzervovaly na dně moře,“ říká Jeandet. Vědci zároveň zjistí stopy olova i železa, pravděpodobně ze sudů, a také soli arzenu, které tehdy vinaři mohli používat jako prostředek na vinice proti škůdcům.

Špinavé láhve v 50metrové hloubce zpočátku nevypadaly nijak zvláštně.
Špinavé láhve v 50metrové hloubce zpočátku nevypadaly nijak zvláštně.
Nálezce Christian Ekström si ponechal jednu láhev a vypil ji s přáteli.
Nálezce Christian Ekström si ponechal jednu láhev a vypil ji s přáteli.
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Zajímavosti

Aureliánské hradby chránily na 14 km2 téměř milion obyvatel.

Nejlidnatější město všech dob? Zapomeňte na Tokio!

Epocha26.6.2017
Nalezený muž je prý hlubokém meditativním stavu, který stírá hranice mezi životem a smrtí.

Dvousetletý mnich: Není mrtvý, jen medituje. Vlastně ne!

Epocha22.6.2017
image

Sázkové kanceláře vyrazily do boje, zákazníky lákají sázkou zdarma!

Epochálnísvět.cz22.6.2017
1

I vaše korková zátka „rostla“ 30 let!

Epocha19.6.2017
sdf

Největší domácí zoo na jižní polokouli

Epochálnísvět.cz13.6.2017
Při testech denně blesknou halou EGU desítky výbojů. I z auta se při výboji stane Faradayova klec.

400 000 voltů a zježené chlupy mezi životem a smrtí

Epocha12.6.2017
Mimořádný je i jazyk – tedy mimořádně lepivý. V tlamě je složený jako tahací harmonika. Při vymrštění vyletí špička jazyka rychlostí 5 m/s.

Nejmenší chameleon planety se vejde do víčka od piva

Epocha8.6.2017
Pokud se policie na místo činu dostaví včas a bude mít k dispozici patřičná data o možných podezřelých, bude odhalování mnohem jednoduší díky mikrobiálnímu oblaku.

Policie bude chytat zločince podle jeho vlastních mikrobů!

Epocha5.6.2017
Umělec Leonard Kern vytvoří skulpturu Kanibalka (1650) s baculatým chlapečkem.

Tak trochu jiný kanibalismus

Epocha1.6.2017

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o