Ne každou medicínu musíme polykat s přemáháním. Vždyť kdo z nás by něco namítal třeba proti čaji se skořicí nebo s voňavým anýzem? Koření ovšem v onom nápoji není zdaleka jen pro zvýšení požitku. Koření v něm totiž léčí.
Anýz: pro klid v útrobách
Co umí:
Anýz se spolu s příbuzným fenyklem tradičně doporučoval proti nadýmání, a to i u miminek. Dokáže také odstranit nepříjemný zápach z úst, pokud je příčina ve špatném trávení.
Tip na uklidňující čaj:
Anýz ukonejší nejen bouři ve střevech, ale také v duši. Při rozčilení si můžeme 5 minut povařit vrchovatou lžičku koření v 300 ml vody, nechat trochu vychladnout a vypít.
Muškátový ořech: proti bolesti
Co umí:
Proti bolesti ho tradičně používá čínská medicína i lidoví léčitelé v Evropě. Kromě toho také podporuje činnost jater, posiluje nervy a zlepšuje náladu. Úplně vyhnout se mu musí nastávající maminky, protože může vyvolat předčasný porod.
Tip na čaj proti migréně:
Nastrouháme špetku ořechu – na šálek dáváme maximálně 1/3 zarovnané lžičky. Zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat 15 minut. Můžeme přidat také pravý čaj, což podpoří prokrvení a tlak v bolavé hlavě poleví.
Kurkuma: pro žlučníkáře
Co umí:
Podporuje vylučování žluči, čímž předchází tvorbě žlučových kamenů. Pomáhá žaludku při trávení těžších jídel. Kurkuma má výrazně žlutou barvu a příjemně štiplavou chuť.
Tip na uklidnění jater:
Kurkuma se dá použít jako dietní varianta kari, protože játra a žlučník nedráždí, naopak uklidní. Hodí se na dušené maso a dávkovat můžeme velkoryse – až lžičku na porci pro dva.
Pokud už je trávení podrážděné, uvaříme si ihned po jídle mátový čaj a přidáme půl lžičky kurkumy.
Skořice: proti nachlazení
Co umí:
Zahřívá, přitom tělu neuškodí jako třeba alkohol. Zvýší tlak, a tak se prokrví i promrzlé ruce a nohy. Vyhnout bychom se jí měli, jen máme-li časté bolesti v žaludku a podrážděný žlučník. Tip na sirup proti zimomřivosti:
Do 2 lžic medu zamícháme 1 lžičku skořice, ½ lžičky čerstvě mletého pepře a stejné množství mletého zázvoru. Necháme den odstát, aby se ingredience propojily a pojídáme po lžičkách a necháváme pomalu rozpustit v ústech.