Lifestyle

Batáty jako zdravá mňamka na talíři

Batáty jako zdravá mňamka na talíři

Určitě jste je v některém obchodě už zahlédli. Nevypadají zase tak lákavě, ale možná, až je vyzkoušíte, nebudete litovat.

Sladké brambory pocházejí ze Střední Ameriky.

Sladké brambory (povijnice batátová) pocházejí ze Střední Ameriky z oblasti mexického poloostrova Yucatan a ústí Orinoka ve Venezuele a s těmi, které máme tak často na talíři, nemají kromě země původu společného nic. A to se ještě dostaly do Evropy o celých 100 let dřív. Ale dneska se už pěstují na všech kontinentech všude, kde jsou pro ně jen trochu dobré podmínky.

Obsahují velké množství betakarotenu.

Potravina budoucnosti?

Důvodů, proč sladké brambory zařadit do jídelníčku, je víc. Například ten, že obsahují velké množství škrobu a cukru (24 %), které jsou ale schopné se v organismu uvolňovat pomalu. Ne nadarmo se říká, že batáty mají rády modelky, které si musí postavu opravdu hlídat. Další, čeho si všimneme už podle oranžového zbarvení dužiny, je, že obsahují velké množství betakarotenu, který zvyšuje celkovou obranyschopnost a chrání náš organismus před vznikem volných radikálů. Batáty tělu dodávají také značné množství vitaminu B6, což je vitamin, který mírní nespavost, deprese, celkově ladí psychiku, preventivně působí proti ateroskleróze, srdečně cévním onemocněním, mírní projevy epilepsie, předchází vzniku mrtvice a je nezbytný pro celkový růst a rozmnožování buněk v těle. A samozřejmě obsahují i další vitaminy a minerální látky.

Dají se z nich vařit chutná jídla.

Co s nimi v kuchyni?

Batáty nabízejí mnoho možností ke kulinářským fantaziím. Díky své nasládlé chuti se hodí i k přípravě sladkých jídel. Ale stejně tak je můžeme použít při přípravě pikantních a slaných pokrmů.

Vařené – vaříme jako brambory se solí a kmínem, hotové posypeme bylinkami.

Smažené – jsou výborné v trojobalu s bylinkami a sezamem.

Pečené – zapékané s brambory třeba na způsob francouzských brambor s klobásou a vajíčky. Spodní a horní vrstvu pokrmu by měly tvořit brambory.

Dušené – základem je nakrájená cibule, kterou osmahneme do růžova. Přidáme kmín a osolíme, přidáme trochu vegety a dusíme, dokud brambory nezesklovatí.

Ale můžete je mlsat jako hranolky.

Více z Lifestyle

Boarini Milanesi – 130 karátů a 7 milionů dolarů

Lifestyle13.4.2021

Projekt, na kterém se rozhodně nevyplatí šetřit!

Lifestyle12.4.2021

Rychlokvíz o platebních kartách: Jaký je rozdíl mezi debetní a kreditní kartou?

Lifestyle10.4.2021

Co právě frčí? Koloběžka!

Lifestyle8.4.2021

BVLGARI Jarní nádech módy

Lifestyle6.4.2021

Co si dáme v kavárně?

Lifestyle1.4.2021

Jaké máte sebevědomí?

Lifestyle31.3.2021

Velikonoční klenot za 700 milionů korun

Lifestyle30.3.2021

Bylinky můžete pěstovat doma

Lifestyle25.3.2021
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články