Lifestyle

Batáty jako zdravá mňamka na talíři

Batáty jako zdravá mňamka na talíři

Určitě jste je v některém obchodě už zahlédli. Nevypadají zase tak lákavě, ale možná, až je vyzkoušíte, nebudete litovat.

Sladké brambory pocházejí ze Střední Ameriky.

Sladké brambory (povijnice batátová) pocházejí ze Střední Ameriky z oblasti mexického poloostrova Yucatan a ústí Orinoka ve Venezuele a s těmi, které máme tak často na talíři, nemají kromě země původu společného nic. A to se ještě dostaly do Evropy o celých 100 let dřív. Ale dneska se už pěstují na všech kontinentech všude, kde jsou pro ně jen trochu dobré podmínky.

Obsahují velké množství betakarotenu.

Potravina budoucnosti?

Důvodů, proč sladké brambory zařadit do jídelníčku, je víc. Například ten, že obsahují velké množství škrobu a cukru (24 %), které jsou ale schopné se v organismu uvolňovat pomalu. Ne nadarmo se říká, že batáty mají rády modelky, které si musí postavu opravdu hlídat. Další, čeho si všimneme už podle oranžového zbarvení dužiny, je, že obsahují velké množství betakarotenu, který zvyšuje celkovou obranyschopnost a chrání náš organismus před vznikem volných radikálů. Batáty tělu dodávají také značné množství vitaminu B6, což je vitamin, který mírní nespavost, deprese, celkově ladí psychiku, preventivně působí proti ateroskleróze, srdečně cévním onemocněním, mírní projevy epilepsie, předchází vzniku mrtvice a je nezbytný pro celkový růst a rozmnožování buněk v těle. A samozřejmě obsahují i další vitaminy a minerální látky.

Dají se z nich vařit chutná jídla.

Co s nimi v kuchyni?

Batáty nabízejí mnoho možností ke kulinářským fantaziím. Díky své nasládlé chuti se hodí i k přípravě sladkých jídel. Ale stejně tak je můžeme použít při přípravě pikantních a slaných pokrmů.

Vařené – vaříme jako brambory se solí a kmínem, hotové posypeme bylinkami.

Smažené – jsou výborné v trojobalu s bylinkami a sezamem.

Pečené – zapékané s brambory třeba na způsob francouzských brambor s klobásou a vajíčky. Spodní a horní vrstvu pokrmu by měly tvořit brambory.

Dušené – základem je nakrájená cibule, kterou osmahneme do růžova. Přidáme kmín a osolíme, přidáme trochu vegety a dusíme, dokud brambory nezesklovatí.

Ale můžete je mlsat jako hranolky.

Více z Lifestyle

Čokoláda, která roste na stromě

Lifestyle9.7.2020

Prokletý skvost

Lifestyle7.7.2020

Pepř není jen černý a bílý

Lifestyle2.7.2020

Haute couture němých tváří

Lifestyle30.6.2020

Kvalitní pomůcky pro snadné grilování

Lifestyle25.6.2020

Milionová síla světla a přírody

Lifestyle23.6.2020

Perla s pohnutým osudem

Lifestyle18.6.2020

Návrat k poctivému chlebu

Lifestyle16.6.2020

Čarování s čokoládou

Lifestyle11.6.2020
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat