Lifestyle

Bio versus lokálnost

Bio versus lokálnost

Lokálnost a bio jsou témata, která se čím dál častěji stávají součástí slovníku restaurací křížem krážem republikou. Co je vlastně bio a jaká vzdálenost je ta správná v pojmu lokálnost? Názorů je mnoho a Lukáš Nevyjel majitel a šéfkuchař restaurace Nota Bene razí svou cestu, která je bez příměsi slibů a pohádek.

Zprvu by se zdálo, že se jedná o řadovou restauraci na pražské křižovatce I.P. Pavlova, ale opak je pravdou. Restaurace Nota Bene v čele s Lukášem Nevyjelem a druhým kuchařem Honzou Letovským mají jasno. Podávají svým hostům farmářské bio suroviny bez příkras. Osobně znají své dodavatele. Stali se z nich parťáci v osobním i obchodním životě. Lze třeba jmenovat farmu Kunclův Mlýn, kde jsou Lukáš s Honzou pravidelnými klienty, kteří si sami na farmě bourají jalovice.

Z bezmasých dodavatelů lze jmenovat sýrové mágy z farmy Heřmanice. Malá rodinná farma v podhůří Kralického Sněžníku, která chová zvířata v souladu s přírodou. „Když ochutnáte tamní sýry, sednete si doslova na zadek. Asiago, Zlato nebo Ementaler jsou fantastické,“ říká Lukáš Nevyjel. Nejde jen o bio označení, jde o autentický příběh a kvalitu, kterou si Lukáš s Honzou sami ozkusí na vlastní kůži a pravidelně udržují dodavatelský vztah. Není to o anonymním obchodu.

Co se týká lokálnosti přistupuje k ní Lukáš velice objektivně. Z Prahy jezdí do Středočeského kraje, na sever Čech nebo na Vysočinu. Jde o to, že lokálnost bere v dojezdové vzdálenosti, vždy s ohledem hlavně na kvalitu. Je jasné, že žádný restauratér či farmář nebude jezdit každý den stovky kilometrů. Ale pokud je nastaven funkční dodavatelský kalendář nemusí být hranice lokálnosti stanoveny přesně na 50km, 100km či 200km. Rozhodně to, ale není možné při vyšších číslech. To už není ekonomicky únosné. V restauraci Nota Bene jsou hodnoty bio a lokálnost jasně dané. Vždy se tam host nají kvalitně, s pokorou a bez pozlátek.

Více z Lifestyle

Tarotová přitažlivost jménem Dior

Lifestyle11.5.2021

Čokoláda, která roste na stromě

Lifestyle6.5.2021

Montblanc Great Characters – Ve jménu krále rokenrolu

Lifestyle4.5.2021

Proč jsou džíny dobrou volbou pro několik sezón? Doporučujeme

Lifestyle3.5.2021

Tiffany & Co. – Nadčasová oslava ženskosti

Lifestyle29.4.2021

Zachraňte slepici

Lifestyle27.4.2021

Jak zařídit domov podle Feng Shui?

Lifestyle23.4.2021

Proč se vyplatí investovat do značkové obuvi vysoké kvality?

Lifestyle23.4.2021

12 tipů pro duševní čilost

Lifestyle22.4.2021
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Barokní paruky doby Ludvíka XIII. se stávaly rejdištěm vší
epochaplus.cz

Barokní paruky doby Ludvíka...

V dobách vlády francouzského krále Ludvíka XIII....
Děti společně s IGRÁČKEM objevují krásy Valašska
epochanacestach.cz

Děti společně s IGRÁČKEM...

Muzejní a galerijní centrum...
Připravte se na zdravý pohyb
panidomu.cz

Připravte se na zdravý pohyb

Vysedávání u televize a počítače nebo listování...
Kančí guláš dle staročeského receptu
panidomu.cz

Kančí guláš dle...

Správně připravený a chuťově vyvážený kančí...
Sezóna Vinobusu je připravena i s novinkami
epochanacestach.cz

Sezóna Vinobusu je...

Sezóna Vinobusu je...
Boty: Od pravěkých ševců po 3D tisk
epochaplus.cz

Boty: Od pravěkých ševců po...

Jsou nedílnou součástí oděvu civilizovaného člověka....
Lepší léčba HAE v Česku a na Slovensku
21stoleti.cz

Lepší léčba HAE v Česku a...

Vzácnému dědičnému onemocnění jménem hereditární...
Děsivá místa: Pánova Březina
enigmaplus.cz

Děsivá místa: Pánova Březina

V Česku jsou jen dva lesy, které mají děsivou a...
Chce se vrátit k bývalému příteli?
nasehvezdy.cz

Chce se vrátit k bývalému...

Hvězda Slunečné má bolavé...
Molnupiravir se k lidem může dostat už na podzim
21stoleti.cz

Molnupiravir se k lidem může...

Do závěrečné, třetí fáze testování se dostává slibný...
Už by byl čas najít si přítele...
nasehvezdy.cz

Už by byl čas najít si...

Má majetek, slušný zdroj peněz,...
Řežou vás a pálí oči? Může jít o syndrom suchého oka!
panidomu.cz

Řežou vás a pálí oči? Může...

Snad každý z nás někdy zažil, že ho po dlouhém...