Jak si bramborová jídla upravit ještě chutněji?
Vzhled a chuť…
Aby nezčernaly, přidejte do vody několik lžic mléka.
Jestli se hned nechystáte uvařit právě oloupané brambory, zalijte hrnec až po okraj vodou, přidejte pár kapek octa a dejte do lednice. Vydrží dva dny!
Pečené brambory
Budete je péct v celku? Předvařte si je ve vodě či páře do poloměkka.
Při přípravě opékaných brambor vychladlé plátky brambor posypte moukou, brambory budou krásně křupavé.
Pokud chcete připravit pečené brambory s lehce pikantní příchutí, přidejte ke konci pečení trošku kremžské hořčice.
Jak na bramboráky
Místo pánve použijte na smažení bramboráků vaflovač. Je to rychlejší a spotřebujete podstatně méně tuku.
Bramboráky budou zdravější, když na plech rozložíte listy zelí a na každý dáte malou naběračku těsta. Vložte do trouby a pečte, dokud nejsou hotové. Listy se vysuší a dodají plackám vůni a příchuť! Po upečení placky potřete rozpuštěným máslem.
Bramborové placky budou chutnější, když do těsta nastrouháte i jablko.
Bramborák bude křupavější, když do těsta nastrouháte trochu mrkve.
Bramboráky budou lépe stravitelné, když do těsta přidáte trošku prášku do pečiva.
Jak vylepšit chuť kaše?
Zamíchejte do ní lžičku hořčice nebo trochu najemno nastrouhaného křenu.
Těsně před dovařením brambor vsypte do hrnce tři až čtyři lžíce ovesných vloček. Vařte ještě dvě minuty, slijte polovinu vody a směs rozmixujte ponorným mixérem. Přimíchejte plátek másla a deci mléka. Výsledná chuť je vynikající!
Další „bramborové“ triky
Brambory budou chutnější, když k nim při vaření přidáte trochu oleje nebo másla.
Pokud máte jen nové nebo rané brambory a potřebujete připravit knedlíky či noky, přidejte do těsta na 1/2 kg brambor 3 lžíce solamylu.
(Foto: Shutterstock)