Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory.
Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“.
Při jejich přípravě existuje řada fíglů a vychytávek, jak jídlo upravit ještě chutněji. Paní domu vám z jejich výčtu přináší jen malý zlomek…
Aby si zachovaly vzhled a chuť…
Nechcete, aby oloupané brambory, které máte připravené k vaření, zčernaly? Přidejte do vody několik lžic mléka.
Oloupané brambory dejte do vody a přiklopte neprůhlednou pokličkou. Dejte do lednice.
Jestliže se hned nechystáte uvařit a následně zpracovat právě oloupané brambory, zalijte hrnec až po okraj vodou, přidejte pár kapek octa a dejte ho do lednice. Vydrží dva dny!
Sladké pachuti po namrznutí se zbavíte tak, že dáte na plotnu zvlášť vařit osolenou vodu. Z nasládlých brambor, které vaříte vedle, slijte vodu a doplňte ji ihned vroucí osolenou vodou z druhého hrnce. Brambory po uvaření ztratí nasládlou chuť.
Jak nejlépe upéct brambory?
Pokud budete péct brambory v celku, je lepší si je předvařit ve vodě či páře do poloměkka.
Pamatujte, že brambory pečením ztrácejí svůj objem, a tak je třeba počítat na porci s větším množstvím syrových brambor, než je třeba při běžném vaření.
Americké brambory připravujte z čerstvých brambor. Místo fritovacího hrnce použijte pečicí troubu, remosku nebo horkovzdušné přístroje spojující pečení a fritování. Budete potřebovat jen malé množství oleje.
Při přípravě opékaných brambor vychladlé plátky brambor posypte moukou, brambory budou krásně křupavé.
Jak na bramboráky
Bramboráky budou zdravější, když na plech rozložíte listy zelí a na každý dáte malou naběračku těsta. Vložte do trouby a pečte, dokud nejsou hotové. Listy se vysuší a dodají plackám vůni a příchuť! Po upečení placky potřete rozpuštěným máslem.
Bramborové placky budou chutnější, když k bramborům nastrouháte i jablko.
Jak vylepšit chuť kaše?
Aby bramborová kaše nechutnala stále stejně, chce to občas změnu. Třeba do ní zamíchejte lžičku hořčice nebo trochu najemno nastrouhaného křenu.