Máte-li alespoň malou zahrádku, pak víte, o jaké rostlině je řeč. Ano, je to ten téměř nevymýtitelný plevel s dlouhými oddenky, časem vykvétající do vysokých bílých květenství, s nímž už léta marně bojujete.
Ale co se na bršlici kozí nohu podívat trochu jiným pohledem? Uvidíte, že hned změníte názor.
Je totiž nejen jedlá a její výhonky a mladé listy, ale i květy, se hodí do salátů, polévek, karbanátků či pomazánek, ale hlavně se rychle stane královnou domácí apatyky. Mnohé napoví už její latinské jméno.
Bršlice kozí noha je totiž Aegopodium podagraria, takže je jasné, že účinkuje především na dnu, ale nejen na ni.

* Má močopudný a protizánětlivý účinek. Pomáhá vylučovat kyselinu močovou, takže je skvělým pomocníkem při dně i problémech s klouby, ale i při zánětech močového měchýře.
* Léčí otoky a vodnatelnost.
* Tlumí křečovité bolesti břicha. Napomáhá správnému trávení.
* Podporuje metabolismus.
* Je zdrojem vápníku a vitaminu C.
* Obklady léčí zanícená místa a používají se při hemoroidech.
* Podporuje hormonální rovnováhu.
* Je vhodná třeba u žen po menopauze, protože pomáhá zvyšovat hladinu estrogenu.
* Mírní svědění při štípnutí hmyzem.
*Také odbourává močové kaménky, a dokonce pomáhá z těla vylučovat kyselinu močovou.

Nejjednodušší je čaj
Stačí když 1 lžíci čerstvých nebo sušených listů zalijte 250 ml vroucí vody a necháte asi 10 minut louhovat. Pije se 2–3x denně, kúra by měla trvat deset dnů, pak je potřeba udělat stejně dlouhou pauzu.

Tinktura
Na tu budete potřebovat 1 hrst čerstvých listů bršlice, 200 ml 40% pálenky. Listy bršlice pokrájejte najemno nejlépe keramickým nožem. Poté je vsypte do tmavší skleněné nádoby a přidejte alkohol. Uzavřete a macerujte 6 týdnů ve tmě při pokojové teplotě.
Následně přeceďte a užívejte vždy 1 kapku tinktury na 1 kg hmotnosti. Výsledný počet vydělte třemi a užívejte 3x denně ráno, v poledne a večer.
