Není nad čerstvé koření v kuchyni. A to i v zimních měsících. Poradíme vám, co dělat, abyste si svěží bylinky mohli vychutnat po celou zimu.
Bazalka, máta, petržel, rozmarýn a další bylinky v květináčcích, které prodávají v obchodech, jsou většinou určeny jen pro okamžitou spotřebu.
To znamená, že k vaření využijete jejich lístečky a pak rostlina skončí v koši. Tak to ale být nemusí. Jestliže chcete, aby bylinky doma dlouho vydržely, musíte to zařídit jinak
Přesaďte je
Poté, co si rostlinky přinesete z obchodu, musíte jim věnovat trochu péče…V těsných plastových obalech a při umělém osvětlení se jim opravdu moc dobře nedaří, a to ještě většinou nemívají ani dostatek vláhy, protože málokdy se najde prodavač, který by je zalil.
Nejdřív z nich sundejte celofánový či igelitový obal, plastový kelímek postavte do nějaké misky a bylinu, pokud má suchou zeminu, důkladně zalijte. Až se trochu vzpamatuje, vyjměte ji z kelímku a přesaďte do většího květináče s kvalitní zeminou.
Zalévejte správně
I když většina středomořských bylinek nemá ráda přemokření, zpočátku je zalévejte tak, aby substrát nebyl nikdy úplně suchý a pozorujte, jak reagují. Univerzální rada, jak často zalévat, neexistuje. Musíte to vypozorovat sami.
Co však bylinky vyloženě nesnášejí, je suché sálavé teplo. Pokud tedy máte pod parapetem radiátor, bude zemina v květináčích rychleji vysychat, takže kromě častějšího zalévání je třeba rostliny rovněž rosit.