Začnete se už připravovat na perfektní konec roku. Jaké šampaňské vybrat? Jak ho správně servírovat?
A jaké jídlo se k němu bude hodit nejlépe? Rozmazlete sebe, své rodiny i přátele těmi nejlepšími francouzskými bublinkami a párování s jídlem doveďte k dokonalosti…
Vynechejte oblíbené vinařské lokality a zůstaňte striktně u francouzské oblasti Champagne, jediného místa na mapě, které skutečně může dát šampaňskému své jméno. A když už smočíte rty v lahodném přepychu… Jděte na to správně!
BUDETE POTŘEBOVAT:
Šampaňské
Chladící nádobu
Bílý látkový ubrousek (příručník)
Podšálek na korek
Sklenici na šampaňské ve tvaru tulipánu, případně degustační sklenku
JAK NA TO?
Šampaňské uchovávejte na tmavém a chladném místě.
Ideální teplota šumivého moku při podávání pluje v rozmezí 8 a 12 stupňů Celsia. Čím starší nápoj je, tím vyšší může být jeho teplota. Dbejte na to, aby podchlazená lahev zbytečně neubírala na vůni a chuti!
Před servírováním ponořte šampaňské do chladící nádoby zaplněné vodou z 1/3 a doplněné ledem. Nechte chladit zhruba půl hodiny (minimálně však 15 minut)!
Při rozdělávání drátku držte palec na korku.
Uchopte lahev zespodu a točte jí, nikoliv korkem!
Sklenice nalévejte do dvou třetin. Ladies first!
Lahev v chladicí nádobě přikryjte do dalšího nalévání.
Začněte odpočítávat příchod Nového roku!
PÁROVÁNÍ
Kaviár Almas
Almas znamená diamant a přibližně stejnou cenu má nejvzácnější kaviár íránského původu, tedy z jeseterů beluga žijících v Kaspickém moři. Investujte!
Bílé lanýže
Supervzácné houby z Alby nesou i přívlastky piemontské a bílé podzimní. Lanýžům se zkrátka nedá odolat, proč se ale spokojit s jinými než s těmi nejlepšími?
Ryba Fugu
Ke konci roku trocha riskování patří, ale předpokládejme, že přípravy této prudce jedovaté ryby se ujme jen opravdu zkušený šéfkuchař. Troufáte si?
Hovězí Kobe
A jsme zase v Japonsku! Tentokráte u skotu krmeného obilím a pivem, díky němuž jeho maso získá mramorovaný vzhled. Pozor, hovězí z plemene wagyu si užijete pouze tam!
Čerstvé ústřice
Nezapomínat na osvědčenou klasiku… Dostaňte své chuťové pohárky do stavu nirvány při konzumaci bretaňských ústřic Belon, evropských favoritů! Kapka citrónu a šťastný nový rok!