Lahodné a osvěžující citronové dezerty a další výborná jídla se hodí hlavně na jaro a léto, ale chutnají po celý rok.
Vyzkoušejte:
Anglický curd
Do misky ve vodní lázni rozklepněte 4 žloutky a přidejte 50 g másla, 70 g cukru a stejné množství citronové šťávy. Můžete přisypat i trochu čerstvě nastrouhané chemicky neošetřené kůry.
Nechte máslo rozpustit a pak za stálého míchání zahřívejte, až žloutky začnou tuhnout. Směs se nesmí vařit, jen zhoustnout, aby se žloutky nesrazily. Krém se hodí na piškot, palačinky i do pohárů.
Tiramisu s likérem limoncello
Rozšlehejte 250 g mascarpone se 100 g moučkového cukru, 3 lžícemi citronové šťávy, 60 ml likéru limoncello a trochou nastrouhané citronové kůry. V další míse připravte šlehačku z 200 ml smetany a vmíchejte do krému z mascarpone.
Pro namáčení 150 g cukrářských piškotů smíchejte 40 ml limoncella se 2 lžícemi citronové šťávy, 1 lžící vody a 1 lžičkou cukru. A pak už postupujte jako při přípravě klasického tiramisu a do připravéné formy vrstvěte střídavě krém a máčené piškoty.
Povrch může ještě potřít citronovou nebo pomerančovou marmeládou. Před podáváním vychlaďte.
Osvěžující panna cotta
Na 4 porce dejte vařit 600 ml smetany se 4 lžícemi cukru a nastrouhanou kůrou z 1 bio citronu. Po 5 minutách přeceďte do mísy. Přidejte 3 plátky nabobtnané želatiny. Šlehejte, dokud se želatina nerozpustí, pak vmíchejte ještě zahřátou šťávu z 1 citronu. Slijte do misek vypláchnutých studenou vodou a nechte ztuhnout.
Nepečené kuličky
Do mísy vymačkejte šťávu z 1 citronu a 1 pomeranče. Přidejte 10 lžic změklého másla, 3 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce strouhaného kokosu a 2 lžíce rozmixovaných ovesných vloček.
Zpracujte na jednolitou hmotu, podle potřeby přidejte další šťávu nebo naopak zahustěte strouhaným kokosem. Tvořte malé kuličky a obalujte je v kokosu.