Lifestyle

Dáte si müsli, nebo granolu?

Dáte si müsli, nebo granolu?

Připravte si je sami. Víte, co jste do směsi dali, a v případě granoly, jak jste ji připravovali. Máte pod kontrolou množství cukru. A vyrobíte si to, co chutná právě vám.

Čerstvé müsli

Představuje čerstvě připravená směs ovesných vloček, předem namočených ve vodě nebo ovocné šťávě, a na jemno. Přidává se nastrouhané jablko nebo na kousky nakrájené čerstvé ovoce (např. banány, lesní plody, hrozny, mango), sušené ovoce, mléčné výrobky (např. jogurt, smetana, kondenzované mléko, čerstvý sýr, tvaroh), citronová šťáva, strouhané ořechy, semínka, koření (především skořice) a med. Pozor si dejte na použití čerstvého mléka. To se totiž snadno sráží působením kyselin z jablka.

Do müsli můžete přimíchat i kandované ovoce

Pečená granola

Základem jsou ovesné nebo jiné obilné vločky, ořechy nebo semínka (nejlépe obojí) a med, cukr či sirup. Nádavkem přidejte koření a sušené ovoce a mixujte! Pak vše upečte v troubě, rovnoměrně rozestřené na plechu, asi 25 – 30 minut. Do směsi můžete přidat, co zrovna máte po ruce ve spíži: vlašské ořechy, skořici, javorový sirup, hrozinky, křížaly, vanilku, lněné semínko, pohankové vločky, čokoládu… Tu ale přimíchejte až do zchladlé směsi, jinak by to nemuselo dobře dopadnout. Pečenou směs pak můžete používat stejně jako müsli, ale také si můžete jen tak zobnout, či posypat salát.

Granola s kokosovými lupínky, brusinkami a lískovými oříšky

Pomerančová granola

200 g ovesných vloček, 200 g špaldových vloček, 250 g nahrubo nasekaných ořechů (použijte ty, které máte nejraději), ½ hrnku dýňových semínek, ½ hrnku slunečnicových semínek, ¼ hrnku lněného semínka, ½ lžičky mleté skořice, ¼ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, špetka soli, 200 ml medu, šťáva z 1 pomeranče, 150 g jablečných křížal, 130 g nesířených brusinek v jablečné šťávě

1) Troubu předehřejeme na 170 °C. Ve větší misce smícháme ovesné a špaldové vločky, ořechy, semínka, skořici a špetku soli. V hrnku promícháme med s pomerančovou šťávou, nalijeme na vločkovou směs a rukama pečlivě promícháme.

2) Směs nasypeme rovnoměrně na plech a pečeme 25 až 30 minut. Několikrát vločky promícháme vařečkou, aby se nespálily. Když jsou vločky a ořechy hezky zlaté, vyndáme plech z trouby a granolu necháme důkladně vychladnout.

3) Teprve potom k ní přisypeme nalámané křížaly a brusinky. Granolu uchováváme v nádobě s víkem, kde vydrží křupavá zhruba měsíc.

Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Lifestyle

Vlastní ráj na zemi aneb Co všechno obnáší koupě soukromého ostrova?

Lifestyle17.9.2019

Rozdíl, který se počítá

Lifestyle12.9.2019

Ryba fugu aneb Pořádný adrenalin na talíři

Lifestyle10.9.2019

V čem tkví tajemství orientálních parfémů?

Lifestyle5.9.2019

Příběh značky: Breitling aneb Z kokpitu na zápěstí celebrit

Lifestyle3.9.2019

Na Vinyl & Stereo Expo najdete raritní gramodesky i hudební memorabilie

Lifestyle2.9.2019

Mají to rády mokré

Lifestyle29.8.2019

Koupel králů aneb Představujeme nejdražší vany světa

Lifestyle27.8.2019

Ferrari SF90 Stradale: rudý premiant z Maranella

Lifestyle22.8.2019

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o | Zásady ochrany osobních údajů | Cookies