Milujete sýry a chcete jimi potěšit své přátele? Pak byste se měli naučit správně je naservírovat. Mistři v této disciplíně jsou Francouzi. Však také sýr podávají na závěr každého oběda nebo večeře. Půvab je ovšem v tom, že se sýrem nepřejídají.
Správná teplota
Měla by být takzvaně pokojová a při podávání sýra je velmi důležitá, jinak se totiž nerozvine jeho chuť a aroma. Pokud se tedy chystáte na sýrové pohoštění, nezapomeňte sýry vyndat včas z lednice.
Neméně důležitá je ale i teplota skladování. Doporučuje se mezi 7 až 12 stupni, takže pokud vaše lednice chladí víc, využijte spíž nebo sklep.
Jdeme krájet
I to je malá věda, nejde totiž jen o vzhled, i když správně nakrájený sýr vypadá lépe, ale i o to, aby v každém kousku vynikaly všechny chuťové nuance.
Sýry totiž jinak chutnají na okraji a jinak ve středu. Navíc mají i různé tvary, takže při krájení musíme myslet i na to, aby nevznikal zbytečný odpad.
Čím začít
Pořadí, ve kterém sýry ochutnáváte, není úplně náhodné, ale má jednoduché pravidlo. Postupujete stejně, jako když degustujete víno. Tedy od nejjemnějšího po nejaromatičtější.
Jako první si vezměte některý lehký krémový sýr, následuje měkký plísňový, třeba hermelín nebo camembert, pak je řada na zrajícím sýru, následuje některý tvrdý a vaši cestu uzavře aromatický či s modrou plísní.
Co se k sýrům hodí
Na stůl můžete připravit ovoce, v tomto ročním období zejména různé druhy jablek, hrozny nebo hrušky. Chuťově překvapí kombinace sýra se sušeným ovocem. Z podobného důvodu se před pár lety objevila na sýrových tabulích marmeláda.
Zprvu se podávala jen k sýrům plísňovým, marmelády můžete zkombinovat i s jinými druhy. Nebojte se a zkoušejte. Podobně se se sýry kombinují i různé druhy čatní.