Zajímavosti

I vaše korková zátka „rostla“ 30 let!

I vaše korková zátka „rostla“ 30 let!

S posledním tahem se ozve charakteristické „plop“. A na vývrtce zůstane zátka – útvar vyrobený z materiálu, jehož 80 procent celosvětové produkce jde právě na zátky. Materiál, který je mimořádně lehký, elastický, téměř nepropouští vlhko ani plyny. To je korek.

Jakmile zátka opustí hrdlo láhve, uvolní spoutaný buket a přestane plnit funkci skladování, drtivá většina lidí ji zahodí.


„Prasečí“ materiál

Vrchní česač Savario Bacio drží v ruce speciální nůž a prochází nekonečným sadem stromů. I když se první sklizeň provádí okolo 15. roku stromu, jde o várku, která neodpovídá kvalitě, jež mají zátky mít. Skutečně kvalitní korek se získává daleko později. „Musí se čekat minimálně 30 let, než dub dá první správnou kůru,“ říká Bacio. Prý jedině odborníci mohou říct, jestli se už může začít s odběrem borky (odumřelá povrchová vrstva kmene). Korkový dub roste výhradně kolem Středozemního moře včetně severní Afriky. Nikde jinde. Korkovník může růst stovky let i při minimální spotřebě vody a stejně dává žaludy pro prasata. S těmi má ostatně ještě jednu souvislost. „Ano, přirovnáváme korek k prasatům; taky se z něj zpracuje úplně všechno,“ směje se Michele Addisová z jedné továrny na Sardinii.

80 procent kůry padne na špunty

Jakmile přijde čas sklizně, odřezávají se pláty kůry o tloušťce více než pěti centimetrů. Jediný strom dá někdy 45 kg, někdy i 150 kg korku. Savario Bacio s pomocníky jeden korkový dub ořeže za několik minut. Odhaduje, že z něj sklidí materiál asi na 4 000 zátek. Na oloupaný strom napíše datum a nevrací se k němu dřív než za 10 let. V Portugalsku platí zákon, že se nesmí sklízet dřív než po devíti letech. Po sběru zraje korek další rok ve skladišti, aby se zbavil průduchů. Teprve pak putuje do zpracovatelny. Tady se asi 70 minut vaří ve velkých nerezových vanách, čímž získá pružnost, načež se pláty o velikosti 80 x 50 x 7 cm rozřežou na pruhy široké asi 5 cm. Z nich se vyrážejí zátky a míří za vinaři do celého světa. Takhle to funguje už od roku 1530, kdy byla korková zátka použita vůbec poprvé. Co zbude z odřezku, to se zpracuje na obklady, dekorace, izolační materiály. Nicméně na výrobu zátek padne přes 80 procent světové produkce korku.

Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Zajímavosti

Fascinující svět kolibříků: Na jeden zátah zvládne uletět 800 km

Zajímavosti26.4.2018

Co všechno vydrží 50eurovka?

Zajímavosti23.4.2018

Proti zubu času: Potraviny, které přežily tisíce let

Zajímavosti19.4.2018

Znáte je z reklamy… a berou velké peníze!

Zajímavosti16.4.2018

Smolné knihy: Kronika černého svědomí

Zajímavosti12.4.2018

Spát tři hodiny denně: Možnost, či mýtus?

Zajímavosti9.4.2018

Exoskeleton: Sofistikovaná pomůcka budoucnosti

Zajímavosti5.4.2018

Historická sága POLDARK od dubna na vašich obrazovkách!

Zajímavosti3.4.2018

Tequila: Je libo stříbrnou, nebo zlatou?

Zajímavosti29.3.2018

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o