Zajímavosti

I vaše korková zátka „rostla“ 30 let!

I vaše korková zátka „rostla“ 30 let!

S posledním tahem se ozve charakteristické „plop“. A na vývrtce zůstane zátka – útvar vyrobený z materiálu, jehož 80 procent celosvětové produkce jde právě na zátky. Materiál, který je mimořádně lehký, elastický, téměř nepropouští vlhko ani plyny. To je korek.

Jakmile zátka opustí hrdlo láhve, uvolní spoutaný buket a přestane plnit funkci skladování, drtivá většina lidí ji zahodí.


„Prasečí“ materiál

Vrchní česač Savario Bacio drží v ruce speciální nůž a prochází nekonečným sadem stromů. I když se první sklizeň provádí okolo 15. roku stromu, jde o várku, která neodpovídá kvalitě, jež mají zátky mít. Skutečně kvalitní korek se získává daleko později. „Musí se čekat minimálně 30 let, než dub dá první správnou kůru,“ říká Bacio.

Prý jedině odborníci mohou říct, jestli se už může začít s odběrem borky (odumřelá povrchová vrstva kmene). Korkový dub roste výhradně kolem Středozemního moře včetně severní Afriky. Nikde jinde. Korkovník může růst stovky let i při minimální spotřebě vody a stejně dává žaludy pro prasata. S těmi má ostatně ještě jednu souvislost.

„Ano, přirovnáváme korek k prasatům; taky se z něj zpracuje úplně všechno,“ směje se Michele Addisová z jedné továrny na Sardinii.

80 procent kůry padne na špunty

Jakmile přijde čas sklizně, odřezávají se pláty kůry o tloušťce více než pěti centimetrů. Jediný strom dá někdy 45 kg, někdy i 150 kg korku. Savario Bacio s pomocníky jeden korkový dub ořeže za několik minut. Odhaduje, že z něj sklidí materiál asi na 4 000 zátek. Na oloupaný strom napíše datum a nevrací se k němu dřív než za 10 let.

V Portugalsku platí zákon, že se nesmí sklízet dřív než po devíti letech. Po sběru zraje korek další rok ve skladišti, aby se zbavil průduchů. Teprve pak putuje do zpracovatelny. Tady se asi 70 minut vaří ve velkých nerezových vanách, čímž získá pružnost, načež se pláty o velikosti 80 x 50 x 7 cm rozřežou na pruhy široké asi 5 cm. Z nich se vyrážejí zátky a míří za vinaři do celého světa.

Takhle to funguje už od roku 1530, kdy byla korková zátka použita vůbec poprvé. Co zbude z odřezku, to se zpracuje na obklady, dekorace, izolační materiály.

Nicméně na výrobu zátek padne přes 80 procent světové produkce korku.

Více z Zajímavosti

Had na holi: Proč je symbolem zdravotnictví?

Zajímavosti5.12.2022

Podivuhodné dřeváky: Dá se na nich i bruslit!

Zajímavosti1.12.2022

První zmrazený člověk: Na lék proti rakovině čeká už 55 let!

Zajímavosti24.11.2022

Ťukni tlapou: Dokážou zvířata ovládat počítače?

Zajímavosti21.11.2022

Velký londýnský smog: Konečně známe jeho příčinu!

Zajímavosti14.11.2022

Nenápadný, ale ostrý mixér slaví 100 let!

Zajímavosti10.11.2022

Les Svastika: Hákový kříž uprostřed lesů

Zajímavosti7.11.2022

Čemu jste celý život věřili, ale není to (tak úplně) pravda

Zajímavosti4.11.2022

V objetí chutí: 4 slavná národní jídla

Zajímavosti3.11.2022
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články