Zajímavosti

In vino veritas: Lahodný mok chuťovými pohárky předků

In vino veritas: Lahodný mok chuťovými pohárky předků

„Je více filozofie v láhvi vína než ve všech knihách,“ stojí si za svým vědec Louis Pasteur. Nejen, že je k dispozici vždy, když potřebujeme, ale navíc neodmlouvá, a neúčtuje si nehorázné sumy za to, že nám pomůže s problémem. Prostě jen teče a říká pravdu..

Zatímco dnes si vychutnáváme tisíce let vývoje zpracovávání hroznů, jejichž obsah jemně válíme v ústech, a přemítáme o možných chutích, v minulosti víno podobnými kvalitami rozhodně nevyniká. Nejen, že chutná jako písek, ale konzistencí připomíná rozteklý vosk. Až konkurenční „boje“ vše obrátí správným směrem.

Lepkavá, nevábná hmota

Ve starověku si s přípravou vína příliš hlavu nelámou. Dávají sice vzniknout lepkavé a barvou zavádějící tekutině, tehdy si však nikdo nestěžuje. Požitek totiž vyšperkují medem a sušeným ovocem, někteří neváhají sáhnout po soli nebo rovnou slané vodě. Římský válečník Plinius starší (23–79 n. l.) dokonce hlásá, že je nejlepší mořskou vodu, užívanou k ředění, nabírat co nejdál od břehu.

I mezi „labužníky“ tehdy vznikají jisté mezery, když vladaři a vyšší vrstvy popíjejí víno jakostní, na rozdíl od spodiny, která si musí vystačit s druhořadou směsí, která zůstává po lisování.

Posvátnost sama

I přes veškeré nedostatky největší spotřeba vína připadá na náboženské obřady.

Právě duchovní stojí za omlouváním naprosto příšerné chuti, protože víno považují za dar z nebes, navíc o procesech fermentace nemají ani páru.

Ostatní jej pijí hlavně pro vyhnání démonů a jiných neduhů z těla, už v minulosti se u opojných tekutin velice dobře diskutuje. Kdo by se navíc zaobíral detaily, když se raný středověk koupe ve splašcích a ulice pevně svírá smrad?

Zkažená chuťovka

Je to právě konzervace, která tehdejšímu vínu ubírá na šarmu. Zatímco dnes je víno pečlivě uzavíráno a ošetřováno, v minulosti si klidně hoví na vzduchu a v teple. Nejen, že dochází ke kontaminaci různými bakteriemi, ale nápoj se po krátké době velmi rychle kazí a kvasí. Starověcí odborníci proto do všech směsí cpou bylinky ve velkém, zejména výluhy z borovic či jedlí.

K dalším konzervačním směsím patří i mramorový prach nebo potaš (uhličitan draselný) z popela tvrdého dřeva. Nynější sommelieři by nejspíš v době minulé pořád jen plivali kolem sebe, protože by v puse cítili převážně prach. Životu nebezpečným se ukáže používání oxidu olovnatého.

Postrach lidského zdraví je po úmrtí několika osob pod pohrůžkou trestu smrti okamžitě ve vinařství zakázán.

Zdravá konkurence

Změnu si vyžádá až 6. století, kdy se víno konečně pomalu dostává ze spárů církve. Vyrábí se nejen mešní víno, ale také víno sloužící jako nápoj pro každodenní vychutnání. Netrvá dlouho a rádi si přihnou i ti, kteří dřív neměli o blahodárné tekutině ani potuchy. Čím víc lidí má možnost se do koštování zapojit, tím víc touží po výrobě.

I když je nejprve používání síry ke konzervaci brzdou, i ta nakonec vyšumí. O slovo se začnou hlásit i jiné libosti jako čaje, brandy nebo whiskey.

Najednou se mezi nápoji rozhoří konkurenční boj, a zvyky jdou stranou.

Ochutnáváš, ochutnávám…

Nastává období hodnocení a určování kvality. Jako první si víno „válí“ na jazyku cisterciáčtí mniši v Burgundsku. S příchodem 19. století se pak hlásí o slovo mistři Laurent Grimod de La Reynière (1758–1837) a Cyrus Redding (1785–1870). Teprve až biolog a lékař Louis Pasteur (1822–1895) vnese do výroby pořádnou dávku inovace.

S jeho jménem se pojí proces pasterizace, který si později nechává patentovat. Celý zázrak spočívá v působení vyšších teplot, zhruba 60–70 °C, které zničí nežádoucí bakterie a mikroorganismy.

Každý správný sommelier je zasvěcen do každičkého kroku výroby, aby i ta poslední kapka lahodila jazyku.

(Zdroj: Wikipedia.org, Pinterest.com)

Více z Zajímavosti

Šest prstů? Celkem běžná věc!

Zajímavosti30.11.2023

Zářivě bílá: Jak původně vypadaly egyptské pyramidy?

Zajímavosti27.11.2023

Chaloupko, chaloupko, tak je mi vhod! Vážně je to pohádka?

Zajímavosti23.11.2023

Příběh zubní pasty: Od zvířecích kopyt k zázrakům!

Zajímavosti20.11.2023

Kopřiva: Otravný plevel? Zapomeňte!

Zajímavosti16.11.2023

Objevil Benjamin Franklin elektřinu?

Zajímavosti13.11.2023

Azulejos: Modrobílá krása z Portugalska

Zajímavosti8.11.2023

Norimberk 1561: Válčili nad Evropou mimozemšťané?

Zajímavosti6.11.2023

Spadlo Newtonovi na hlavu skutečně jablko?

Zajímavosti2.11.2023
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Dlouhodobou medikací s chatrnému zdraví?
21stoleti.cz

Dlouhodobou medikací s...

Od náhodného objevení penicilinu v roce 1928, jsou...
Lilkové závitky se sýrem
tisicereceptu.cz

Lilkové závitky se sýrem

Pro milovníky italské kuchyně přinášíme...
Na lavičce v parku jsem si povídala s duchem
skutecnepribehy.cz

Na lavičce v parku jsem si...

S kamarádkou jsme si v našem parku povídaly...
Tiffany & Co. oznámuje svou nejnovější kreativní spolupráci se současným umělcem Danielem Arshamem
iluxus.cz

Tiffany & Co. oznámuje svou...

Tiffany & Co. oznamuje svůj...
Hora Blaník: Svatý Václav stále ještě spí
epochanacestach.cz

Hora Blaník: Svatý Václav...

Všichni známe legendu, podle níž v útrobách posvátné...
Ticho ve vztahu tíží
panidomu.cz

Ticho ve vztahu tíží

Mlčení mezi partnery může úplně rozvrátit vztah....
Bizarní případ skutečného Otesánka. Pojídá odpadky, živá zvířata, mrtvoly v márnici i roční dítě!
enigmaplus.cz

Bizarní případ skutečného Otesánka....

Nad neobvyklým apetitem a zvláštními...
Manžel ji podvedl s kolegyní?
nasehvezdy.cz

Manžel ji podvedl s kolegyní?

Ačkoli si herečka Adéla...
Rozešli se, protože mu přišla na nevěru?
nasehvezdy.cz

Rozešli se, protože mu...

Vypadalo to, že spolu...
Síla páry: Od Heronovy koule až po lokomotivu
epochaplus.cz

Síla páry: Od Heronovy koule...

S párou si lidé pohrávali už ve starověku....
Učit se, jíst i vraždit: Co všechno dokážeme ve spánku?
epochaplus.cz

Učit se, jíst i vraždit: Co...

Když spíme, většinou jen ležíme v posteli a...
Domácí spotřebiče dokážou překvapit
rezidenceonline.cz

Domácí spotřebiče dokážou...

Málokterý segment trhu se vyvíjí tak rychle jako domácí...