Planeta Země

Jak pivo zlepšuje naše zdraví?

Jak pivo zlepšuje naše zdraví?

Přemíra alkoholu dokáže naše tělo zničit. Střídmé pití piva ale může lidskému organismu prospívat! Jaké výhody nám může pivo přinášet, pijeme-li ho v rozumné míře?

Zajímavosti:

  • Pivo má méně kalorií než jablečná šťáva, mléko nebo kola.
  • Maximální doporučená denní dávka alkoholu obsaženého v pivu je u mužů 40 g (0,5 l piva), u žen 20 g (asi 0,3 l).
  • Pivo snižuje riziko infarktu o 30 %.
  • Pomáhá předcházet diabetu 2. typu.
  • U žen snižuje riziko vzniku revmatoidní artritidy asi o 1/3.
  • Spotřeba piva v České republice je 160 litrů na osobu za rok.

Pivo patří mezi nejoblíbenější alkoholické nápoje. Možná ale nevíte, že zároveň obsahuje velké množství vitaminů a minerálů, které našemu tělu velmi prospívají. Mezi ně můžeme zařadit vitamin B, draslík, hořčík nebo kyselinu listovou. Pivu není nutné se vyhýbat ani při dietě, jen je zapotřebí ho pít v přiměřeném množství.

Příznivé účinky piva:

Posiluje srdce – Ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění přispívá hlavně vitamin B. Studie publikovaná ve skandinávském Journal of Primary Health Care sledovala po dobu 50 let 1500 žen.

Snižuje cholesterol – Pivo je výborným zdrojem rozpustné vlákniny, která omezuje vysokou hladinu cholesterolu. Čím tmavší pivo je, tím více vlákniny obsahuje.

Zahání žízeň – Jelikož pivo obsahuje více než 90 % vody, prospívá dehydrovanému tělu více než jakýkoli jiný nápoj (samozřejmě kromě čisté vody).

Snižuje riziko vzniku ledvinových kamenů – Podle odborníků pomáhá chmel obsažený v pivu tomu, aby se v ledvinách neusazoval vápník. Ten totiž způsobuje vznik ledvinových kamenů.

Pomáhá zažívání – Hořké chmelové látky stimulují v žaludku tvorbu enzymů, které jsou prospěšné trávení a urychlují metabolismus tuků.

Snižuje riziko vzniku cukrovky – Vědci z Harvard School of Public Health v roce 2011 zjistili, že se u mužů ve středním věku, kteří pravidelně konzumují pivo, během čtyř let snížilo riziko vzniku cukrovky 2. typu o 25 %.

Zlepšuje spánek – V pivu se vyskytující kyselina nikotinová a laktoflavin podporují klidné usínání a kvalitnější spánek.

Stará se o pevnost kostí a zubů – Pivo obsahuje vápník, fosfor a křemík, které jsou důležité pro zdraví kostí a zubů.

Má antioxidační schopnosti – Antioxidanty v pivu účinně bojují s volnými radikály, a chrání tak tělo před nádorovými onemocněními.

Má pozitivní vliv na kůži a vlasy – Pivní kvasnice mají příznivý vliv na zdravou a vláčnou pokožku. Kůži vyživují, zjemňují a omezují tvorbu akné a vyrážek. Pivo se také proto využívá v kosmetice (k výživě vlasů a nehtů).

Co obsahuje 1 litr piva

Vitamin B1 neboli thiamin (3 % doporučené denní dávky) – odbourává sacharidy ve tkáních, dodává tělu energii, má význam pro růst, trávení a nervovou aktivitu.

Vitamin B2 neboli riboflavin (20 %) – je důležitý pro aktivitu enzymů.

Niacin (45 %) – významně se podílí na výživě buněk, pomáhá syntetizovat tělesný tuk a cholesterol.

Vitamin B6 neboli pyridoxin (31 %) – hraje důležitou roli při metabolismu a absorpci bílkovin, reguluje tuky a sacharidy, pomáhá správné funkci nervového systému.

Kyselina listová (52 %) – podporuje tvorbu červených krvinek a obnovu veškerých buněk v těle.

Více z Planeta Země

12 nejkrásnějších atmosférických jevů

Planeta Země17.9.2020

Luxus na talíři: 7 nejdražších jídel světa

Planeta Země14.9.2020

Nespoutaný Nil spoluvytváří krajinu plnou kontrastů

Planeta Země11.9.2020

Druhá světová válka málem začala na území Čech!

Planeta Země10.9.2020

Komár, největší zabiják současnosti!

Planeta Země7.9.2020

Spolčení s ďáblem: Nacistické know-how ve službách studené války!

Planeta Země3.9.2020

Záhada Alexandrijské knihovny: Zničil ji Caesar, anebo vyhořela do základů?

Planeta Země31.8.2020

4 nejhorší letecké katastrofy všech dob

Planeta Země27.8.2020

Znáte 10 největších siláků živočišné říše?

Planeta Země24.8.2020
Planeta Země
Časopis, který by vás mohl zajímat