Gastronomická scéna se neustále proměňuje, proto zůstávejte ve střehu a nebojte se experimentů.
1. JEN POCTIVÉ MÁ SMYSL!
Designová restaurace Signature, ležící jen několik kilometrů od dálnice z Brna směrem na Prahu, je doslova božskou oázou uprostřed dopravní džungle. Snoubí se zde elegantní design s rafinovaným smyslem pro detail, který zaujme již na první pohled.
Majitelé restaurace Jiří Lešikar a Lumír Sendrei rozhodně nejsou v gastronomii nováčky.
Společně sestavili tým profesionálů v čele s šéfkuchařem Pavlem Veltruským, jenž je připraven se podělit o své umění a dopřát každému exkluzivní gastronomický zážitek.
Na menu se stabilně objevují vybrané speciality, dále je nabídka pravidelně obměňována podle sezony. Každý pokrm je navíc geniálně spárován s tím nejkvalitnějším vínem. Top Class může vřele doporučit!
Kontakt: Vintrovna 35, Brno – Popůvky, restaurantsignature.cz
Výběr z menu:
* Cappelletti plněné ricottou a medvědím česnekem, divoká brokolice, vlašský ořech 240 Kč
* Králičí fašírka, špičaté zelí, jarní zelenina 320 Kč
* Čokoládová pěna s malinami a malinovým sorbetem 165 Kč
2. KDO JE NEJMLADŠÍ
3* MICHELINSKÝ ŠÉFKUCHAŘ?
Nejmladší držitel tří michelinských hvězd, německý šéfkuchař Kevin Fehling, si toto nejprestižnější kuchařské ocenění světa opravdu zaslouží. Předvádí totiž nejen jedinečné chuťové, ale i dokonalé vizuální zážitky.
Restauraci The Table, jíž ostříleně velí, nemáte tak daleko, stačí si zajet pouze do centra Hamburku.
Zajímavý a nevšední je i interiér restaurace, který nabízí pouze jediný ohromný dvacetimístný stůl z třešňového dřeva, jež se vine jako had okolo otevřené kuchyně.
Servírovaná jídla jsou příjemnou fúzí klasické a exotické kuchyně, často využívanou ingrediencí je především thajské curry a samozřejmě nechybí exotické ovoce.
Kontakt: thetable-hamburg.de
Výběr z menu:
* Hamachi z lososa s makronkou ze zeleného čaje, žitným chlebem Pumpernickel, bramborovým pyré, birjání a červenou řepou
* Glazovaný uzený úhoř s rýžovou pěnou, bujónem dashi a citrusem yuzu
* Ústřice Gillardeau, pečené telecí pralinky s koprem, mraženým worchestrem a Bloody Mary
3. ÚCTA K MATCE ZEMI
Tří hvězdičková norská michelinská restaurace Maaemo, jejíž jméno v překladu znamená Matka Země, se pod vedením šéfkuchaře Esbena Holmboe Banga soustředí především na čisté, jasné a přirozené chutě zrcadlící krásnou krajinu.
Šéfkuchař do svého menu zahrnuje pouze lokální produkty a vybrané farmářské potraviny. Ve velmi privátní atmosféře, restaurace má totiž jen osm stolů, můžete ochutnat to nejlepší, co Norsko nabízí:
langusty s borovicovými esencemi, makrely pečené na medvědím česneku či Røros zmrzlinu s hnědým máslovým karamelem.
Celý tým se soustředí na to, abyste si odnesli především komplexní prožitek, nejen dokonalý chuťový vjem. Na degustační menu si připravte přibližně 7200 Kč, budete-li si přát jídlo spárovat s vínem, připlatíte o 5000 Kč navíc.
Kontakt: maaemo.no
4. FRANCIE V NOVÉM
Oblíbenou restauraci Cafe de Paris nově naleznete v překrásném barokním Velkopřevorském paláci v Praze 1. Komfortnější zázemí i nesrovnatelně větší kapacita míst bude i nadále doprovázena vysokou kvalitou podávaných pokrmů, rodinným prostředím a profesionálním přístupem celého týmu, jak jste byli doposud v Cafe de Paris zvyklí.
Věříme, že na jejich Entrecôte se zkrátka nedá zapomenout, tak si jej přijďte vychutnat do nových prostor.
Kontakt: cafedeparis.cz
5. VIVAT RAW
Koncept restaurací, založený na vitarijánské stravě neboli na tepelně nezpracovaných pokrmech, si získává stále nové a nové obdivovatele a gourmety. Za raw zážitkem můžete vyrazit i do Karlových Varů.
Rozmanitý jídelníček Villy Ritter je sestaven ze surovin od těch nejlepších místních a evropských dodavatelů, obohacen o speciální recepty z bylinek rodinné farmy z Krušných hor.
Slibuje nejen opravdu výtečné a exkluzivní pokrmy, ale i dietní zdravý přístup k vašemu já.
Kontakt: villaritter.com
6. PRAHA Z JINÉ PERSPEKTIVY
Nově zrestaurovaná loď Pivovar kotví na stálém místě v centru Prahy na pravém břehu řeky Vltavy pod Štefánikovým mostem.
Její tři paluby nejsou jen ideálním místem pro relaxaci či odpočinek mezi prohlídkami památek, ale především také skvělým místem k posezení s kamarády či originálním prostorem pro uspořádání večírků, různých oslav či pracovního teambuldingu.
Restaurace s vlastním pivovarem nabízí výtečnou staročeskou kuchyni, letní terasa pak odpočinkové ležení s barem a grilovanými specialitkami.
Ochutnejte například kančí kýtu protknutou slaninou se šípkovou omáčkou, perníkovým knedlíkem a nokem kysané smetany za 298 Kč, nebo se nechte zlákat možností uvařit si vlastní pivo. Loď Pivovar, to je zkrátka tak trochu jiný pohled na panoramata Prahy!
Kontakt: Štefánikův most, Kotviště č. 19, Praha 1
7. VE VÍRU SÍDLIŠTĚ
Už vás nebaví obědy v centru Prahy, kde se dá jen těžko zaparkovat? Pak zkuste vyrazit do nově otevřené restaurace Nola v Praze na Pankráci.
Tady ochutnáte originální fúzi americké a francouzské kuchyně, těšit se můžete nejen na chutné hamburgery a steaky, ale také krevety, ryby, fritaty či bruschetty i lahodné domácí limonády.
V Nole si pohrávají s kořením tak, aby jídlo mělo skutečně chuť, nebojí se nových inovativních receptů. Nola je zkrátka prostor, kam rádi zavítáte a kam se bezpochyby také vrátíte.
Kontakt: Na Strži 40, Praha 4, nola.cz
8. MALÉ VERSAILLES
Vkusně zrekonstruovaná zahradní restaurace s penzionem Malé Versailles nedaleko lázeňského centra Karlových Varů nabízí útulné prostředí s výhledem do zeleně i vynikající gastronomii.
Nabídka menu je opravdu velkorysá, desítka předkrmů zahrnuje např. kachní riletes nebo burgundské šneky, hlavní chody pak zdobí vedle dalších delikates jehněčí kolínko s listovým špenátem a uzenou bramborovou kaší či kachna s variací zelí a bramborovými šiškami s cibulkou. Dezerty se zase svou jemností přímo rozplývají na jazyku.
Odpočiňte si v místě, kde si dříve pochutnával Johann Wolfgang Goethe a vypusťte všechny starosti.
Kontakt: Křižíkova 2, Karlovy Vary, maleversailles.com
9. POHODA V PARKU
Elegantní stavbu zahradní restaurace Miminoo najdete v klidném místě v parku přímo pod Žizkovskou věží. Tady léto nikdy nekončí – můžete jen tak relaxovat v houpačkách, zapůjčit si piknikový set nebo se usadit ve stínu na venkovní zahrádce.
Nezapomeňte však ochutnat grilované čerstvé mořské plody, italskou pastu či lahodné české domácí konfity.
Šéfkuchař David Prášek totiž řídí kuchyni jednoduchým pravidlem jedinečnosti surovin a jejich zcela domácího zpracování, takže můžeme zaručit 100% spokojenost.
Kontakt: Mahlerovy sady 1, Praha 3
10. OCHUTNÁVKA RAKOUSKO-UHERSKÉ KUCHYNĚ
Garantem, spolutvůrcem a supervizorem Pohostince Monarch, nové restaurace, která obohatila pražskou gastronomickou scénu svým konceptem rakousko-uherské kuchyně, je známý šéfkuchař Jan Punčochář z restaurace Grand Cru.
Ten ze svého týmu v Lodecké 4 vybral i nového šéfa Pohostince Jana Volšičku.
V aktuálním menu v ulici Na Perštýně nabídne tahle kreativní dvojice kromě rakousko-uherských specialit také sladkovodní ryby, například candáta pečeného na citronovém másle s tymiánem, listovým špenátem a pohankovým salátem, výborné dušené žebro s bramborovou kaší nebo typické dezerty, jakými jsou vanilkové větrníčky či borůvkové vdolky.
K jídlům vám nabídnou lihoviny, destiláty, vína i nealko nápoje výhradního dodavatele Premier Wines & Spirits; za zmínku jistě stojí tolik oblíbená fritz-kola či nový likér z divokých šípků Wilder.
Kontakt: Na Pernštýně 15, Praha 1
11. ČTVRTEK VE ZNAMENÍ JAZZU
Od 15. června se každý čtvrtek můžete těšit na zahradní party na terase Augustine Restaurant.
Nově si hosté kromě delikates z grilu od šéfkuchaře Marka Fichtnera, výborného piva a osvěžujících domácích limonád, budou moci vychutnat také výjimečné jazzové koncerty Terezy Krippnerové & The Masters.
Užijte si tu pravou a nefalšovanou letní pohodu pod širým nebem v doprovodu jazz, beer & barbeque.
Kontakt: Letenská 12, Praha 1
12. NEJTAJEMNĚJŠÍ WHISKY NA SVĚTĚ
Limitovaná edice single malt whisky The Glenlivet Cipher, v elegantní černé lahvi z neprůhledného skla, byla na trh uvedena s tajným chuťovým profilem.
Dnes už víme, že Cipher má světle zlatou barvu se zlatými odlesky, získanými zráním v sudech z amerického dubu.
V její vůni je cítit sladké aroma tvrdých bonbonů s tóny malinového džemu a chutná po vařených hruškách a skořici. Hloubku a komplexnost jí pak dodávají luxusní tóny tmavé čokolády a zázvorových bonbonů.
Ochutnejte nejtajemnější whisky světa, za jednu z 250 lahví limitované edice zaplatíte 2599 Kč.
Kontakt: prestigeselection.cz
13. KDYŽ VÁS SNY A VÁŠEŇ POHLTÍ…
Unikátní street food bistro na pražských Vinohradech Brixton Balls vzniklo z vášně a touhy žít život podle sebe. Pro masové a vegetariánské koule se hudební producent Tim Simenon zřekl glamour života plného hudby a cestování s kapelou Depeche Mode.
Jeho kolega Luděk Netušil za ně zase vyměnil kariéru v jedné z nejlepších pražských restaurací.
Oba dva dnes píšou kapitolu svého života spojenou s jednoduchým, ale vynikajícím a poctivě připraveným jídlem. Oba dva jsou na své bistro patřičně hrdí!
Kontakt: brixtonballs.cz