Lifestyle

Když pizza, tak pravá italská

Když pizza, tak pravá italská

Ulehčujete si doma práci a na pizzu místo „originálu“ použijete listové těsto, na které navršíte kolečka junioru, posypete eidamem a polijete kečupem? Tak takhle byste návštěvu ze slunné Itálie rozhodně neuctili!

Italské těsto na pizzu krok za krokem

Ingredience na dvě placky: 1 lžíce jemného cukru•2 lžičky sušených či 15 g čerstvých kvasnic•0,17 l vlažné vody•450g nebělené pšeničné mouky na pizzu nebo hladké pšeničné mouky•½ lžičky jemné mořské soli•3 lžíce panenského olivového oleje•kukuřičná krupice

  1. Cukr a kvasnice dejte do misky, přilijte vodu a nechte v teple vzejít. Pokud nezačnou kvasnice do 5 minut „pracovat“, začněte znovu! V míse smíchejte mouku, sůl, olej, zbytek vody a vzešlé kvasnice. Míchejte robotem, až se těsto spojí a táhne. Přeložte na pomoučněný vál a ještě asi 10 minut důkladně rukama hněťte. Podle potřeby lze přidat vodu i mouku, až vznikne vláčné těsto, které se nelepí a je suché na dotek.
  2. Olejem vytřete mísu a vložte do ní kouli těsta. Několikrát přetočte, aby se celé omastilo. Pak na vrchu nařízněte mělký kříž, zakryjte utěrkou a i s mísou vložte do mikrotenového sáčku. Nechte při pokojové teplotě asi 1 a ½ hodiny kynout (nebo do dvojnásobku objemu). Lepší je nechat těsto pomalu kynout v lednici až do druhého dne. Pak těsto rukou „zbouchněte“ do původního objemu a rozdělte na dvě části. Takto zpracované lze dát i zamrazit.
  3. Nejprve zpracujte jednu půlku. Sevřenou dlaní roztlačte těsto od středu do kruhové placky. Můžete použít i váleček. Stále pracujte od středu ven! Placka má mít průměr cca 30 cm, výšku asi milimetr a lehce zvýšené okraje.
  4. Základ pizzy je připravený k plnění. Povrch potřete olejem a poklaďte dalšími surovinami. Polotovar pak položte na horký plech poprášený kukuřičnou krupicí. Peče se 10–15 minut na nejspodnější mřížce rozpálené trouby (minimálně 250 °C).

1) Margherita – podle královny Markéty s rajčatovým sugem, mozzarellou a čerstvou bazalkou

2) Ai funghi – s žampiony, rajčatovým sugem, mozzarellou a čerstvou bazalkou

3) Quattro stagioni – čtyři roční období je stejná jako žampiony, šunka, artyčoky a vejce kladou do každé čtvrtky koláče zvlášť

4) Salámovás plátky pikantního italského salámu

Více z Lifestyle

Bvlgari Hotel Roma – Nový klenot v kolébce módy

Lifestyle19.1.2021

Jak jedí u sousedů?

Lifestyle14.1.2021

Nejčastější mýty o zubech

Lifestyle13.1.2021

Triumfální módní opojení s logem Louis Vuitton

Lifestyle12.1.2021

Resort Blackcomb: Největší a nejlepší

Lifestyle7.1.2021

Na zdraví…

Lifestyle5.1.2021

Zahřejte svůj hrníček

Lifestyle31.12.2020

Exkluzivní trezory: Bezpečné, nedobytné i okázalé

Lifestyle29.12.2020

Monako – Ráj chutnající po hazardu a moci

Lifestyle22.12.2020
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Bílá Šumava zahřeje
epochanacestach.cz

Bílá Šumava zahřeje

Příroda se uložila ke...
Zdravé množství soli: Ani málo, ani moc
panidomu.cz

Zdravé množství soli: Ani...

Bohužel u soli rada z titulku málokdy odpovídá...
Mořský věnec podomácku
panidomu.cz

Mořský věnec podomácku

Také si z dovolené přivážíte kamínky, lastury, mušle? A...
Turkmenistán: Brána do pekla hoří již 50 let
epochaplus.cz

Turkmenistán: Brána do pekla...

Turkmenistán je země, která toho cestovatelům...
Nejznepokojivější práce? Mimo jiné i umývač oken na nejvyšší budově světa
epochaplus.cz

Nejznepokojivější práce? Mimo jiné...

Práce je nedílnou součástí...
Nový Jičín: Město klobouků
epochanacestach.cz

Nový Jičín: Město klobouků

Návštěvnické centrum...
Zdravější pivo? Vědci poprvé upravili chmel moderní technologií CRISPR
21stoleti.cz

Zdravější pivo? Vědci poprvé...

Více léčivých látek a hořkých kyselin v chmelu...
Příběh pana profesora Červeného
nasehvezdy.cz

Příběh pana profesora...

Vyučující na vysokých školách bývají občas...
Jak zjistíte, že máte doma vedle sebe SOBCE?
nasehvezdy.cz

Jak zjistíte, že máte doma...

Připadáte si, jako když musíte chodit po jehlách....
Úspěch českého SPACE týmu společnosti Atos
21stoleti.cz

Úspěch českého SPACE týmu...

Český SPACE tým společnosti Atos se bude podílet na...
S hypnózou je lepší si nezahrávat
enigmaplus.cz

S hypnózou je lepší si...

Dolores Jay trpí bolestmi zad, a proto...
Hygge: Dánský recept na dokonalé bydlení
panidomu.cz

Hygge: Dánský recept na...

Nová životní filozofie, která zasahuje také do...