Lifestyle

Když pizza, tak pravá italská

Když pizza, tak pravá italská

Ulehčujete si doma práci a na pizzu místo „originálu“ použijete listové těsto, na které navršíte kolečka junioru, posypete eidamem a polijete kečupem? Tak takhle byste návštěvu ze slunné Itálie rozhodně neuctili!

Italské těsto na pizzu krok za krokem

Ingredience na dvě placky: 1 lžíce jemného cukru•2 lžičky sušených či 15 g čerstvých kvasnic•0,17 l vlažné vody•450g nebělené pšeničné mouky na pizzu nebo hladké pšeničné mouky•½ lžičky jemné mořské soli•3 lžíce panenského olivového oleje•kukuřičná krupice

  1. Cukr a kvasnice dejte do misky, přilijte vodu a nechte v teple vzejít. Pokud nezačnou kvasnice do 5 minut „pracovat“, začněte znovu! V míse smíchejte mouku, sůl, olej, zbytek vody a vzešlé kvasnice. Míchejte robotem, až se těsto spojí a táhne. Přeložte na pomoučněný vál a ještě asi 10 minut důkladně rukama hněťte. Podle potřeby lze přidat vodu i mouku, až vznikne vláčné těsto, které se nelepí a je suché na dotek.
  2. Olejem vytřete mísu a vložte do ní kouli těsta. Několikrát přetočte, aby se celé omastilo. Pak na vrchu nařízněte mělký kříž, zakryjte utěrkou a i s mísou vložte do mikrotenového sáčku. Nechte při pokojové teplotě asi 1 a ½ hodiny kynout (nebo do dvojnásobku objemu). Lepší je nechat těsto pomalu kynout v lednici až do druhého dne. Pak těsto rukou „zbouchněte“ do původního objemu a rozdělte na dvě části. Takto zpracované lze dát i zamrazit.
  3. Nejprve zpracujte jednu půlku. Sevřenou dlaní roztlačte těsto od středu do kruhové placky. Můžete použít i váleček. Stále pracujte od středu ven! Placka má mít průměr cca 30 cm, výšku asi milimetr a lehce zvýšené okraje.
  4. Základ pizzy je připravený k plnění. Povrch potřete olejem a poklaďte dalšími surovinami. Polotovar pak položte na horký plech poprášený kukuřičnou krupicí. Peče se 10–15 minut na nejspodnější mřížce rozpálené trouby (minimálně 250 °C).

1) Margherita – podle královny Markéty s rajčatovým sugem, mozzarellou a čerstvou bazalkou

2) Ai funghi – s žampiony, rajčatovým sugem, mozzarellou a čerstvou bazalkou

3) Quattro stagioni – čtyři roční období je stejná jako žampiony, šunka, artyčoky a vejce kladou do každé čtvrtky koláče zvlášť

4) Salámovás plátky pikantního italského salámu

Více z Lifestyle

Balenciaga se vrací ke svým kořenům

Lifestyle22.2.2024

Některé mýty o zubech

Lifestyle20.2.2024

Jaký má životní pojištění význam pro finanční stabilitu mladé rodiny?

Lifestyle20.2.2024

Krmení ptáků má svá pravidla

Lifestyle15.2.2024

Zakázkový katamarán pro pilota F1

Lifestyle13.2.2024

Co pěstovat v zimě? Zkuste minipapričky

Lifestyle8.2.2024

Collection Two: Styl s technologií Bugatti

Lifestyle6.2.2024

Zachumlat se a zahřát

Lifestyle1.2.2024

Rolls-Royce ve světě virtuálního golfu

Lifestyle30.1.2024
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Historie se možná opakuje. Nevěra! Ondřeji, už zase?
nasehvezdy.cz

Historie se možná opakuje....

Manželství...
Oči v ohrožení: Poznáte varovné příznaky?
epochaplus.cz

Oči v ohrožení: Poznáte...

Tlačí vás oči nebo bolí a pálí? Možná...
Za svou nevěru brzy zaplatí. Spočítá mu vše u soudu?
nasehvezdy.cz

Za svou nevěru brzy zaplatí....

Hrozně moc to bolelo....
Budík ohlásil čas babiččiny smrti
skutecnepribehy.cz

Budík ohlásil čas babiččiny...

S babičkou jsem měla výjimečný vztah....
Plnil starobylý italský klášter tajnou funkci? A nenašel snad proto dodnes duch první abatyše klid?
enigmaplus.cz

Plnil starobylý italský...

Městečko Cairate najdeme v Itálii v provincii...
Šlechtici modrou krev nemají, někteří živočichové ano!
21stoleti.cz

Šlechtici modrou krev nemají,...

Když se hovoří o modré krvi, mluví se zpravidla o...
I kuchyňská linka potřebuje péči
panidomu.cz

I kuchyňská linka potřebuje...

V kuchyni vznikají mastné páry a ty se...
Nekynuté lívance
tisicereceptu.cz

Nekynuté lívance

Potřebujete 170 g hladké mouky 1 lžíci prášku do...
Padělatel Elmyr de Hory: Baron z Hollywoodu si vezme život, než aby riskoval ostudu
epochaplus.cz

Padělatel Elmyr de Hory:...

Sotva dvacetiletý Elmyr de Hory, absolvent mnichovské Akademie...
Fantastické Moby Dick od Hanhart jsou zpět
iluxus.cz

Fantastické Moby Dick od...

Nádherná edice chronografů inspirovaná minulostí...
Stále populární sprchové vaničky
rezidenceonline.cz

Stále populární sprchové...

Přestože mnozí uživatelé dávají přednost...
Bratislava: Město, kde se tradice a současnost potkávají na každém kroku
epochanacestach.cz

Bratislava: Město, kde se...

Od českých hranic je to jen co by kamenem dohodil...