Tenhle problém známe zřejmě všechny: Doma se snažíme myslet na svou figuru, ovládáme se a omezujeme, ale v práci jdou veškerá předsevzetí stranou. Dopujeme se čokoládou a obědváme klidně vlašák z lahůdek.
Hlavní důvod, proč v práci tloustneme, je prostý – dlouho jídlo odsouváme na potom. Což je přesně to, co bychom dělat neměli.
Při dlouhém hladovění se organismus naladí na režim ukládání, protože zjistil, že se nemůže spolehnout na to, že včas přijde další dávka energie. A my, když se konečně dostaneme k jídlu, se pod vlivem hladu zaručeně vrhneme po té největší kalorické bombě.
Pár inspirací, jak na to chytřeji:
1. Domácí příprava
Ta dokáže zázraky. Z pohodlnosti se nám nechce připravovat si svačinu, i když ji stejně děláme dětem.
Přichystat ještě krabičku pro sebe by nás přitom stálo méně času než hladové výpravy do obchodů a gastronomických provozoven, které pak podnikáme v práci. A také bychom věděli, co jíme.
2. Společné svačinky
Najděte si v práci spojence – nejlepší je dohodnout se s kolegy na společných přestávkách na svačinu. Kdo s vámi nechce jíst, může si dát jen kávu.
3. Přestaneme se odměňovat dortem
Už jste si všimli, že v práci máme menší zábrany a snadno si koupíme dort ke svačině, což by nás doma nenapadlo? Důvod je prostý: Práci považujeme za jistou formu újmy a chceme se za ni odškodnit a odměnit, že jsme ji vydrželi.
Tip: Chytá vás mlsná? Dejte si zmrzlinu!
Vodové ovocné zmrzliny mají pramálo kalorií a dušička bude spokojená, že jsme si dopřáli.
4. Teplé nápoje
Teplo dokáže v žaludku simulovat na čas pocit sytosti. Ideální jsou nápoje s přídavkem mléka, protože mléko neutralizuje žaludeční šťávy, čímž mizí pocit hladu.
5. Konec firemním cukrátkům
Také je v práci máte? Původně jsou sice myšleny jako pozornost pro klienty, ale leží na vašem stole a ve vaší kanceláři. Vyneste je za dveře nebo aspoň co nejdál, abyste je měli z očí.
Na objemu záleží
Pro svačinu je nejlepší sáhnout po klasickém knäckebrotu. Nejde jen o to, že je celozrnný, ale můžeme ho sníst více než klasického pečiva.