K cestování kromě relaxace neoddělitelně patří bezchybné gurmánství. A protože jste na dovolené, žádné omezování není v plánu. Tak navštivte ty nejlepší restaurace v evropských destinacích, přímo stvořených pro letní zážitky!
ŠPANĚLSKO, BARCELONA
ENOTECA
Pronikněte do duše současné středozemní kuchyně v Barceloně, o bezkonkurenční zážitek z Katalánska se postará restaurace Enoteca, kde nejspíš odoláte bělostnému, avšak útulnému interiéru, abyste se najedli venku, jak se v létě patří.
Srdce restaurace, ověnčené dvěma michelinskými hvězdami, tvoří známý katalánský šéfkuchař Paco Pérez. Důraz je kladen na inovativní kuchyni s lokálními ingrediencemi, přičemž základ tvoří ryby a mořské plody.
Na oběd se zastavte mezi 13. hodinou a půl čtvrtou odpolední, večeře se servíruje od půl osmé do jedenácti hodin večer. Jedenáctichodové degustační menu vás vyjde na cca 4600 Kč, přidáte-li vinné párování, připlatíte 2560 Kč, ale to se rozhodně vyplatí!
BONUS: Vinný sklípek Enotecy obsahuje více než 700 druhů vín!
ŘÍM
LA PERGOLA
Byl by hřích nenajíst se venku s výhledem na italskou metropoli. Ano, v Římě a rovnou v restauraci La Pergola, která se pyšní třemi michelinskými hvězdami jako jediná restaurace ve městě.
Exkluzivní podnik se věnuje přípravě večeří, jež si zde dáte od půl osmé až do půl dvanácté večer. Pánové si nezapomenou sako a uctí legendární restauraci, jíž velí šéfkuchař Heinz Beck už od roku 1994.
V restauraci s dokonalou vintage atmosférou samozřejmě doporučujeme desetichodové gourmet menu, díky němuž poznáte tamější pojetí jehněčího s artyčoky a spoustu dalších lahůdek. Za chuťovou nirvánu zaplatíte zhruba 6250 Kč.
BONUS: V La Pergole mají sbírku přes 60 000 vín a to nejstarší si dáte z roku 1888. Za vinnou selekcí stojí Marco Reitano, jenž získal ocenění Nejlepší italský sommelier!
ŘECKO, ATHÉNY
SPONDI
I v Řecku vás čeká michelinské gurmánství, tentokrát v diskrétní restauraci s intimní atmosférou, která nese jméno Spondi. Toužíte-li po soukromí, zvolte private dining room, my vás ale vyzýváme k tomu užít si večeři pod hvězdami!
Možná vás překvapí, že zdejší kuchyně je francouzská, ale proč ne? Šestichodové menu s názvem Discovery začíná foie gras a pochutnáte si i na holoubátku.
Samotné menu vychází na 3700 Kč, přidáte-li čtyři sklenice řeckého vína, připlatíte 4500 Kč, zvolíte-li raději šest sklenic mezinárodních vín, zaplatíte o 1000 korun více.
BONUS: Kuchyně je sice francouzská, sortiment vín však pochází z Francie, Řecka a Itálie!
LISABON, PORTUGALSKO
BELCANTO
Nádech starobylé atmosféry je vlastní restauraci Belcanto s tradičním interiérem plným kůže a tmavého dřeva. Sbalte se poctivě, v Belcantu se dvěma michelinskými hvězdami totiž budete cestovat časem!
Lákat vás budou hned dvě degustační menu. Menu Descobertas vás vezme na objevnou expedici po Portugalsku. Začnete už v roce 1415 a gurmánskou jízdu po oceánu i po zemi zakončíte v 21. století.
Cesta minulostí vychází na 3900 Kč, doplníte-li ji o devět sklenic vína, počítejte s 2500 Kč navíc.
Menu Lisboa je zaměřené na hlavní město Portugalska. Lisabon poznáte díky sedmi chodům za 3400 Kč a sedmi sklenicím vína za dodatečných 1650 Kč.
BONUS: Ochutnáte skutečně lokální produkci. Ve vinném sklípku pochází až 80 % lahví z Portugalska.
SKANDINÁVIE
Láká vás spíše chladnější Skandinávie než jih Evropy? Výborný nápad!
ŠVÉDSKO, STOCKHOLM
OAXEN KROG
Romantická večeře v severském Stockholmu? Ano! Supermoderní minimalismus je patrný hned při prvním pohledu na restauraci Oaxen Krog, kterou si užijete za nočního romantického osvětlení, degustovat totiž můžete jen ve večerních hodinách. Ale to za vyzkoušení dvou „michelinů“ stojí!
Restaurace je obklopená vodou, vznikla totiž na bývalé lodi, takže se budete cítit jako v pohádce. Desetichodové severské menu nejen s mořskými dobrotami stojí zhruba 6200 Kč. Jestli neodoláte vínům z pečlivě vybraných malých vinic, počítejte s 3800 Kč navíc. Pozor, na večeři musíte přijít nejpozději ve 20 hodin!
NORSKO, OSLO
MAAEMO
Norská restaurace Maaemo vás naprosto pohltí. Tři michelinské hvězdy nejsou jediné, o co tady jde, v Maaemo se totiž zaměřují na kompletní zážitek spojující syrovou přírodu a kulturní historii země.
Vstoupíte tak do vlastního malého vesmíru, v němž poznáte norskou produkci, klima i přírodu na talíři – tak to vidí šéfkuchař Esben Holmboe Bang.
Sezonní menu v Maaemo, jež v překladu znamená Matka země, bude tak trochu překvapením, za 6600 Kč však bude rozhodně stát. Nechte své smysly zažít dokonalost díky vinnému párování za dodatečných 4850 Kč.