Úvod
Věda
Planeta země
Historie
Zajímavosti
Lifestyle
Záhady a napětí
Luxus na talíři: 7 nejdražších jídel světa

U které vyhledávané pochoutky hrozí, že se otrávíte a zemřete v krutých bolestech? Je opravdu možné uvařit polévku z vlaštovčích hnízd? Za která jídla jsou lidé ochotni platit neuvěřitelné částky?

Bílý kaviár

cena: 1 700 000 korun za 1 kilogram

Nejdražší potravinou světa je bílý kaviár z jeseterů-albínů. Kilogram těchto jiker stojí na světovém trhu až 1 700 000 Kč. Dražší potravina na světě neexistuje. Albínští jeseteři jsou přitom extrémně vzácní.

Chybí jim gen potřebný k produkci melaninu, to je příčina jejich bílého zbarvení. Chovat je ve velkém je v podstatě nemožné – je to otázka náhody. Z jednoho jesetera-albína lze získat zhruba 300 gramů kaviáru.

Podle barvy se rozlišuje nejtmavší kaviár, pak medium a nejsvětlejší kaviár, kterému se říká královský.
Podle barvy se rozlišuje nejtmavší kaviár, pak medium a nejsvětlejší kaviár, kterému se říká královský.

Diamant z Kaspického moře

Další mimořádně luxusní a drahý kaviár pochází z jesetera Belugy, ten opravdu nejlepší je produkován značkou Almas (v překladu diamant). Za jeden kilogram zaplatíte až 625 000 korun. Pochází z Íránu a je balen do plechovek z 24 karátového zlata.

Jeseter Beluga žije v Kaspickém moři, které je hlavním zdrojem všeho druhu kaviáru. Právě odtud se získává 90 % celosvětové produkce celkového množství kaviáru. Nejkvalitnější je světlý kaviár, který je zralý a má také tu správnou chuť.

Šafrán

cena: 350 000 korun za 1 kilogram

V současnosti je to nejdražší koření na světě. Na podzim kvete fialovým květem, v každém květu jsou tři nitkovité, 2–3 cm dlouhé purpurově hnědé čnělky (někdy nesprávně nazývané blizny). Právě ty se sklízejí, a to ručně, odštípnutím.

Neexistuje žádný stroj, který by jakkoli ulehčil sběr čnělek. Tento fakt, společně s extrémně malým množstvím takto získaného koření (přes 100 000 čnělek váží zhruba 1 kilogram), je důvodem vysoké ceny šafránu.

Nejdůležitější oblasti pěstování šafránu leží na severovýchodě Iránu v provincii Chorásán.
Nejdůležitější oblasti pěstování šafránu leží na severovýchodě Iránu v provincii Chorásán.

Půl kilogramu denně

Samotná sklizeň šafránu je jako závod se sluncem – květy šafránu musejí být sklizeny před východem slunce, jinak šafrán ztrácí svoji cenu. Jeden sběrač tak nezvládne sklidit za den více než 500 gramů.

Večer práce pokračuje – z tisíců květů se musí vytrhávat jemná vlákna. Produkce 400 gramů šafránů si vyžádá 40 hodin práce. Kvalitní šafrán pak stojí přes 350 korun za jediný gram.

Bílé lanýže

cena: 130 000 korun za 1 kilogram

Jde o velmi vzácný druh houby, která tvarem připomíná nevzhledný brambor a ani její vůně není pro mnohé lidi právě příjemná, přesto je chuťově velmi zajímavá, gurmány nesmírně vyhledávaná a poměrně drahá.

Roste pod zemí a dá se najít prakticky jen po čichu, k čemuž se využívají speciálně cvičená prasata nebo také psi. Na trhu mají zvláště bílé lanýže velkou cenu, aktuálně se pohybuje kolem 130 000 korun za kilogram. Běžnější černé lanýže pak stojí třeba jen desetinu této částky.

Dříve se lanýže pekly nebo vařily v červeném víně nebo přidávaly do polévek. Dnes se konzumují čerstvé tak, že se v plátcích strouhají přímo na servírované pokrmy, případně se přidávají do sýrů, paštik či olejů.
Dříve se lanýže pekly nebo vařily v červeném víně nebo přidávaly do polévek. Dnes se konzumují čerstvé tak, že se v plátcích strouhají přímo na servírované pokrmy, případně se přidávají do sýrů, paštik či olejů.

Poklad na úpatí Alp

Lanýže se dělí na tři základní typy – černý letní, černý zimní a bílý. Pokusy pěstovat je uměle se sice objevily, ale nejsou příliš úspěšné.

Zatímco černé lanýže se vyskytují ve více zemích (Francii, Španělsku, Itálii či na Istrii), nejvzácnější bílé lanýže rostou především v severní Itálii.

Nejvíce ceněné a nejchutnější jsou v oblasti Piemontu, která se rozkládá na úpatí Alp a je zároveň vyhlášenou vinařskou oblastí. Právě zdejší půda jim vyhovuje, a proto patří bílé lanýže neodmyslitelně právě k Itálii.

Hovězí z Kóbe

cena: 46 000 korun za 1 kilogram

Maso plemene Wagyu původem z japonského Kóbe je známé nejvýraznějším mramorováním, plnou chutí a patří k nejdražšímu hovězím masu na světě.

Geografická izolace a specifické podmínky odchovu vyústily v to, že maso tohoto plemene je celosvětově nejvyhledávanější hovězí pochoutkou.

Při odchovu se používají různé chovatelské a krmné techniky, například napájení pivem či saké pro zlepšení zažívání a vyvolání hladu, nebo masírování zvířat jako prevence ochabnutí svalů.

Výběr trval staletí

Japonci považují Wagyu za jeden ze svých národních pokladů a jeho export mimo území Japonska byl staletí zakázán. Živá zvířata bylo v historii povoleno vyvézt pouze dvakrát. Wagyu se obvykle poráží ve věku 30–35 měsíců.

Skot Wagyu je krmen speciální krmnou dávkou s vysokým obsahem energie. Výsledkem je výborná kvalita svaloviny s vysokým podílem tukového mramorování. Rovnoměrně rozptýlené mramorování po celém svalu je výsledkem staleté selekce nejlepších jedinců.

Čím více tukových vlásečnic a samotného tuku maso obsahuje, tím vyšší je jeho kvalita.

Vlaštovčí hnízda

cena: 32 000 korun za 1 kilogram

I když se z nich vyrábí polévka zvaná z „vlaštovčích hnízd“, ve skutečnosti jde o hnízdo jednoho z druhů rorýsovitých ptáků – salangany ostrovní. Tento tropický pták je velký asi 12 cm a žije v jihovýchodní Asii.

Salangana je příbuzná našemu rorýsovi a svá hnízda si staví ze slin. Žádné peří, žádné lístky a klacíky.

Jen proteiny, sacharidy a trocha vlákniny.

A právě ptačí sliny dělají z polévky z vlaštovčích hnízd jedno z nejdražších jídel na světě.

Zvyšuje sexuální výkonnost?

Čínská medicína těmto hnízdům přisuzuje četné blahodárné účinky, ale vědecké studie ukazují, že vlaštovčí sliny jsou především bohaté na proteiny. Tvrzení o vyhlazení pleti a zvýšení sexuální výkonnosti po její konzumaci zatím potvrzena nebyla.

Salangany si staví hnízda v puklinách vápencových útesů či jeskyních, kde je po celá staletí vybírají sběrači, aby je prodali čínským obchodníkům.

Když vlaštovčí hnízda doputují do cíle, do luxusních restaurací v Pekingu nebo Šanghaji, rozpouštějí se do podoby jakéhosi bělavého želé, které slouží jako základ pro dezerty, polévky nebo nápoje.

Fugu

cena: 12 000 korun za 1 kilogram

Fugu je japonským označením pro maso z ryby čtverzubce. Kromě toho, že jde o jeden z nejdražších pokrmů na světě, je také jedním z nejnebezpečnějších. Ryba je totiž prudce jedovatá a pokud se jídlo nepřipraví správně, následky mohou být tragické.

Připravovat tuto rybu mohou pouze licencovaní kuchaři, takže pokrmy podávané v restauracích jsou bezpečné. Každoročně nicméně zahyne několik lidí na otravu z neodborně připravené ryby nebo podcenění množství jedu ve vysoce jedovatých orgánech.

Fugu je jediným pokrmem, který nikdy nesmí pozřít japonský císař.
Fugu je jediným pokrmem, který nikdy nesmí pozřít japonský císař.

Udušení při plném vědomí

Tetrodotoxin, který obsahují játra, pohlavní orgány, kůže a také jikry čtverzubců, bývá až 1200x jedovatější než chemická látka dobře známá čtenářům detektivek – kyanid draselný neboli cyankáli.

Uvádí se, že jedna ryba obsahuje množství jedu, které by stačilo usmrtit 30 dospělých. Jen v letech 1927-1949 zemřelo v Japonsku po snědení špatně připraveného fugu podle oficiálních údajů 2688 lidí. Tetrodotoxin působí postupné ochrnutí svalstva.

Oběť otravy se udusí při plném vědomí. Protijed doposud není znám. Jde nicméně o nesmírně vyhledávanou pochoutku.

Foie gras

cena: až 7500 korun za 1 kilogram

Foie gras jsou játra hus nebo kachen, které jsou vykrmovány poněkud morbidním způsobem. Ptákům se několikrát denně zavede do volete nebo rovnou až do žaludku sonda, jíž se do nich vpraví krmná směs, která obsahuje především kukuřici.

Je jí mnohem víc, než je takový pták schopný za den sežrat, proto ta násilná forma. Játra pak zpracovávají energeticky bohatou krev a musí podstatně více pracovat. To vede ke zvětšení jejich objemu.

Foie gras mají velmi delikátní jemnou chuť a skvěle ladí se sladkokyselými surovinami. Často se upravují tak, že chutnají vlastně jako dezert.
Foie gras mají velmi delikátní jemnou chuť a skvěle ladí se sladkokyselými surovinami. Často se upravují tak, že chutnají vlastně jako dezert.

Pohřbeni zaživa

Jaterní tkáň pod tíhou překrmování degeneruje a nahrazuje ji tuk. Textura jater je potom velmi podobná máslu a játra mají výjimečně delikátní chuť. Normální zdravá játra obsahují pouze 5 % tuku, zatímco ve foie gras ho je 50 %.

Aby bylo takové krmení ještě účinnější, bývají ptáci výrazně omezeni v pohybu. V lepším případě mají tak málo prostoru, že se v něm prostě nemůžou pohnout. V horším případě jsou zakopáni po krk do země.

Po totálním přecpání následuje vyhladovění, aby se játra zbavila žluči. Když jde husa na porážku, můžou játra vážit až 1 kilogram.

Související články
Historie velryb je jedním z největších záhad evoluce. Jak tito savci, kteří dýchají plícemi, přišli o nohy a vrátili se do moře? Na tuto otázku se pokusí odpovědět dokument Tajemné údolí velryb v Egyptě, který bude mít premiéru ve čtvrtek 29. února ve 20:00 na televizní stanici Viasat Nature. Všech 90 druhů dnes žijících velryb […]
Mnozí zmiňují divočáky, lišky, jeleny nebo dokonce medvědy. Stále častěji se s divokými zvířaty setkáváme přímo v ulicích měst. Proč se tak děje a zda je za to někdo zodpovědný, to jsou otázky, které necháme na jiných. My se raději podíváme do jiných zemí a prozkoumáme, jaká další zvířata po celém světě se přizpůsobila životu […]
Svět ukrývá mnoho pokladů a tajemství. I když objevitelů, historiků a cestovatelů je hodně, některá pozoruhodná místa jsou stále překvapením pro mnohé z nás. Neprobádané místa Ázerbájdžánu, rozmanitá historie Albánie či úchvatná atmosféra Kypru jsou jedny z míst, která nám mají co nabídnout a vyprávět. Uznávaná historička Bettany Hughes, se vydala prozkoumat pozoruhodné úkazy, o kterých jste možná doposud neslyšeli. Hora, […]
Velká jezera Severní Ameriky jsou zásobárnou pětiny světové sladké vody a páteří obrovského ekosystému, který ze všech úhlů ve třech dílech zkoumá nový kanadský dokument Nezkrocená Velká jezera. V premiéře jej uvidíte na Viasat Nature v pondělí 5. července. Hořejší jezero, Huronské jezero, Michiganské jezero, Erijské jezero, Ontarijské jezero a další menší jezera a řeky […]
reklama
Historie
Bylo povinností královského lékaře kárat vládce?
Muž v taláru pospíchá ulicemi města. Lidé, které potkává, jej uctivě zdraví. Jako by je ani nevnímal, má práce nad hlavu. Teď ho čeká medicínská přednáška na lékařské fakultě, pak bude studenty seznamovat s taji astronomie a u dvora má naplánovanou audienci…   Vystudovat medicínu nebylo již ve středověku jen tak. Zájemce musel nejprve strávit […]
Fred Astaire: U filmu mu dali nejdřív košem
Elegán s graciézními pohyby tančí ve světle reflektorů. Miláček národa stále hledá partnerku, která mu bude důstojným protějškem. A pak jednoho dne spatří tu pravou. Světový film v tu chvíli získá legendu – duo Ginger a Fred.   Přistěhovalec z Rakouska Fritz Austerlitz (1868–1923) pracuje v pivovaru v americké Nebrasce a se svým životem je docela spokojený. […]
Palác makedonských králů: Navrhl ho autor jednoho z divů světa?
Kráčí s hlavou hrdě vztyčenou. Konečně se dočkal. Po násilné smrti svého otce Filipa II. je Alexandr Makedonský prohlášen králem. Ke slavnostnímu okamžiku přitom dochází v honosném paláci v Aigai, tehdejší metropoli království.   Velkolepé sídlo nechal vystavět už Alexandrův otec Filip II. (asi 382–336 př. n. l.). K dílu snad přizval věhlasného architekta Pythea […]
Galerie krásek: Na zdi se potkaly princezna s dcerou ševce
Za jeho vlády se z bavorského Mnichova stává centrum kultury a umění. Král Ludvík I. miluje malířství, sochařství i architekturu. Je ale také znalcem ženských půvabů a právě největším krasavicím své doby se rozhodne zasvětit celou obrazovou galerii.   Galerie krásek není v éře Ludvíka I. Bavorského (1786–1868) žádnou novinkou. Pyšnili se jimi vládci z […]
Zajímavosti
Mapinguari: Je nestvůra s tlamou na břiše jen mýtus?
Fascinující amazonská džungle nemusí skrývat jen dosud neznámé rostliny a „běžná“ zvířata. Možná se v ní potlouká tvor, se kterým byste se rozhodně setkat nechtěli. Podle některých popisů připomíná Bigfoota a i když jde podle všeho o legendu, reálný předobraz toto monstrum zřejmě opravdu má!   Pohybuje se prý pomalu a nenápadně a většinou zůstává […]
Janet Parkerová: Poslední úder pravých neštovic
Je tomu 46 let, kdy v naprosté izolaci zemře poslední oběť pravých neštovic, britská fotografka Janet Parkerová (1938–1978). Stane se tak v době, kdy už mají být minulostí, protože svět po dlouhém boji oslavuje jejich oficiální vymýcení.   Je jí čtyřicet. S manželem Josephem mají dva psy a malý domek na předměstí Birminghamu. Pracuje jako […]
Kuna, kohout, jednorožec: Jak přišly státy ke svým symbolům?
Každá země má svoji vlajku, státní znak, hymnu… a většinou také symbolické zvíře! Jak ale vybrat to pravé?   Ocitli jste se na území dnešního Chorvatska v době středověku a musíte zaplatit daně? Peníze si nechte, platí se tu kunami – stačí je stáhnout z kůže! Kožešina z drobných šelem je natolik výhodným artiklem, že […]
Cesta kostí: Děsivá jízda po nejdelším pohřebišti světa!
Její oficiální označení, tedy R504, nic moc neřekne. Stačí se ovšem zmínit o „Cestě kostí“, jak je kolymská silnice přezdívána, a na povrch se začnou drát hrůzy, které její stavbu provázely. Podepsán pod nimi není nikdo jiný než Josif Vissarionovič Stalin.   Oblasti, kudy vede, se říká ledová poušť. Jde o jedno z nejchladnějších míst […]
Záhady a napětí
Do hlubin jeskyně Výpustek: Ukrývá největší krasové jezero u nás?
Před badatelem Josefem Urbánkem leží právě dokončená mapa. Zakreslená je na ní také obří vodní plocha. Urbánek totiž ve 20. a 30. letech minulého století postupně prozkoumal záhadnou jeskyni Výpustek. Údajně v ní objevil také přírodní unikát. Po něm se ale úplně slehla zem. Existuje vůbec a může nás k němu mapa přivést?      Rozlehlými prostorami […]
Záhada hliněné destičky z Turecka: Jaký rituál ukrývá text psaný neznámým jazykem?
Archeologové během loňských vykopávek v Turecku objevili hliněnou tabulku popsanou dosud neznámým mrtvým jazykem používaným před více než 3000 lety. Z doprovodného textu v chetitštině vyplývá, že tabulka zachycuje nějaký starověký rituál. Podaří se vědcům jazyk rozluštit a dávný rituál přečíst?   „Byl objeven nový indoevropský jazyk.“ Těmito slovy představuje vedoucí archeologických vykopávek Prof. Dr. […]
Mystérium jménem egregory: Jde o naše strážné anděly?
V uplynulých desetiletích se zrodilo mnoho nových esoterických konceptů pracujících s existencí nehmotné energie nebo rovnou bytostí, které žijí mimo dosah našich obyčejných smyslů. Mezi tyto bytosti patří i tajemné egregory. Jde o andělské bytosti, které nad námi bdí, nebo jsou spíš negativní povahy?   Váš život prochází turbulentním obdobím. Právě jste změnili práci a […]
Moře na pobřeží Texasu vyplavuje lahve použité při magických rituálech
Na texaských se plážích se v poslední době začaly objevovat záhadné „čarodějné lahve“, podle všeho jde o relikvie použité při magických rituálech. Velmi často tyto nádoby obsahují lidskou moč, vlasy, odstřižené nehty, rezavé špendlíky a další podivné objekty. Jak se do moře dostaly a k čemu měly sloužit?   Moře občas na pevninu vyplaví lecjaké […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
O lásku svých rodičů jsem musela bojovat
skutecnepribehy.cz
O lásku svých rodičů jsem musela bojovat
Naši začali mluvit o rozvodu. Byla jsem rozmazlený jedináček a představa, že by se mi najednou zhroutil domov, byla pro mě zničující. Když mi naši opatrně naznačili, že se budou rozvádět, zhroutil se mi svět. Pocit jistoty splaskl jako propíchnutý balonek. Ještě nikdy v životě jsem se necítila tak mizerně. Nevěřila jsem svým uším. Nevěřila jsem, že to
DS PENSKE představuje nový „kabát“ své formule pro E-Prix v Monaku
iluxus.cz
DS PENSKE představuje nový „kabát“ své formule pro E-Prix v Monaku
Světový šampionát ABB FIA Formula E se jako obvykle zastaví v Monaku. A pro tento sedmý ročník slavného závodu se společnosti DS Automobiles a PENSKE AUTOSPORT rozhodly oslavit prestiž a půvab proslul
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Roštejn: Hrad rozkvetlý jako růže
epochanacestach.cz
Roštejn: Hrad rozkvetlý jako růže
Je to už sedm století, co na skalnatém kopci v Javořických vrších vzniklo lovecké sídlo pánů z Hradce. O své přežití do dnešních časů musel sice bojovat, ale ten boj vyhrál a patří mezi perly celého kraje. Podle pověsti si pán zdejšího kraje zatoužil vystavět na skále hrad, ale nedostávalo se mu peněz. Upsal proti duši ďáblu,
Nepečený dort s malinami
tisicereceptu.cz
Nepečený dort s malinami
Tvaroh můžete nakombinovat s ricottou nebo také řeckým jogurtem. Ovoce použijte podle sezony nebo podle toho, jaké máte u vás doma rádi. Ingredience Na 1 kulatou formu 300 g kakaových sušenek
Skončila Nesvačilová se zlomeným srdcem?
nasehvezdy.cz
Skončila Nesvačilová se zlomeným srdcem?
Chvíli se zdálo, že je Denisa Nesvačilová (32) znovu šťastná. Jenže bohužel má asi opět srdce na cáry. Románek s pohledným kolegou podle všeho nevyšel. Měl se k ní chovat jako princezně, zahrnovat
Pozor na noční pohled z okna!
enigmaplus.cz
Pozor na noční pohled z okna!
Odedávna existuje celá řada lidových pověr. Ty skutečně nejděsivější z nich se pak většinou týkaly temné části dne, tedy noci. Lidé pevně věřili, že za tmy se nemá vycházet z domu a není ani dobré dív
Knihovna ve virtuální realitě je skutečná
21stoleti.cz
Knihovna ve virtuální realitě je skutečná
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen
Vepřová žebírka glazovaná pivem
nejsemsama.cz
Vepřová žebírka glazovaná pivem
Žebra můžete podlévat jak černým pivem, tak světlým ležákem. Ingredience na 6 porcí: 500 ml černého piva 2 kg vepřových žeber 1 lžíce sójové omáčky 1 lžička uzené papriky 1 lžíce olivového oleje sůl barevný pepř Postup: Vepřová žebra omyjte, osušte a rozdělte na větší díly tak, aby se vám porce vešly do pekáče. Připravte si směs, kterou budete
První pivovary u nás vyrůstaly v klášterech
historyplus.cz
První pivovary u nás vyrůstaly v klášterech
Znavený mnich se opile olízne. Trochu přebral, jenže tahle várka piva se opravdu povedla. Tíží ho výčitky svědomí, na paměti má varovná slova biskupa. Zítra ale všechno dožene. Modlitbám se bude věnovat s ještě větší intenzitou než jindy.   Zpracování chmele na zlatavý mok se jako první u nás ujímají kláštery. „Protože měly vlastní výrobu piva,
Osvobození Osvětimi: Mrazivé ticho, spáleniště a 7 000 zubožených vězňů!
epochaplus.cz
Osvobození Osvětimi: Mrazivé ticho, spáleniště a 7 000 zubožených vězňů!
Opatrně prochází bránou, na níž je nápis „Arbeit macht frei“. Sovětští vojáci doufají, že dobyli nacistickou továrnu, jenže po pár krocích zírají do prázdných očí stovek lidí v pruhovaných mundúrech. Ti jsou vyhublí, mají strach a neví, co od příchozích čekat! Onoho 27. ledna 1945 postupují Sověti k polskému městu Osvětim. Rozsáhlý komplex považují za nacistickou továrnu,
5 tipů, jak ukázat krásu dřeva
panidomu.cz
5 tipů, jak ukázat krásu dřeva
Dřevo je nesmírně příjemný a oblíbený materiál, přitom jeho krásu někdy zbytečně zakrýváme. Zde je pět inspirací, jak ji naopak co nejvíce ukázat. Ze starých dřevěných rámů se dá vytvořit jednoduchá konstrukce, která se báječně hodí jako opora pro kytice ze suchých rostlin. Suché traviny (a právě tak suché květy) v ní dokonce vypadají lépe