Odpověď je snadná. Ano. Nějak už to mají zakódováno v genech. Typický Francouz si na jídle dává opravdu záležet. Jídlo je pro něj radost, potěšení, společenská událost. A pozor nejen v restauraci, ale i doma v rodině.
Kvalita především
Vaření začíná už při nákupu. Sice musíme opustit představu, že se všechno každý den kupuje na trhu, kde si lze produkty ohmatat, očichat a probrat s prodavačem. Ale přesto jsou trhy a malé obchody důležitou součástí nakupování.
Snídaně je prostá
Ve všední den není nijak zvlášť bohatá. Postačí kousek bagety či plátek chleba s máslem a k tomu džem nebo med. K zapití káva nebo čaj. Někdy se dělá pain perdu. Plátky ztvrdlého pečiva se smočí ve vejci s cukrem a upečou se dozlatova.
Nakonec se jemně potřou máslem anebo zavařeninou.
O víkendu pak snídani obohatí croissanty, nejlépe domácí, nebo z místní pekárny.
Oběd a večeře chtějí čas
Oběd kdysi trval opravdu dlouho. Času i množství chodů už ubylo, zůstaly ale minimálně tři a alespoň hodinu zabere. Jí se téměř vše.
Různá masa často vařená na víně, klasikou je hovězí po burgundsku, ryby, mořské plody, hodně zeleniny, houby, oblíbená jsou jídla z brambor. A nesmíme zapomenout na hlemýždě a různé mušle.
Nejdůležitější je večeře
Začíná se poměrně pozdě, v sedm nebo v osm večer a chodů bývá víc. Jedním z nejdůležitějších je polévka. Většinou hodně sytá, což je pozůstatek z doby, kdy byla na venkově třeba jediným chodem.
Asi nejznámější jsou cibulová, zeleninová s pestem či rybí bujabéza, které mají samozřejmě spoustu krajových variant.
Je libo aperitiv?
K nejoblíbenějším patří sklenka bílého vína. Často se pije kir, který tvoří likér z černého rybízu cassis doplněný šampaňským či levnějším ale stejně chutným crémantem.
Možná jste si všimli, že kir de cassis byl i oblíbeným nápojem Hercula Poirota. Žaludek správně naladí anýzový pastis. Pije se vychlazený s kostkami ledu, nebo ho můžete libovolně ředit vodou.
Mimochodem pozve-li vás Francouz na apéro, myslí se tím, že se setkáte na hodinku na skleničku a pár oliv se slaným pečivem. Navečeřet byste se měli už doma.