I přes to, jak internacionálně zní označení „michelinská restaurace“, pár se jich najde i v našem přímém dosahu.
Kulinární zážitek v pražském Alcronu máte už určitě za sebou, tak vyrazte jen o trochu dál… Máme pro vás tipy, jak si užít dokonalou michelinskou gastronomii a nevytáhnout při tom paty z Evropy. Dobrou chuť!
1.
Kde: Varšava, Polsko
Restaurace: Atelier Amaro
Počet hvězd: 1
Jedinou michelinskou restauraci v Polsku najdete ve Varšavě. Atelier Amaro se zaměřuje striktně na polské sezónní produkty, ale co je zajímavější – nefunguje na klasickém Á la carte konceptu, jídelní lístek tedy v restauraci rozhodně nečekejte!
Místo toho se oddáte precizně připravenému menu ve dvou variantách – pěti nebo osmi „momentech“, jak chody v Atelier Amaro nazývají. Pozor, v pátky a soboty můžete podlehnout pouze variantě o 8 lahodných kombinacích…
Mix několika momentů umožňuje kuchařskému týmu prezentovat diverzitu polských kombinací chutí v celé své kráse.
Kromě michelinské hvězdy se restaurace chlubí doporučením od Slow Food Poland Association, jež ocenila selekci ingrediencí a polský patriotismus naservírovaný na talíři. Tak proč nepoznat zemi díky jídlu?
Nebyla by to luxusní restaurace, aby ve svých pomocných silách nesázela na zkušeného sommeliéra.
Paweł Białęcki má za sebou přední pozice sommeliérských soutěží a s vášní poradí, který nápoj bude vašim buňkám nejvíce lahodit s vybranými lahůdkami polské kultury.
MĚLI BYSTE VĚDĚT:
Stůl si musíte zabookovat po e-mailu (preference a alergie hlaste dopředu, stejně jako narozeniny či výročí).
Telefonování je v restauraci zakázáno.
Rezervaci si neuděláte, máte-li děti mladší než 14 let.
2.
Kde: Vídeň, Rakousko
Restaurace: Steirereck
Počet hvězd: 1
Další metropolí, která se nachází ve státech, s nimiž hraničí Česká Republika, je Vídeň. Restaurace Steirereck pro komfort nabízí i možnost jíst venku s výhledem na Stadtpart nebo naopak soukromě v privátní místnosti. Rezervace je nutná.
V menu ochutnáte např. smaženého candáta, mladou mrkev s fenyklem a kokosem, grilované telecí či jehněčí koleno s brzlíkem!
3.
Kde: Vídeň, Rakousko
Restaurace: Silvio Nickol
Pošet hvězd: 1
Restaurace Silvio Nickol zase disponuje jedním z nejlepších vinných lístků v celé Evropě, proto rozhodně nejezděte autem! Opět se můžete najíst venku i v privátním prostředí.
Nás zaujaly kombinace jako treska s avokádem a kokosem, vepřové s lilkem, pórkem a miso či zvěřina s černým kořenem, černým rybízem a lanýžem. Vegetariáni si smlsnou na speciálním krémovém sýru nebo na plísňovém jersey blue s ovocem a oříšky.
4.
Kde: Berlín, Německo
Restaurace: Lorenz Adlon Esszimmer
Počet hvězd: 2
Jedno z nejvíce trendy měst současnosti máme za rohem a rozhodně by si zasloužilo prozkoumat po více stránkách. Nás ale zajímá ta kulinářská!
Jako top podnik jsme pro vás vybrali restauraci Lorenz Adlon Esszimmer, která je ověnčena dvěma michelinskými hvězdami. Specializuje se na večeře, které si vychutnáte na terase i v privátním prostředí interiéru. Atmosféra je v místě opravdu znát, můžete se totiž najíst i v knihovně!
Lorenz Adlon Esszimmer spolehlivě naláká na makrelu s tmavým rybím extraktem, petrželí či čekankou, dále si pochutnáte na humrovi s mušlemi bouchot, fenyklem, jablkem, estragonem, celerem a kerblíkem.
Chcete-li upustit od masa, večeři odlehčete pikantním sýrovým sendvičem s vinným sýrem, kmínem, sečuánským pepřem a hořkým salátem!