Úvod
Věda
Planeta země
Historie
Zajímavosti
Lifestyle
Záhady a napětí
Mlsají ho už generace: Pikao slaví 70 let

Vzpomenete si na to, jak jste jako malí cucali z tuby Pikao? Letos slaví tato oblíbená sladkost sedmdesát let. A co se za tuto dobu změnilo? Kromě mírné úpravy grafiky obalu téměř vůbec nic.

Pikao se totiž již sedmdesát let vyrábí v naprosto totožné receptuře a část jeho výroby dokonce probíhá v totožném přístroji jako na začátku, což je světovým unikátem. Pojďme si představit jeho historii.

Pikao: Legendární výrobek na českém trhu

Pikao, slazené kondenzované mléko s kakaem, je společně s Jesenkou a Piknikem jednou z nejstarších českých značek potravin, které se u nás dosud prodávají.

Receptura oblíbeného Pikaa vznikla přesně před sedmdesáti lety v roce 1952. Za vznikem této kultovní sladkosti stojí tým tehdejších pracovníků společnosti Průmyslu mléčné výživy v Hlinsku pod vedením Ing. Františka Přikryla.

Zajímavostí přitom je, že vznik Pikaa doprovází naprosto jednoduchá myšlenka – přisypat do slazeného kondenzovaného mléka kakao.

Byla nejdřív tuba nebo plechovka?

I když si mnozí spojují tuto kakaovou dobrotu s tubou, ve skutečnosti byla na trh uvedena v roce 1952 nejdříve jako kondenzované kakao v plechovce.

Teprve v roce 1970 byla registrovaná obchodní značka Pikao a za další dva roky se Pikao poprvé objevilo v dodnes populárních tubách. Co je však důležitější než obal, je chuť! Pikao chutná stále stejně, jako když jste ho ochutnali poprvé. Je jedno, jestli to bylo před rokem nebo před dvaceti lety.

Plnící linka
Plnící linka

Ne každá změna přináší zlepšení

V současné moderní době, která je neustále plná změn a inovací, je skoro těžké uvěřit tomu, že receptura Pikaa zůstala od samého počátku neměnná. Jenže nač měnit něco, co už je tou nejlepší verzí?

Právě nehledání zbytečných složitostí a zachování pouhých tří surovin, kterými jsou mléko, cukr a kakao, dělá tento produkt výjimečným a takřka nesmrtelným. Dokonce i pravé holandské kakao, které se do Pikaa přidává, pochází od stejného dodavatele.

Z Holandska se k nám dováží od roku 1952. Beze změny zůstala i technologie výroby. Tou se slazené kondenzované mléko vyrábí už od roku 1943, kdy jako první spatřilo světlo světa slazené kondenzované mléko.

Nahlédnutí do výrobny

Když už jsme zmínili technologii výroby, prozradíme vám, že onou zlatou technologií jsou takzvané kladenské odparky.

Jedná se o speciální stroje, v nichž dochází k odpařování vody z mléka. Za výrobou těchto strojů stojí Kladenské železárny, které vyrobily na celém světě pouze dva kusy a oba tyto poklady vlastní Mlékárna Hlinsko.

A ačkoliv jde technologie kupředu raketovým tempem, právě kvůli nezaměnitelné chuti Pikaa, Pikniku a Jesenky, není v plánu tyto odparky měnit. Cílem totiž zůstává, aby vše bylo stále stejně dobré a výjimečné, jako při úplně první výrobě.

Reklama z roku 1972
Reklama z roku 1972

Zajímavost: Technologie výroby i samotné stroje jsou od počátku neměnné. Rozdíl je možný vidět pouze v balení tub, které je nyní automatické. V praxi to znamená, že lidé už nesedí u pásu a neskládají tuby do kartonů ručně, ale dělá to robot.

Stejný produkt, jiné použití

Když se zeptáte svých rodičů či prarodičů, možná vás překvapí tím, jak Pikao, Piknik či Jesenku za svých mladých let používali.

Piknik a Jesenka se s oblibou používala do kávy, pro její zjemnění a oslazení zároveň – jde o obdobu dnešního cukru a mléka, které si do kávy mnozí přidávají. Pikao, které se tehdy bralo jako kondenzované kakao, se nejčastěji rozmíchalo v teplé vodě.

Dnes většina spotřebitelů cucá Pikao, Piknik i Jesenku přímo z tuby. Pikao, Piknik a Jesenka tak představují – stejně jako třeba čokoláda – běžný pamlsek, který si rádi dopřejí děti i dospělí.

Související články
Na narození dítěte se většinou těšíme. Jenže pak to vypukne, koliky, první zoubky, období vzdoru, nemoci, sourozenecké šarvátky, a když už máme pocit, že je to za námi, přijde puberta. Obvykle se uvádí, že dítě zlobí zejména proto, že nejsou uspokojeny jeho potřeby. Obvykle tak nejde o problém výchovný, ale spíše vztahový. Žádá si naši […]
Pagani Huayra Codalunga Speedster je otevřený manifest řemesla, síly a italské poezie na kolech. Umění přetavené v pohyb, design prodchnutý duchem 50. a 60. let, a mechanika, která přesně ví, jak chutná rychlost. Limitovaná série nabídne jen 10 unikátů s cenou více než 7 milionů dolarů za kus. Zvuk draka, dlouhý ocas, rychlý dech „Codalunga“ […]
Zimní čas láká na svařené víno. Zahřeje, spraví vám náladu, je dobrým důvodem setkat se s přáteli. Když ho nikde v blízkosti neprodávají, připravte si ho sami.   Začíná to výběrem vína. Ač se častěji používá červené, jde to i z bílého, důležitá je ovšem kvalita. Víno musí být suché, mělo by mít ovocnou vůni […]
Oceňovaná edice osmdesátimetrových jachet Simply Custom holandské loděnice Oceanco se rozrostla o další klenot, jehož cena bude začínat na 50 milionech dolarů. Společnost s novým majitelem u kormidla vytvořila opulentní plovoucí sídlo, jež je oslavou touhy po objevování v jeho nejryzejší podobě. Přepychem se ale nešetřilo ani v nejmenším.   Elegantní 262 stop dlouhá superjachta […]
reklama
Historie
Tasmánský král sýrů pocházel z Čech
Mladík, stojící na přídi zaoceánské lodi, s nadějí pozoruje blížící se australské břehy. V následujících desetiletích se nejen proslaví a zbohatne, ale především naučí protinožce milovat sýry.   Potomci sedláka Josefa Vyhnálka z Hnátnice nedaleko Letohradu ve východních Čechách mají život narýsovaný dlouho dopředu…Především nejstarší syn Milan Vyhnálek (1925–2013), od něhož se v souladu s tradicí očekává, […]
Cordouan: Udivoval král majáků luxusem i technikou?
Na skalnatém ostrůvku uprostřed zelenomodrých vod Biskajského zálivu se z moře tyčí bílá kamenná věž. Spojuje v sobě majestát katedrály, paláce a pevnosti. Jde o Cordouan, zřejmě nejkrásnější a nejpřepychovější maják světa. Uvnitř ukrývá královský apartmán i kapli s vitrážemi.    Jen dopravit sem stavební materiál je pořádná fuška. Cordouan se totiž nachází v ústí řeky Gironde, zhruba sedm […]
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
Zoufalý Josef I. prochází troskami Lisabonu. Beznaděj bije do očí. Z tepajícího velkoměsta zbyla jen hromada sutin. „Je to snad boží trest?“ ptá se sám sebe šokovaný portugalský panovník.   Obyvatelé Lisabonu nemohli dospat. V kalendáři je 1. listopad, na který připadá Slavnost Všech svatých. „Lisabon neviděl hezčí ráno než onoho listopadového dne, slunce naplno zářilo, celé […]
Krvavý skrček dal jméno teroru
Velká Stalinova politická čistka v Sovětském svazu 30. let minulého století si vyžádala na milion obětí. Označením pro toto krvavé období je slovo, při jehož vyslovení dodnes běhá mráz po zádech – Ježovština.   Otec petrohradského rodáka Nikolaje Ivanoviče Ježova (1895–1940) je mistrem mnoha řemesel a dokáže se živit jako hudebník, malíř pokojů či vedoucí nevěstince. […]
Zajímavosti
Virtuální lízátko: Jak vyrobit chuť bez chuti?
V čem virtuální realita trochu pokulhává za tou opravdovou? Nezahrnuje plně všech pět základních lidských smyslů, pohlcuje nás hlavně prostřednictví zraku a sluchu. Neznamená to však, že ostatní tři smysly by napodobit nedokázala! Jenom na to nejsme zvyklí.   Pokud jde o chuť, se zajímavým příspěvkem se pochlubí v posledních měsících mezinárodní výzkumný tým odborníků […]
Chattušaš: Jak padlo velkolepé město?
Sloupy dýmu stoupají k nebi a uličkami se ozývá zoufalý křik. Útoku divokých kmenů vyzbrojených železnými zbraněmi zdejší lid nedokáže vzdorovat. Výkladní skříň Chetitů počítá své poslední hodiny. Tak jsme si ještě nedávno představovali pád Chattušaše. Jenže novější výzkumy ukazují něco trochu jiného, mnohem záhadnějšího…   Francouzský archeolog Charles Texier (1802–1871) postává na kopci nad […]
Dentální nit: Od kdy ji používáme?
Už archeologické nálezy dokazují, že se naši dávní předkové zbavují nečistot mezi zuby pomocí tenkých špičatých větviček. Dnes máme větší komfort: k odstranění jídla a plaku z obtížně dostupných míst používáme dentální nit. A tu svou mají i opice!   Za vynálezce dentální niti je považován americký zubař Levi Spear Parmly (1790–1859), který už v […]
Aniva: Maják s atomovým osudem
Mlha tak hustá, že by se dala krájet. Nepřístupné pobřeží bičuje studený vítr, jemuž značně sekunduje chladná sprcha, kterou mají na svědomí mořské vlny tříštící se o skály. Veškerému marastu tiše přihlíží kdysi majestátní maják.   Skalnatý a těžko přístupný terén na jihovýchodě ruského ostrova Sachalin v severním Pacifiku nedaleko Japonska zdobí vytáhlá stavba. Anivský […]
Záhady a napětí
Horký favorit na život ve vesmíru? Trpasličí planeta Ceres!
Na první pohled jen obyčejné těleso ukryté mezi Marsem a Jupiterem. Ale trpasličí planeta Ceres v sobě možná skrývá mnohem víc, než se dlouho myslelo: podzemní oceán, zdroj energie i podmínky podobné těm na Zemi. Je nejžhavějším kandidátem na mimozemský život? A co když právě z ní přišel kdysi život i k nám?   Na […]
Víly Peri: Kde je jejich tajemná země?
Vysoko v horách Pákistánu údajně leží země, kam se smrtelníkům nevyplácí vstupovat. Říká se jí Peristan, tedy Země víl Peri. Údajně v ní žijí tajemné ochránkyně horských kozorožců markhorů a krásné nelítostné soudkyně, které unášejí lidi do svého zlatého hradu. Je Peristan skutečný nebo jde jen o strašidelnou legendu? A jak je to s jeho obyvatelkami?   Podle […]
Prastará svatyně v Makotřasech u Prahy: Odehrávaly se v ní děsivé rituály?
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Byla to nejstarší observatoř v Evropě? Probíhaly zde brutální rituály? A proč se v této oblasti opakuje řada tragických dopravních nehod?   Když se v roce 1961 kopaly základy nové silnice z Prahy […]
Dům oběšených panenek: Záhadná expozice, která má šokovat?
Na první pohled klidná zahrada v malé vsi na Vysočině se mění v děsivou galerii. Mezi větvemi stromů se houpou desítky oběšených panenek, některé bez končetin, jiné s rozbitými tvářemi. Není divu, že tohle místo vyvolává otázky: jde o bizarní umělecký záměr, osobní démony majitele, nebo snad temné varování?   Dům, který stojí na okraji […]
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Hlava v ohni: Když tělo napadne vlastní mozek…
21stoleti.cz
Hlava v ohni: Když tělo napadne vlastní mozek…
Autoimunitní encefalitidy jsou zánětlivá onemocnění mozku, při nichž si imunitní systém splete vlastní nervové buňky s nepřítelem, což je samozřejmě solidní průšvih. Výsledkem nebývá klasická neurolog
Můj čas na kafíčko pro vaše HOBBY a volný čas
tisicereceptu.cz
Můj čas na kafíčko pro vaše HOBBY a volný čas
NOVINKA z vydavatelství RF Hobby Magazín, který si zamilujete již při prvním prolistování, je plný skvělý tipů a užitečných rad pro vaši zahradu, ale také kreativního tvoření a vychytaných nápadů, os
Rozhádala se Kostková se svým parťákem?
nasehvezdy.cz
Rozhádala se Kostková se svým parťákem?
Mezi herečkou Terezou Kostkovou (49) a moderátorem Markem Ebenem (67) to začalo skřípat? Bylo snad moderování letošní StarDance jejich poslední společné? Právě o tom se začaly vést diskuse poté, co
Dublin Connolly: Stanice s děsivou minulostí z druhé světové války
enigmaplus.cz
Dublin Connolly: Stanice s děsivou minulostí z druhé světové války
Výbuch střídá výbuch. V květnu roku 1941 nacisté bombardují Dublin. „Rychle do krytu!“ volá velitel na své muže, kteří se v tu chvíli nacházejí na nádraží Dublin Connolly. Právě sem totiž dopadá někol
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
panidomu.cz
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
Zveme všechny příznivce lákavého vánočního nakupování a báječné vánoční atmosféry na výstaviště do Letňan PVA EXPO PRAHA, kde proběhne již 16. ročník veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Tento veletrh dárků, dekorací a spotřebního zboží je pořádán uvnitř výstavní haly a nabízí kromě báječných nákupů všeho druhu také příjemnou relaxaci a občerstvení u velkého vánočního stromu za
Milovali děsiví válečníci třpytivé šperky?
historyplus.cz
Milovali děsiví válečníci třpytivé šperky?
Ostré sekyry, meče a kopí, ale i jemné šperky a honosně vyšívané drahé oblečení. Obávaní severští Vikingové nejsou jen drsní bojovníci, ale také umělci, zlatníci a mistři krejčovského řemesla. Skandinávští mořeplavci, obývající území dnešního Švédska, Norska a Dánska, od 8. století podnikají nájezdy do Evropy. Pronikají až do Středomoří a dávno před Kolumbem navštíví Severní
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
epochanacestach.cz
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
Zveme všechny příznivce lákavého vánočního nakupování a báječné vánoční atmosféry na výstaviště do Letňan PVA EXPO PRAHA, kde proběhne již 16. ročník veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Tento veletrh dárků, dekorací a spotřebního zboží je pořádán uvnitř výstavní haly a nabízí kromě báječných nákupů všeho druhu také příjemnou relaxaci a občerstvení u velkého vánočního stromu za
Kořeny hříchu a rodových kleteb: Jak biblické příběhy incestu ovlivnily dějiny
epochaplus.cz
Kořeny hříchu a rodových kleteb: Jak biblické příběhy incestu ovlivnily dějiny
Incest je dnes vnímán jako jedno z nejpřísnějších společenských tabu a jeho praktikování je postihováno zákonem. V době vzniku biblických textů však byla rodinná struktura i společenské normy podstatně odlišné. Uzavřené komunity, malé rodové skupiny a absence širších příbuzenských vazeb často vedly k situacím, které bychom dnes považovali za nepřijatelné, tehdy však byly běžnou realitou
Pečené zelí
nejsemsama.cz
Pečené zelí
Jednoduchý a levný pokrm, jehož příprava nezabere mnoho času. Podávejte ho s dipem ze zakysané smetany. Ingredience na 4 porce: ● 1 hlávka zelí ● olivový olej ● 1 lžíce kmínu ● sůl ● pepř ● 1 citron Postup: Zelí nakrájejte na klínky nebo na pláty o výšce asi 2 cm. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Zelí osolte, opepřete a posypte kmínem. Pak ho zakapejte olejem
Birkin Jane Birkin míří do dražby – a její hodnota je hlubší než ta finanční
iluxus.cz
Birkin Jane Birkin míří do dražby – a její hodnota je hlubší než ta finanční
Když se na aukci objeví Hermès Birkin, ceny běžně stoupají do statisíců dolarů. Ale když jde o kabelku, kterou desítky let nosila sama Jane Birkin, přidává se k finanční hodnotě ještě jedna – emocioná
Na hřbitově jsem zažila velikou hrůzu
skutecnepribehy.cz
Na hřbitově jsem zažila velikou hrůzu
Stalo se mi to před sedmi lety, ale nikdy na to nezapomenu. Od té doby mě ta příhoda straší i ve snech. Návrat ke hrobu manžela měl hrůzostrašný průběh. Tajemné klepání a svítící nápis na náhrobní desce mi nikdo dodnes nevysvětlil. Byly to snad jenom výplody mojí fantazie? Nebo jsem měla halucinace? Mohu se jen
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz