Lifestyle

Na tuky se musí mazaně!

Na tuky se musí mazaně!

Co je lepší: Margarín, nebo máslo? Rostlinný olej, nebo sádlo? Odborníci jednou straní tomu, podruhé onomu. Jak si tedy vybrat?

Máslo

Výhody: Máslo má nejen delikátní chuť, ale i příznivé složení, neboť je tvoří mastné kyseliny s krátkým řetězcem a ty naše trávení velmi snadno rozloží a využije. Nedělá potíže ani malým dětem nebo žlučníkářům.

Nevýhody: V másle je jen asi 80 % tuku, zbytek je voda a také mléčné bílkoviny. A ty se v žáru připalují, proto se máslo nehodí ke smažení.

Máslo mohou i děti.

Margarín

Hlavní výhody: Margaríny bývají chudší na tuky a bohatší na vodu, kaloricky tedy představují příznivější variantu másla. Obvykle obsahují menší podíl nejškodlivějšího typu tuků než máslo.

Nevýhody: Margarín je sice méně tučný než máslo, ale pro choulostivý žaludek a žlučník může být hůře stravitelný. Nehodí se pro teplou kuchyni, zejména ne pro smažení, neboť obsahuje příliš málo tuku a moc vody.

Margarín se dobře roztírá.

Olej

Hlavní výhody: V našich podmínkách je řepkový olej nejdostupnějším zdrojem určitých tuků (omega-3), které nutně potřebujeme pro zdravé srdce a cévy.

Nevýhody: Odrazující je hlavně cena, ať už jde o panenský olivový olej nebo pochoutkové rostlinné oleje. Pokud chcete ušetřit a přitom neškodit zdraví, pak si na smažení pořiďte ztužený tuk.

Olej obsahuje omega-3 mastné kyseliny.

Tuk na smažení

Hlavní výhody: Na pánvi tomuto typu tuků může konkurovat jen sádlo – prakticky neobsahují vodu, takže se nepřipalují, navíc se při vysokých teplotách mění méně než oleje nebo máslo, čímž v nich nevzniká takové množství škodlivých látek.

Nevýhody: I při své odolnosti se při déle trvajícím vysokém žáru mění, takže se nedoporučuje použít k omaštění hotových pokrmů. A pokud smažíte větší objem, pak je rozumné ho po čase slít a použít nový.

Sádlo

Hlavní výhody: Je vynikající na smažení, protože neobsahuje vodu a nepřipaluje se.

Nevýhody: Když pomineme, že je skoro synonymem cholesterolu a nežádoucího typu tuků, kterých je v našem jídelníčku nadbytek, pak má sádlo ještě jednu zákeřnou vlastnost: Zvyšuje chuť k jídlu, a to u pokrmů kaloricky vydatných.

Sádlo je kaloricky vydatné.

Více z Lifestyle

Jak zařídit domov podle Feng Shui?

Lifestyle23.4.2021

Proč se vyplatí investovat do značkové obuvi vysoké kvality?

Lifestyle23.4.2021

12 tipů pro duševní čilost

Lifestyle22.4.2021

Už žádné další zmeškané pořady

Lifestyle20.4.2021

Módní fenomén: Kravaty Hermès

Lifestyle20.4.2021

Jeden banán denně stačí, aby se…

Lifestyle15.4.2021

Boarini Milanesi – 130 karátů a 7 milionů dolarů

Lifestyle13.4.2021

Projekt, na kterém se rozhodně nevyplatí šetřit!

Lifestyle12.4.2021

Rychlokvíz o platebních kartách: Jaký je rozdíl mezi debetní a kreditní kartou?

Lifestyle10.4.2021
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články