Klíčky jsou naklíčená semínka obilnin, olejnin a luštěnin vhodná ke konzumaci.
Semínko se nejprve namočením oživí, a pokud má k tomu vhodné vnější podmínky, tedy světlo, přiměřenou teplotu a kyslík, začne růst kořínek. Když kořínek prorazí osemením ven, klíček je na světě.
Naklíčením se zvyšuje aktivita enzymů semen, množství vitamínů a minerálů v závislosti na druhu.
Dochází k neutralizaci kyseliny fytové, která brání vstřebávání důležitých minerálů, jako je vápník, hořčík, železo, měď nebo zinek. Klíčením se zvýší výživová hodnota semen.
Obsah jakých látek se zvýší?
Vitamíny – jejich množství se výrazně zvyšuje, nebo se dokonce po naklíčení v semenu objevují nově. Nejčastěji jsou přítomny vitamín A, C, K, E a vitamíny skupiny B.
Minerály – až několikanásobně se zvyšuje množství minerálů, v závislosti na druhu jde o vápník, fosfor, hořčík, mangan, draslík, železo a další.
Díky neutralizaci kyseliny fytové, která zabraňuje vstřebávání minerálů v těle, jsou tyto látky po naklíčení lépe vstřebatelné a využitelné. Lepší využitelnosti železa napomáhá i obsah vitamínu C v klíčku.
Aminokyseliny (stavební „kameny“ bílkovin) – naklíčená semena obsahují všech 8 esenciálních aminokyselin, díky kterým dochází k lepší stravitelnosti a zvýšení biologické hodnoty bílkovin.
Fenolové sloučeniny – nejčastější jsou fenolové kyseliny a flavonoidy. Tyto látky nejen ovlivňují chuť a vůni klíčků, ale byly prokázány jejich ochranné účinky na lidské zdraví.
Významná je jejich antioxidační aktivita, působí preventivně proti civilizačním a nádorovým onemocněním, zlepšují imunitu organismu, mají antimikrobiální a antivirové účinky.
Chlorofyl – je pigment obsažený v zelených částech rostliny, ceněný pro své antioxidační vlastnosti
Zároveň mají semínka nízkou energetickou hodnotu a velké množství vlákniny – jsou tedy vhodné i při redukčních dietách.
Proč kupovat sušené klíčky?
Bezpečnost – Všechny kroky jejich výroby – máčení, klíčení a sušení – probíhají v oddělených místnostech za dodržení maximálních hygienických standardů. Teplota sušení 65 °C je pro většinu škodlivých bakterií za hranicí odolnosti.
Sušením se sice částečně sníží obsah zdraví prospěšných látek, naprostá většina jich ale zůstane zachována.
Dostupnost a univerzální použití – Sušené klíčky máte navíc kdykoli po ruce a jejich využití je univerzální. Celá semínka použijte do salátů, kaší, zapékaných jídel i polévek.
Mouku z naklíčených semínek, kterou koupíte již hotovou, zase užijete při pečení. Díky klíčkům těsto rychleji nakyne a přesto, že je mouka celozrnná, nemá nahořklé tóny, které někoho odrazují od použití běžné celozrnné mouky.