Lifestyle

Naklíčená sušená semínka

Naklíčená sušená semínka

Klíčky jsou naklíčená semínka obilnin, olejnin a luštěnin vhodná ke konzumaci. Semínko se nejprve namočením oživí, a pokud má k tomu vhodné vnější podmínky, tedy světlo, přiměřenou teplotu a kyslík, začne růst kořínek. Když kořínek prorazí osemením ven, klíček je na světě. Naklíčením se zvyšuje aktivita enzymů semen, množství vitamínů a minerálů v závislosti na druhu. Dochází k neutralizaci kyseliny fytové, která brání vstřebávání důležitých minerálů, jako je vápník, hořčík, železo, měď nebo zinek. Klíčením se zvýší výživová hodnota semen.

Obsah jakých látek se zvýší?
Vitamíny – jejich množství se výrazně zvyšuje, nebo se dokonce po naklíčení v semenu objevují nově. Nejčastěji jsou přítomny vitamín A, C, K, E a vitamíny skupiny B.

Minerály – až několikanásobně se zvyšuje množství minerálů, v závislosti na druhu jde o vápník, fosfor, hořčík, mangan, draslík, železo a další. Díky neutralizaci kyseliny fytové, která zabraňuje vstřebávání minerálů v těle, jsou tyto látky po naklíčení lépe vstřebatelné a využitelné. Lepší využitelnosti železa napomáhá i obsah vitamínu C v klíčku.

Aminokyseliny (stavební „kameny“ bílkovin) – naklíčená semena obsahují všech 8 esenciálních aminokyselin, díky kterým dochází k lepší stravitelnosti a zvýšení biologické hodnoty bílkovin.

Fenolové sloučeniny – nejčastější jsou fenolové kyseliny a flavonoidy. Tyto látky nejen ovlivňují chuť a vůni klíčků, ale byly prokázány jejich ochranné účinky na lidské zdraví. Významná je jejich antioxidační aktivita, působí preventivně proti civilizačním a nádorovým onemocněním, zlepšují imunitu organismu, mají antimikrobiální a antivirové účinky.

Chlorofyl – je pigment obsažený v zelených částech rostliny, ceněný pro své antioxidační vlastnosti

Zároveň mají semínka nízkou energetickou hodnotu a velké množství vlákniny – jsou tedy vhodné i při redukčních dietách.

Proč kupovat sušené klíčky?
Bezpečnost – Všechny kroky jejich výroby – máčení, klíčení a sušení – probíhají v oddělených místnostech za dodržení maximálních hygienických standardů. Teplota sušení 65 °C je pro většinu škodlivých bakterií za hranicí odolnosti. Sušením se sice částečně sníží obsah zdraví prospěšných látek, naprostá většina jich ale zůstane zachována.

Dostupnost a univerzální použití – Sušené klíčky máte navíc kdykoli po ruce a jejich využití je univerzální. Celá semínka použijte do salátů, kaší, zapékaných jídel i polévek.

Mouku z naklíčených semínek, kterou koupíte již hotovou, zase užijete při pečení. Díky klíčkům těsto rychleji nakyne a přesto, že je mouka celozrnná, nemá nahořklé tóny, které někoho odrazují od použití běžné celozrnné mouky.

Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Lifestyle

Proč nemůžu spát? 5 nejčastějších důvodů

Lifestyle18.6.2019

Navštivte překrásnou Vysočinu

Lifestyle13.6.2019

Užijte si jaro v plném zdraví

Lifestyle13.6.2019

Bio versus lokálnost

Lifestyle13.6.2019

Úklid domácnosti může být hračka, chce to jenom systém

Lifestyle12.6.2019

Šafrán je nad veškeré diamanty

Lifestyle11.6.2019

Nákupní horečka ve světových metropolích

Lifestyle6.6.2019

Epocha dodržuje tradici a opět rozdává fantastické ceny

Lifestyle4.6.2019

Vitaminy z louky

Lifestyle4.6.2019

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o | Zásady ochrany osobních údajů | Cookies