Krásná podzimní dekorace i přirozený multivitamin. To jsou šípky.
Produkty ze šípků posilují imunitu a pomáhají omezit únavu. Díky nim je organizmus odolnější a nepodléhá snadno virózám a nachlazením. Pomáhají proti křečím, zlepšují tvorbu žluči. Jsou skvělým přírodním lékem proti parodontóze a onemocnění dásní.
Co z nich uvaříte?
■ šípková omáčka
2 lžíce domácí šípkové zavařeniny, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, ½ l vývaru, 3 lžíce bílého vína, hrst hrozinek, 4 hřebíčky, ocet, sůl
Připravte si světlou jíšku a zalijte ji půllitrem vývaru. Přidejte bílé víno a provařte. V trošce vody svařte hrozinky s hřebíčkem a sceďte je do omáčky, nechte přejít varem. Dosolte a ochuťte octem. Omáčkou přelijte upečeného kance nebo jinou divočinu.
■ šípková zavařenina
Čerstvé šípky rozkrájejte, uvařte doměkka a přes síto propasírujte. V poměru 1:1 přidejte cukr a trochu vody a vařte, dokud se cukr nerozpustí. Horkou směs plňte do skleniček.
■ šípkový sirup
1 kg zralých šípků, 2 l vody, 1 a ½ kg přírodního cukru
Šípky rozdrťte a zalijte vodou. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 10 minut. Roztok přeceďte přes síto a pak přes plátno přefiltrujte. Čistou šťávu zahřejte na 70 °C a rozpusťe v ní cukr. Hned nalévejte do sklenic a zazátkujte je.
■ šípkové víno
1 a ½ l čerstvě natrhaných šípků zbavených okvětí, váhově stejně cukru, vody tolik, kolik je součet hmotností šípků a cukru (1:1:2).
Šípky očistěte od stonků a na obou koncích nařízněte do kříže. Cukr s vodou svařte. Až vychladne, nalijte ji na šípky nasypané do velké lahve.
Uzavřete zátkou s „bublátorem“ (koupíte v železářství) a na teplém místě nechte stát, dokud poslední šípek neklesne ke dnu. Hadičkou víno stočte do lahví.
(Foto: Shutterstock)