Párek na tácku bez hořčice si snad ani nelze představit. To by byla tragédie. Hořčice je v různých obměnách bez přehánění doma po celém světě.
Stačí jen pár surovin
Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá.
Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kterých se získávají semínka bílá, hnědá a černá.
Jednotlivé druhy se mezi sebou mohou v různém poměru míchat a navíc se používají semena namletá na různou hrubost, takže výsledných variant hořčice jsou desítky, ne-li stovky.
Plnotučná hořčice
Tahle varianta u nás v oblibě nepopiratelně vede. Jejím základem jsou chuťově ne tak výrazná semena bílé hořčice. Je jemně mletá a není nijak štiplavá.
Přirozená barva plnotučné hořčice není zářivě žlutá, jak si může leckdo myslet, ale spíš nevýrazná béžová s šedavým nádechem. Ty pěkně vybarvené žluťoučké hořčice vděčí za svou barvu umělému dobarvování.
Kremžská hořčice
I když ji považujeme za „svoji“, originální recept na kremžskou hořčici pochází z oblasti kolem města Krems. Obsahuje nahrubo namletá žlutá a hnědá semena, trochu cukru, nezkvašený vinný mošt a vinný ocet.
Bavorská hořčice
Tahle varianta připomíná trochu hořčici kremžskou, ale jen vzdáleně. Připravuje se z nahrubo umletých a částečně opražených hořčičných semínek. Doslazuje se cukrem, sladidly anebo jablečným pyré.
Dijonská hořčice
Za svůj název vděčí tahle varianta hořčice francouzskému městu, ve kterém se zrodila. Vyrobená je z hnědých nebo černých hořčičných semínek.
Semena se nejprve propasírují skrz síto s jemnými otvory, takže se zbaví plev, a dál se pracuje jen s vyloupanými zrnky. Zrnka se při přípravě dijonské hořčice navíc nezbavují oleje, což jí dodává zvlášť plné aroma.
Výsledkem je jemně mletá, ostrá hořčice, kterou Francouzi používají do omáček a zálivek na saláty.
Anglická hořčice
Angličané jsou odolný národ, a možná proto je jejich hořčice pořádně ostrá. Vyrábí se ze směsi bílých a černých hořčičných semínek. I když najdeme samozřejmě spoustu různých variant s různým kořením.
Za svou ostrou chuť anglické hořčice nevděčí žádným dalším přísadám, je pálivá jen díky směsi hořčičných semen.