Lifestyle

Není hořčice jako hořčice

Není hořčice jako hořčice

Párek na tácku bez hořčice si snad ani nelze představit. To by byla tragédie. Hořčice je v různých obměnách bez přehánění doma po celém světě.

Stačí jen pár surovin

Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kterých se získávají semínka bílá, hnědá a černá. Jednotlivé druhy se mezi sebou mohou v různém poměru míchat a navíc se používají semena namletá na různou hrubost, takže výsledných variant hořčice jsou desítky, ne-li stovky.

Existuje i hořčice v prášku.

Plnotučná hořčice

Tahle varianta u nás v oblibě nepopiratelně vede. Jejím základem jsou chuťově ne tak výrazná semena bílé hořčice. Je jemně mletá a není nijak štiplavá. Přirozená barva plnotučné hořčice není zářivě žlutá, jak si může leckdo myslet, ale spíš nevýrazná béžová s šedavým nádechem. Ty pěkně vybarvené žluťoučké hořčice vděčí za svou barvu umělému dobarvování.

Plnotučná je u nás nejoblíbenější.

Kremžská hořčice

I když ji považujeme za „svoji“, originální recept na kremžskou hořčici pochází z oblasti kolem města Krems. Obsahuje nahrubo namletá žlutá a hnědá semena, trochu cukru, nezkvašený vinný mošt a vinný ocet.

Bavorská hořčice

Tahle varianta připomíná trochu hořčici kremžskou, ale jen vzdáleně. Připravuje se z nahrubo umletých a částečně opražených hořčičných semínek. Doslazuje se cukrem, sladidly anebo jablečným pyré.

Bez hořčice si v Bavorsku nedovedou uzeniny představit.

Dijonská hořčice

Za svůj název vděčí tahle varianta hořčice francouzskému městu, ve kterém se zrodila. Vyrobená je z hnědých nebo černých hořčičných semínek. Semena se nejprve propasírují skrz síto s jemnými otvory, takže se zbaví plev, a dál se pracuje jen s vyloupanými zrnky. Zrnka se při přípravě dijonské hořčice navíc nezbavují oleje, což jí dodává zvlášť plné aroma. Výsledkem je jemně mletá, ostrá hořčice, kterou Francouzi používají do omáček a zálivek na saláty.

Do originální dijonské hořčice se nepřidává ocet, ale šťáva z nezralých hroznů.

Anglická hořčice

Angličané jsou odolný národ, a možná proto je jejich hořčice pořádně ostrá. Vyrábí se ze směsi bílých a černých hořčičných semínek. I když najdeme samozřejmě spoustu různých variant s různým kořením. Za svou ostrou chuť anglické hořčice nevděčí žádným dalším přísadám, je pálivá jen díky směsi hořčičných semen.

Více z Lifestyle

Nabijte se energií

Lifestyle6.8.2020

Katamarány – Když jeden trup nestačí…

Lifestyle4.8.2020

Navazujte kontakty s lehkostí a šarmem

Lifestyle30.7.2020

BMW ALPINA XB7 – Atakuje nejvýkonnější SUV na světě!

Lifestyle28.7.2020

Jak si vybrat nový robotický vysavač – pokud máte koberce, levné se nevyplatí

Lifestyle24.7.2020

Lichořeřišnice – bylina se sílou obra

Lifestyle23.7.2020

AQUA Král rozbouřených moří

Lifestyle21.7.2020

Květinové aranžmá i mramorovaná symfonie chutí

Lifestyle16.7.2020

Znáte topinambury?

Lifestyle14.7.2020
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat