Také vám celý proces stravování přijde někdy tak únavný? Otravné nákupy v supermarketu, přeplněná lednice, ztrácení času vařením, špinavé nádobí… Jen tak sezobnout pilulku a být po obědě by možná bylo jednodušší!
„V roce 1993 už budou lidé jíst pouze syntetickou stravu,“ předpovídá na konci 19. století americká spisovatelka a politická aktivistka Mary Elizabeth Leaseová (1850–1933) a myslí tím na osvobození žen od otročiny v kuchyni.
A i když by se tedy mohlo zdát, že jsme s vývojem gastronomie trochu pozadu, výzkumníci nezahálejí! Že o pilulky či prášky nestojíte? Žádný strach, v „menu budoucnosti“ toho bude rozhodně víc!
Snídani si nalepíme na kůži
Už to tak funguje s některými léky. Nalepíme si náplast, která bude postupně do kůže uvolňovat potřebné množství léčivých látek.
„A stejným způsobem by se mohly do těla dostávat i všechny živiny,“ tvrdí američtí vědci, pracující na potravinovým náplastech s názvem TDNDS (Transdermal Nutrient Delivery System).
Zatím je vynález cílený na vojáky ve válečných zónách – v sobě má mikročip, který vypočítá individuální nutriční požadavky a uvolní vždy přesně to, co je třeba!
Vojáci by měli mít náplasti k dispozici už v roce 2025, ovšem hodit by se mohly i horníkům nebo astronautům. A postupně možná i nám všem…
Oběd bude ze vzduchu
„Zhluboka dýchejte, ať si vychutnáte tu kvalitní hořkou čokoládu,“ představuje profesor David Edwards z Harvardu v roce 2012 své zařízení nazvané Le Whif, které se brzy stane hitem pro věčné dietáře v Evropě i Americe.
Zkrátka máte pocit, že jíte čokoládu, ale ve skutečnosti jen inhalujete její vonné a chuťové složky z jakési tyčinky.
Kanaďan Norman Aitken později zařízení vylepší a přijde s Le Whaf – nádobkou ve tvaru vázy, která má na dně ukryté ultrazvukové zařízení.
Když ji naplníte jídlem, například polévkou, ultrazvuk vyrobí oblak, kterého se doslova nadýcháte až do sytosti!
Kdo zařízení vyzkouší, má prý skutečně pocit, že jí, jen s podivnou prázdnotou v puse. Fáze, kdy inhalací dodáme tělu vše potřebné a nebudeme mít pocit hladu, je podle vědců jen otázkou času.
Zrecyklovaná večeře
Hlavně ale šetřit a ničím neplýtvat. Protože čeho my máme dost, jinde může být vzácné – jako pitná voda na Mezinárodní vesmírné stanici!
Dovážet všechnu ze Země by bylo nesmírně drahé, a proto tu už v roce 2008 NASA zprovozňuje systém na výrobu pitné vody z moči a lidského potu.
I když to zní nevábně, voda je čistší než ta, která vám doma teče z kohoutku! Recyklace moči už se dnes používá v řadě rozvojových zemí, kde mají o pitnou vodu nouzi. A nejen v nich – v roce 2016 se začne například v Belgii vyrábět z moči pivo.
Jiné projekty se zas zaměřují na to, jak recyklovat veškeré bioodpady. I z odpadu z kuchyně může být výtečné jídlo! Mikrobi, kterých v odpadcích rozhodně není málo, se prý skvěle hodí z tvorbě důležitých proteinů.