Na ojedinělé degustační požitky je správný čas vždycky.
Jestliže se řadíte mezi milovníky delikátních sýrů, pak rozhodně vyzkoušejte tipy na neodolatelné kousky, které doporučuje opravdový znalec ve svém oboru, nejzkušenější sýrař společnosti Cheese House Jan Dostál.
Nejlepší chutě Evropy
Pokud toužíte po výjimečném sýrovém zážitku, pak se zaměřte na dlouho zrající chuťovky z tradičních sýrařských velmocí, mezi které patří Itálie, Francie a Holandsko.
Ve všech těchto zemích narazíte na nespočet druhů kvalitních sýrů, které budou pro vaše chuťové pohárky něžným hýčkáním, ale i extravagantním požitkem. Sázkou na jistotu jsou pak podle affineura Jana Dostála rozhodně tyto:
Italský Parmigiano Reggiano
Jedná se o polotučný sýr ze syrového kravského mléka s tvrdou, slámově žlutou kůrkou, je hutný s jemným zrnem. Je pro něj typická jemná delikátní chuť, která se stává pikantnější s délkou zrání.
Klasický parmezán je unikátní výrobní tradicí, která zůstala stejná po celých devět staletí.
Tip Jana Dostála:
Parmigiano Reggiano označený zlatým kolečkem zraje déle než třicet měsíců. Oslní vás výraznou chutí s podtónem koření a sušeného ovoce.
Francouzský Morbier
Vyrábí se z nepasterizovaného kravského mléka plemen Montbéliarde nebo Simmental. Je rafinovaně aromatický s bohatou a krémovou chutí s přídechem po smetaně a lískových oříšcích.
Tip Jan Dostála:
Sýr si skvěle vychutnáte, pokud jej roztavíte v raclettovači.
Holandská gouda s lanýžem
Patří mezi tvrdé sýry nizozemského původu. Vyrábí se z kravského mléka. Je výrazně jemné krémové chuti s příchutí lanýže a s oříškovým nádechem. Zraje minimálně čtyři týdny, opravdové skvosty pak několik let.
Tip Jana Dostála:
Extra zralé goudy jsou báječné na strouhání do pokrmů.
Kde je můžete pořídit?
Nejlepší sýrové lahůdky jsou k dostání v rodinné firmě Cheese House provozující tři prodejny v Praze na Vinohradech.
Kromě starých i mladých sýrů tu najdete i kvalitní moravská a francouzská vína, masité delikatesy v podobě klobás, paštik a terin, dále pak olivy, grilovací omáčky a také kvalitní džemy, 100% bio bryndzu a farmářské máslo. Samozřejmostí je vstřícná obsluha i možnost výroby dárkových košů.
(Foto: www.cheesehouse.cz)