Úvod
Věda
Planeta země
Historie
Zajímavosti
Lifestyle
Záhady a napětí
PŘIJMĚTE POZVÁNÍ NA CESTU ZA PODZIMNÍ CHUTÍ…

Máte neuvěřitelně mlsný jazýček a milujete chuť delikátních surovin, která se vám rozplyne v ústech? Užíváte si znamenité signature drinky, vůni tabáku a barovou atmosféru? Pak vás bezpochyby naše gourtmetská cesta doslova nadchne. Pozveme vás nejen za humna, ale i mnohem dál. 

KOKO HONG KONG: KOŘENĚNO JAPONSKEM

Kee Club nedávno uvedl novou hongkongskou restauraci Koko s izakaya konceptem, který představuje místo, jež kombinuje skvělé jídlo s barovým typem pití.

Koko v překladu znamená „tady“, což dokonale odráží smysl izakayi s důrazem na interiérové detaily, skvělou hudbu a signaturní jídlo. Restaurace překvapí širokým výběrem rare a vintage saké, sestaveného podle Japan Craft saké společnosti.

Nejpozoruhodnějším je bezpochyby „N“ saké, vyrobené z nejkvalitnějších Yamadanishki rýže. Menu je pak sestaveno tak, aby dokonale doprovázelo signaturní nápoje a odkazovalo na japonskou tradici v pravém slova smyslu.

Nechybí tradiční pikantní rybí polévky, chi-toro tataráky s ponzu a wasabi či krevetové tempury.

Kontakt: www.kokohk.com

Výběr z menu:

Carpaccio z chobotnice s jablkovým želé, jablečným octem a shiso pestem 3 150 Kč

Krevety Rock Shrimp v tempuře s chilli a wasabi 3150 Kč

Jahodový krém s Yuzu sorbetem 2165 Kč

Selečí žebírka v tempuře s omáčkou Master Stock. Typický japonský interiér se zvýšeným pultem k sezení.

TEXTURE: ISLANDSKÁ INSPIRACE

Příběh michelinské londýnské restaurace Texture se začal psát už v roce 2007, kdy ohromila konzervativní Angličany svým severským pojetím fine dining kuchyně.

Šéfkuchař Agnar Sverrisson přinesl do Anglie tehdy ne tak známou tradici islandské kuchyně, jež je velmi nápaditá, inteligentní a její pokrmy vynikají velkým kontrastem používaných surovin. Nově se Texture zaměřila na sezonní potraviny, jako je wye valley chřest podávaný s olivami, tvarohem a sněhem z hluboce zmraženého kozího sýra či zvěřinu ve všech podobách.

Dopřát si můžete i speciální vánoční menu o šesti chodech za 3000 Kč, jehož zlatým hřebem je srnec na červeném zelí a růžičkové kapustě s čokoládovou redukcí. Na vinné párování si připravte 2400 Kč.

Kontakt: www.­texture-restaurant.co.uk

Výběr z menu:

Lehce osolená islandská treska s pikantním chorizem a avokádovou pěnou 900 Kč

Jehněčí ramínko s calcot cibulí a baby karotkou 1200 Kč

Sedlo ze skotského srnce na červeném rybízu a celeru 1250 Kč

Selečí žebírka v tempuře s omáčkou Master Stock. Typický japonský interiér se zvýšeným pultem k sezení.

MANHATTAN NA VINOHRADECH

Koktejlový a whisky bar &

lounge Mánesova Bar and Brooks je druhou pražskou pobočkou původního newyorského konceptu, který se specializuje na whisky, champagne, prémiové destiláty, doutníky a koktejly inspirované bondovkami, jež  nepřetržitě běží na barové obrazovce.

Stylový interiér s koženými křesly a boxy vybízí k opravdové pánské relaxaci a láká i na pravidelné večery Ladies Cigar Monday, Whisky Tuesday Night či všemi muži milovanou Strictly Burlesque show ve stylu klasických lechtivých kabaretů.

Kontakt: Mánesova 19, Praha 2, www.barandbooks.cz

Selečí žebírka v tempuře s omáčkou Master Stock. Typický japonský interiér se zvýšeným pultem k sezení.

Z ADORE BUDE MASA BY HERVÉ RODRIGUÉZ

Pražská restaurace Adore byla neotřele svá, inspirativní, ambiciózní. A nově cílí ještě mnohem výš.

Začínajícího mladého francouzské šéfkuchaře Fabiena Gaillyho totiž nahrazuje zkušenější, michelinskou hvězdou ověnčený známý francouzský šéfkuchař Hervé Rodriguéz.

„Manipulateur de Saveurus“, tedy manipulátor lidských chutí, jak se Hervému přezdívá, připravil společně s mladým českým kuchař Petrem Brňákem, který pražskou MaSa by Hervé Rodriguéz povede, menu s jemnou špetkou provokace, jež má vyostřit všechny smyly návštěvníků.

Za degustační menu o deseti chodech, ve kterém budete moci mimo jiné ochutnat bujon z langustýn nebo holoubě se škeblemi vongole a mangoldem, zaplatíte 1800 Kč a dalších 1300 Kč za vinné párování.

Kontakt: Ovocný trh 12, Praha 1, www.masa-prague.cz

Selečí žebírka v tempuře s omáčkou Master Stock. Typický japonský interiér se zvýšeným pultem k sezení.

KAMPA PARK: ROMANTIKA U VLTAVY

Užijte si tu pravou atmosféru setmělé Prahy při výjimečné večeři v Kampa Parku ve stylově zařízené restauraci nebo na intimnější kryté a vytápěné terase na břehu řeky s výhledem na Karlův most.

Vyhlášený šéfkuchař Marek Raditsch, který se nově stal přítelem značky Breitling a jehož zápěstí zdobí model Breitling Chronomat, obměnil nejen stálé menu, kam přibyly hned dva hlavní chody a jeden předkrm, ale připravil také sezonní tematické novinky v podobě dýňové polévky, zapečeného kozího sýra se sušeným ovocem či pomalu pečeného jehněčího lýtka s růžičkovou kapustou.

My jsme si nejvíce užili jeho kachní foie gras v nové úpravě – prudce opečená, servírovaná na briošce s rebarborovým kompotem a ibiškovou redukcí.

Kontakt: Na Kampě 8b, Praha 1, www.kampagroup.com

Výběr z menu:

Zapečený kozí sýr se sušeným ovocem 325 Kč

Grilovaná chobotnice s hříbkovým rizotem 895 Kč

Hřbet z jelena sika s ragú z lišek a topinamburů 895 Kč

Selečí žebírka v tempuře s omáčkou Master Stock. Typický japonský interiér se zvýšeným pultem k sezení.
Související články
Je to zvláštní, kdekdo pěje chválu na superpotraviny z dalekých krajů, a tahle skromná zelenina plná zázračných látek jako by nebyla.   V lepším případě se jako Popelka krčí někde na zastrčeném regálu ve stínu svých barevných kolegyň. No, ruku na srdce, kolika z vás napadlo ji pěstovat nebo občas koupit? A věřte nebo ne, je to velká […]
Vlastnctví soukromého tryskáče je sice vnímáno jako jeden ze symbolů bohatsví a úspěchu, ve skutečnosti je ale provozování vlastního dopravního letadla spíše noční můrou. Náklady na provoz, servis, posádku či prostor v hangáru jsou astronomické. Existuje ale snadnější a efektivnější cesta, která nic neubírá na přepychu a exkluzivitě. Jmenuje se VistaJet…   Hledání nových formatů […]
Montblanc rozšiřuje svou kolekci o novou vůni Star Oud – mistrovskou kompozici vytvořenou z drahocenných ingrediencí, která navazuje na čtveřici nadčasových parfémů značky. Tato vůně představuje další kapitolu příběhu Montblanc Collection, spojující eleganci, sílu a kreativitu v harmonii inspirované tradicí a precizním řemeslem.    Montblanc Star Oud kombinuje úchvatnou směs hřejivých kořeněných tónů a vzácných dřevin s majestátním […]
Oči dráždí nejen modré světlo monitoru, ostré slunce, prach nebo cigaretový kouř, ale také sychravé počasí, mráz anebo vítr. Jak pečovat o oči během zimních měsíců?   Sychravé počasí podzimních a zimních měsíců, často spojené s deštěm, větrem, inverzí nebo i mrazem, způsobuje nadměrné slzení, ale i vysoušení, pálení či zarudnutí očí. Náchylnější jsou ti, kteří […]
reklama
Historie
Havlíček pokládal Brixen za hnízdo hlupáků
Je to nepříjemné probuzení. Havlíček otevře oči, ale u jeho postele nestojí ani manželka Julie, ani bratr František, nýbrž pražský vrchní komisař Franz Dedera, okresní hejtman Ferdinand Voith a četník s ručnicí.   Karel Havlíček Borovský (1821–1856) je rozespalý, dlouho do noci psal, teprve před chvílí si šel lehnout. Přesto vstane, oblékne si župan a se […]
Největší cirkus světa nadchl Čechy
V cirkusovém stanu, dlouhém 180 metrů, člověk neví, kam upřít zrak dřív. Jsou tu tři manéže, dvě jeviště i 400 metrů dlouhá okružní dráha, stěny lemují klece zvěřinců a pod kopulí se lesknou hrazdy artistů.   Na počátku 20. století je to už 20 let, co se ve Spojených státech zrodil největší cirkus světa Barnum & […]
Zbláznil se Josef Václav Sládek po smrti ženy?
Postel je zbrocená krví. „Zavolej lékaře, něco je špatně,“ naléhá mladičká Emílie na manžela Josefa. Ten ji chytne za ruku a utře jí pot z čela. „Neboj se,“ zašeptá. „Maminka taky rodila dlouhé dva dny. A nakonec všechno dobře dopadlo.“   Budoucí literát Josef Václav Sládek (1845–1912) se narodil ve Zbirohu jako nejstarší z pěti dětí do […]
Sikorsky splnil lidem sen o létajícím koberci
I když jeho otec je lékař a psycholog a medicínu absolvuje také jeho matka, od malička je snem kyjevského rodáka Igora Sikorského letectví.   Ve 14 letech k němu doputuje zpráva o tom, jak bratři Wrightové v Americe uskutečnili svůj průkopnický let. „Tohle bude moje budoucnost,“ rozhoduje se definitivně. Po studiích námořní akademie a strojní fakulty […]
Zajímavosti
Mount Mihara: Sopka sebevrahů!
Bez své lásky nedokáže žít a věří, že když skočí, žár ji okamžitě promění a ona bude stoupat k nebi jako dým. Nezůstane v tom sama. Její příběh se totiž zaryje do japonských dějin a vyvolá vlnu následovníků.   Všechno začne v roce 1933, kdy se jednadvacetiletá studentka tokijské Praktické dívčí školy Kijoko Macumoto zamiluje […]
Kde leží Nulový ostrov?
Kde se nachází začátek Země? Ač se zdá otázka nesmyslná, odpověď je logická. Tam, kde je naprostá nula. Tedy v místě, kde se protíná nultý poledník s rovníkem! A co tam leží? Přeci Nulový ostrov!   Najděte si to magické místo na mapě. Nula stupňů zeměpisné šířky, nula stupňů zeměpisné délky. Když ale přesně do […]
Neandertálci: Co přispěje k jejich konci?
V létě roku 1856 objeví dělníci z lomu v jeskyni Kleine Feldhofer Grotte v Německu části lidské kostry i podivně vypadající lebku. Tehdy ještě netuší, že jde o naše blízké příbuzné, kteří vyhynuli před asi 40 000 lety. Teď už o nich víme hodně. Ale jedna otázka zůstává: co stojí za jejich zánikem?   Neandertálci […]
Tamarín: Extravagantní primát s dvojčaty na zádech
Velikostí připomínají veverku, bez ocasu může mít 18 až 30 centimetrů, ze zoologického hlediska ale náleží mezi primáty. Po naší planetě běhají dvě desítky různých druhů tamarínů a nad některými zůstává rozum stát.   Trvalé bydliště? Oblast Střední Ameriky až po její jižní kolegyni. Mrštným živočichům svědčí zejména severozápadní Kolumbie a povodí Amazonky. Tamaríni totiž […]
Záhady a napětí
Případ Mariana Rajchela: Dostával zprávy od démona?
„Ona z toho pekla nevyjde. Je moje. Každý, kdo se za ni bude modlit, zemře.“ Taková slova údajně v roce 2014 obdrží polský kněz Marian Rajchel (?–2021) od jakéhosi démona. Ne ale někde v temné kryptě při seanci nebo ve zlém snu, ale přes mobilní telefon! Přijdou prý skrze dívku, kterou se neúspěšně snaží zbavit posedlosti. Začala s ním […]
Prokletý velmož Půta Švihovský: Proč se jeho duch vracel z hrobu?
Vzdělaný a zcestovalý šlechtic, nejvyšší zemský sudí, ale také krutý a obávaný pán. Údajně neváhal upálit řemeslníky, zazdít nenasytného mnicha a kohokoli vsadit do žaláře. Podle pověstí ho nakonec odnesl čert přímo z ložnice a dodnes jeho duše bloudí po hradních chodbách. Opravdu si takový konec zasloužil?   Půta Švihovský z Rýzmberka (1450–1504) nebyl jen dalším středověkým […]
Dům oběšených panenek: Záhadná expozice, která má šokovat?
Na první pohled klidná zahrada v malé vsi na Vysočině se mění v děsivou galerii. Mezi větvemi stromů se houpou desítky oběšených panenek, některé bez končetin, jiné s rozbitými tvářemi. Není divu, že tohle místo vyvolává otázky: jde o bizarní umělecký záměr, osobní démony majitele, nebo snad temné varování?   Dům, který stojí na okraji […]
Obývá nejděsivější bažiny světa přízrak smrti?
Na jihu Konga se rozprostírá bažinatý labyrint, kam se bojí vstoupit i místní průvodci. Místo obestírá pověst o duších mrtvých, ale také o tvorovi jménem kongamato, jehož jméno se překládá jako přízrak smrti. Co se skrývá v těchto tlejících mokřadech, jen přírodní hrozby, nebo skutečné setkání s nadpřirozenem?   Dusivá vlhkost se snáší na cestovatele, […]
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Mají Francouzi mlsný jazýček?
panidomu.cz
Mají Francouzi mlsný jazýček?
Odpověď je snadná. Ano. Nějak už to mají zakódováno v genech. Typický Francouz si na jídle dává opravdu záležet.   Jídlo je pro něj radost, potěšení, společenská událost. A pozor nejen v restauraci, ale i doma v rodině. Kvalita především Vaření začíná už při nákupu. Sice musíme opustit představu, že se všechno každý den kupuje
Nedám se zastrašit ani náhodou!
skutecnepribehy.cz
Nedám se zastrašit ani náhodou!
Bydlím v domku po rodičích na okraji městečka, kde se všichni známe a kde jsem prožila celý život. Tedy zatím… O ten domek projevil zájem synovec. Miluji svoji zahrádku s růžemi, které sázela ještě máma. Nikdy jsem neměla děti, jen sestru, která zemřela před deseti lety. Zůstal po ní Petr, můj synovec, který vystudoval práva. Dnes žije
Adventní zpívání: Hudba, která rozzáří tmu
epochaplus.cz
Adventní zpívání: Hudba, která rozzáří tmu
„Mami, mně se tam nechce,“ protestuje malý školák a vleče se mrazivou ranní tmou. Raději by ještě spal v teple své postele, a kdyby mu máma neslíbila po skončení zpívání vafle v nedaleké pekárně, jistě by se bránil ještě více. Ale když otevřou dveře do svíčkami ozářeného kostela, úžasem se mu rozšíří oči. Předvánoční čas
Vánoční Pavlova
nejsemsama.cz
Vánoční Pavlova
Příprava oblíbeného dortu primabaleríny Anny Pavlové je jednoduchá, jen během sušení nesmíte otevírat troubu. Potřebujete: ✿ 4 bílky ✿ 220 g cukru moučky ✿ špetku soli ✿ 2 lžíce pudinkového prášku (vanilka) ✿ 2 lžičky citronové šťávy ✿ 100 ml smetany ke šlehání ✿ drobné ovoce ✿ lístky čerstvé máty 1. Vyšlehejte bílky s polovinou cukru a solí do tuhého sněhu. Pak přisypte zbylý
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Pomáhá uspořádání prostoru podle feng-šuej změnit život?
enigmaplus.cz
Pomáhá uspořádání prostoru podle feng-šuej změnit život?
Feng-šuej, dva znaky, vítr a voda, nejsou jenom pouhými symboly. Je to staré čínské učení o tom, jak neviditelná energie (čchi) proudí místnostmi a jak ji můžeme nasměrovat tak, aby se nám doma lépe ž
Vinograf Wine bar & Restaurant ukazuje, proč se těšit na zimu
iluxus.cz
Vinograf Wine bar & Restaurant ukazuje, proč se těšit na zimu
Chladné a temné zimní měsíce nemusí být vůbec nudné, když přijdete do Vinograf Wine Bar & Restaurant. Nové zimní menu voní mořem, lesem a vínem a podává se od poloviny prosince až do konce února.
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Půda pod ledem: Vědec z Brna odhaluje skrytý vliv vody v tající Antarktidě
21stoleti.cz
Půda pod ledem: Vědec z Brna odhaluje skrytý vliv vody v tající Antarktidě
Filip Hrbáček z Masarykovy univerzity získal prestižní grant ERC-CZ na výzkum, který může změnit naše chápání klimatických změn v polárních oblastech. Jeho projekt SEAL zkoumá, jak půdní vlhkost ovliv
Dala mu Solaříková kopačky kvůli dítěti?
nasehvezdy.cz
Dala mu Solaříková kopačky kvůli dítěti?
Příčina rozchodu hvězdy seriálu Bratři a sestry Patricie Solaříkové (36) a jejího partnera, tvůrce videí Alexe Grigorieva (38), vychází najevo? Už delší dobu se spekuluje, že jejich vztah je minulos
Hrnkový koláč s malinami
tisicereceptu.cz
Hrnkový koláč s malinami
Pochutnejte si na rychlé dobrotě, malinovém koláči s drobenkou na plech. Suroviny na 10 kusů 1 hrnek polohrubé mouky 1 hrnek hrubé mouky 1 hrnek krupicového cukru 1 hrnek mléka ½ hrnku oleje
Vítejte v Lomené pyramidě: Skrývá dosud neobjevené komory?
historyplus.cz
Vítejte v Lomené pyramidě: Skrývá dosud neobjevené komory?
Faraon Snofru přimhouří oči a zahledí se na právě dokončenou hrobku. Na okraji pouště v egyptském Dahšúru se před ním k nebi vypíná Lomená pyramida. Stavba se může pochlubit několika nej. Zaujme už na první pohled. Má její netradiční tvar symbolické důvody, nebo byl vynucen hrozbou pádu pyramidy? A čím vším je ještě unikátní?   V prastarém dekretu
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz