Některé druhy se v našich obchodech sotva ohřály a zmizely. Jiné se vracejí a stávají se sezónním zpestřením nabídky zvláště v zimě. Pokud nemáte odvahu ho ochutnat, pak vám poradíme.
Cherimoya
Vzhled a chuť: Plod tvarem připomíná chmelovou šišku, ale obrovskou – může mít v průměru až 10 cm. Pod hnědozelenou kožovitou slupkou je šťavnatá dužina, má barvu slonové kosti a obsahuje velká černá semena.
Je velmi sladká a lahodná, chuť se přirovnává ke směsi banánu a hrušky. Zralý plod je velmi měkký, takže je lepší koupit tvrdší a nechat ho při pokojové teplotě změknout. Přesně k jídlu je, když pod mírným tlakem povolí.
Jak se jí: Plod rozkrojte a dužinu vybírejte lžičkou. Semena se nejedí, ve větším množství mohou být i jedovatá.
Liči
Vzhled a chuť: Podle odrůdy je zralé liči hnědočervené, růžové nebo bílé, velké 3-4 cm. Uvnitř je perlově bílá měkká dužnina a v ní jedno velké semeno. Dužnina má sladkou, mírně nakyslou chuť. Připomíná mandarinky.
Musíme je koupit zralá, doma nám už nedojdou. Správně zralé liči jde perfektně vyloupnout i vypeckovat.
Jak se jí: Ostnatou slupku liči oloupeme prsty a dužninu jíme jako třešně. Nikdy ale samotnou nalačno – prudce snižuje hladinu cukru v krvi!
Tamarillo
Vzhled a chuť: Lesklé červené plody vzhledem připomínají soudková rajčata. Uvnitř je žlutá dužnina podobná a purpurová semena, která jsou rovněž jedná. Dužina chutná sladkokysele.
Jak se jí: Ovoce rozpůlíme a celý vnitřek vyjíme lžičkou. Pro svou nakyslost se hodí i ke grilovanému masu.
Karambola
Vzhled a chuť: Lesklé plody s hvězdicovitým průřezem, barva může být od světle zelené přes světle žlutou až do zlatožluté. Mají osvěžující kyselou nebo sladkokyselou chuť, jsou šťavnaté a trochu křupavé.
Jak se jí: Omyté a osušené karamboly zbavíme nožem špiček a potom plody nakrájíme na tenčí plátky. Pokud je chcete jíst samotné, krátce je povařte s cukrem.