Planeta Země

Přítrž plýtvání potravin

Přítrž plýtvání potravin

Průměrný Čech vyhodí každoročně do koše kolem 80 kg jídla v hodnotě 20 tisíc korun. Zároveň se ale rozšiřuje skupina lidí, kteří si nemohou dovolit kupovat kvalitní potraviny a jsou kvůli tomu v některých případech i v podmínkách ČR podvyživení. Do této skupiny patří hlavně senioři, ale i matky samoživitelky.

Jednou z možností, jak předcházet plýtvání potravinami a zároveň pomoci těm, kteří jich nemají dostatek, je jejich sdílení. Podpořit to je cílem projektu komunitních chladniček Samsung Bezezbytku.

Provoz první z nich dnes slavnostně zahájil prezident společnosti Samsung Electronics Czech and Slovak pan Seung Joo Shin.

„Rádi bychom prostřednictvím komunitní lednice propojili lidi v nejbližším okolí. To, co jednomu přebývá, si jednoduše vezme ten, kdo to potřebuje,“ říká Seung Joo Shin, prezident společnosti Samsung Electronics Czech and Slovak. „Nejsme lhostejní k obrovskému množství potravin, které se každoročně vyhodí. Věříme, že tento projekt alespoň v daných lokalitách pomůže,“ dodává.

Globálně se každoročně vyplýtvá třetina celé potravinové produkce. Jde o obrovské množství o objemu 1,3 miliardy tun jídla. Do popelnic putuje 45 % vypěstovaného ovoce a zeleniny, 35 % ryb a mořských plodů, 30% obilovin, 20 % mléčných výrobků a stejné množství masa. Plýtvání potravinami s sebou nese sociální, finanční, ale také environmentální dopad.

S každým vyhozeným jídlem znehodnocujeme také cenné zdroje, které byly potřeba k jeho výrobě (voda, půda, lidské práce a energie). Pro představu: na 1 kg vyrobeného jídla se do atmosféry vypustí průměrně 4,5 kg oxidu uhličitého.

Na produkci 1 kg hovězího masa může spotřeba vody dosahovat až 15 000 litrů vody, a na 1 kg sýra až 5000 litrů vody.

Jednou z cest, jak předcházet plýtvání potravinami a zároveň pomoci těm, kteří nemají potravin dostatek, je jejich sdílení. Projekt Samsung Bezezbytku chce pomoci minimalizovat množství vyhozených potravin a zároveň se snaží o propojení komunity v dané lokalitě – a to prostřednictvím komunitních lednic. Projekt Samsung Bezezbytku je založen na principu dárce – místní koordinátor – příjemce.

Každý, kdo v dané komunitě žije, pracuje, podniká, či se v ní pravidelně pohybuje, může do lednice vložit cokoliv, co nespotřebuje a co je zároveň před datem spotřeby.

A kdokoliv další si z lednice zase může vzít, co potřebuje nebo chce.

Potraviny může donést každý, kdo ví, že již nakoupené potraviny nespotřebuje. Typickým příkladem jsou dovolené, kdy by na nás po návratu čekalo v lednici či spižírně nemilé překvapení v podobě shnilých nebo prošlých potravin. „Protože se jedná o potraviny, které se budou dále konzumovat, existují pravidla, která je třeba dodržovat.

Na obsah veřejné lednice bude dbát koordinátor, který bude kontrolovat, zda jsou potraviny v lednici v pořádku a bez problémů poživatelné. Do lednice se nesmí dávat nahnilé nebo zkažené potraviny. Všechno jídlo musí být před koncem uvedeného data spotřeby. Potraviny musí být v originálním balení.

Výjimku tvoří například ovoce a zelenina,“ říká Veronika Doubnerová, manažerka projektu Samsung Bezezbytku.

Orientační seznam potravin viz níže.

Zkušenosti ze zahraničíMyšlenka založení veřejných či komunitních lednic se poprvé objevila v roce 2012 ve Velké Británii a ve Španělsku. Komunitní lednice začaly poté vznikat v Indii, na Novém Zélandu, v Německu a dalších zemích.

Jen ve Velké Británii v současnosti funguje přes 30 komunitních lednic pod záštitou organizace Hubbub, která poskytuje zájemcům o provoz komunitních lednic ucelený návod, jak se k projektu připojit. Hubbub tak vytvořil národní síť propojující projekty komunitních lednic ve Velké Británii. „Ve Velké Británii žije přes 8 milionů lidí, kteří si nemohou dovolit kupovat kvalitní potraviny.

Proto jsme založili síť komunitních lednic, kterých je u nás dnes 31,“ říká Catherine Darragh, projektová manažerka Hubbub. „Za období listopad 2017 – leden 2018 se v komunitních lednic podařilo přerozdělit 21 521 kg potravin,” dodává Darragh. „Bez této úžasné služby bychom já ani moje děti nejedli čerstvé ovoce a zeleninu. Jsem svobodná matka. Všichni jsou zde moc milí a starostliví.

Vždy si tady dobře popovídám.

Všem moc děkuji,” popisuje Britka, která komunitní lednici často využívá.

Více z Planeta Země

Co se stane se životem po jaderné katastrofě? Na to se pokouší najít odpověď unikátní dokument Fukušima

Planeta Země3.11.2022

Víte, v jakých měsících se vydat na Bali?

Planeta Země27.10.2022

Rok ve Skotsku, to je jiná divočina!

Planeta Země12.8.2022

„Inspirovali mě šamani kmene Zulu,“

Planeta Země28.7.2022

Přízrakem lesů Serengeti je královská leopardice

Planeta Země2.5.2022

S Davidem Attenboroughem za objevem desetiletí!

Planeta Země10.3.2022

Surikaty, tvorové, které nelze nemilovat

Planeta Země3.2.2022

Záhady kolem bermudského trojúhelníku nepřestávají udivovat

Planeta Země10.1.2022

Majitelé nejlepšího sluchu zvířecí říše: Slyší, kde se co šustne!

Planeta Země9.12.2021
Planeta Země
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články