Zajímavosti

Proč tak rádi chroupáme?

Proč tak rádi chroupáme?

Co mají společného jablka, okurky, popcorn, kukuřičné lupínky, slané tyčinky nebo brambůrky? Jakmile začnete jakoukoliv tuto pochutinu jíst, bude váš prožitek doprovázet typický křupavý zvuk. Zvuk, který je v nás zakořeněn už tisíce let a který rozhoduje o tom, co sníme, a co ne!

Píše se rok 2003, když se gastrofyzik a profesor experimentální psychologie na Oxfordské univerzitě Charles Spencer rozhodne uchýlit k netradičnímu testování. Dvacítce respondentů rozdá brambůrky Pringles, které jsou jeden jako druhý. Posadí je do zvukotěsné laboratoře, kde je zvuk křupnutí přenášen do sluchátek, které mají na uších.

V průběhu testování Spencer snižuje a zvyšuje hlasitost křupnutí a pozoruje, jak na to jedlíci reagují. Při hlasitém křupnutí je patrná spokojenost a padají poznámky o čerstvosti. V okamžiku, kdy je hlasitost křupnutí snížena, respondenti označí brambůrky za staré a nechutné.

„Chybějící zvuk u jídla je pro nás velmi důležitý,“ vysvětluje Charles Spencer výsledky svého pokusu a pokračuje: „Je to první věc, která nás může varovat před tím, že daná potravina není čerstvá.“

Pokud při jídle neslyšíme klasické křupnutí, začneme pochybovat o jeho čerstvosti.

Křupavé je lepší

Zvuk křupavého jídla je přenášen vzduchem i kostmi do našeho vnitřního ucha. Když slyšíme, co jíme, je naše spotřeba potravin větší. Jakmile se onen zvuk nedostaví, přistupujeme k jídlu s nedůvěrou a snažíme se potravinu prozkoumat z jiného hlediska – ať už je to zrak nebo čich. Tuto schopnost jsme podědili od našich zvířecích předků. Ti konzumují hlavně ovoce a měkké tkáně.

Často se jim ale této stravy nedostává, a tak nastupuje plán B – křupavý hmyz a části rostlin. Ještě než člověk objeví oheň, dělá to úplně stejně. S tepelnou přípravou jídla se mu najednou začne otevírat nové spektrum energeticky bohatých potravin, které jsou díky přípravě na ohni rovněž křupavé.

Díky tomu si v naší genetické výbavě neseme informaci o tom, že co je křupavé, je přínosné!

Když se u jídla objeví slovo „křupavé“ lidé po něm více touží

Hudba žvýkání

Jak to, že v současné době je řada křupavých pochutin považována za nezdravé? Za vším stojí obchodní marketing, který si touhu po křupavém vezme za svou bernou minci. Například v 80. letech minulého století utratí texaský výrobce brambůrků Frito-Lay 40 000 dolarů za to, aby vyvinul nejkřupavější chips.

„Nesměl být ani příliš silný, ani příliš tvrdý, protože to zákazníci odmítali,“ vzpomíná Herbert Stone, který se na výzkumu podílel. Touhu po křupavém využívají i šéfkuchaři při sestavování svého menu. „Můžete do názvu jídla přidat cokoliv, ale jakmile se tam objeví slovo křupavé, úspěch je okamžitě zaručen,“ tvrdí známý americký šéfkuchař Mario Batali (*1960).

Je to dáno tím, že už pouhá myšlenka na křupavost v nás vyvolává pocit hladu. Kromě toho existují i další teorie, které se snaží vysvětlit oblibu křupavého jídla. S jednou takovou přijde americký výzkumník v oblasti chutí a vůní Alan Hirsch.

„Když si kousnete do ledu nebo bramborových lupínků, zdravým způsobem vybijete svou nahromaděnou agresivitu,“ upozorňuje vědec, který křupání označuje za „hudbu žvýkání“.

I když původně je řada křupavých věcí zdravých, dnes je tomu spíše naopak.

Více z Zajímavosti

Opuštěná místa – tak trochu vyšší úroveň urbexu

Zajímavosti30.7.2021

7 mylných předpovědí: Člověk nemůže létat a televize se neuchytí

Zajímavosti29.7.2021

Édouard Manet: Olympia

Zajímavosti26.7.2021

3 nejdražší modelky současnosti

Zajímavosti22.7.2021

Jak manipulace poslala na smrt nevinného člověka

Zajímavosti21.7.2021

Jedna žurnalistka provedla pokus: zaregistrovala se na stránkách s webkamerami BongaCams a vydělala si 800 eur!

Zajímavosti20.7.2021

Aféra Contergan: Lék, který má na svědomí tisíce znetvořených dětí

Zajímavosti19.7.2021

Nejdražší kosmetika: Mýdlo za 60 000 korun, krém za 20 000 korun!

Zajímavosti15.7.2021

Kámen, nůžky, papír? Na náhodu nespoléhejte!

Zajímavosti12.7.2021
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Jedna noc plná vášně a lásky
skutecnepribehy.cz

Jedna noc plná vášně a lásky

Když mi zavolal můj bývalý...
Rozhledna Krásenský vrch: Kamennou věž společnými silami vybudovala celá obec
epochanacestach.cz

Rozhledna Krásenský vrch:...

Cesta vzhůru po...
8 tipů, co se skvrnami od deodorantu
panidomu.cz

8 tipů, co se skvrnami od...

Bez deodorantu to nejde, ale s ním… Ano,...
Lze Covid vyléčit vitamíny, alkoholem či bělícími prostředky? To opravdu ne…
21stoleti.cz

Lze Covid vyléčit vitamíny,...

U většiny onemocnění s mediálním přesahem se dříve nebo...
5 nejzáhadnějších útvarů na Marsu
enigmaplus.cz

5 nejzáhadnějších útvarů na...

Na fotografiích Marsu se už desítky let...
Originální zázrak moderní architektury
rezidenceonline.cz

Originální zázrak moderní...

Uměleckým dílem v každém smyslu lze nazvat rezidenci,...
Nelehké pátrání po dědečkovi Adolfa Hitlera
epochaplus.cz

Nelehké pátrání po...

Vyznat se v podivných vztazích prvního...
Originální Land Cruiser Toma Hankse jde do dražby
iluxus.cz

Originální Land Cruiser Toma...

Aukční dům Bonhams milovníkům...
Utíká Sabina před samotou do práce?
nasehvezdy.cz

Utíká Sabina před samotou do...

Devátým rokem je SABINA...
Uteče krásné Lucii její další koloušek?
nasehvezdy.cz

Uteče krásné Lucii její...

Půvabná moderátorka Lucie...
Jak myslí hluší?
epochaplus.cz

Jak myslí hluší?

Myslení, každý si asi umí představit, co...
Chilli con carne Mexico
tisicereceptu.cz

Chilli con carne Mexico

Suroviny na 4 porce 1 červená paprika 150 g...