Úvod
Věda
Planeta země
Historie
Zajímavosti
Lifestyle
Záhady a napětí
Ryba fugu aneb Pořádný adrenalin na talíři

Co všechno víte o japonské specialitě, při které jde doslova o život? Stačí jedna nepatrná chyba šéfkuchaře a ryba fugu se může proměnit v poslední oběd či večeři, kterou pozřete.

Čtverzubec takifugu, jak zní oficiální název této ryby, totiž obsahuje jed, který je až tisíc dvěstěkrát jedovatější než smrtelně jedovatý kyanid draselný. I přes to se nejen v Japonsku jedná o velmi vyhledávanou a také pořádně drahou pochoutku.

Gurmány sice láká její výjimečná chuť, nicméně je otázkou, zda ji nepředčí vzrušení z konzumace jídla s možnými smrtelnými následky. Každý rok totiž po požití této ryby umírá hned několik lidí.

Japonští kuchaři tvrdí, že se ve většině případů jedná o rybáře, kteří se bez znalosti postupu rozhodli připravit si fugu sami doma. A aby toho nebylo málo, objevily se informace, že díky oteplování moří tato ryba mutuje a je mnohem nebezpečnější.

Práce nejpovolanějších

Určitou zárukou, že tenhle gurmánský adrenalin přežijete, by měla být licence, kterou musí vlastnit každý kuchař, který chce s říčním prasetem, jak se rybě fugu také přezdívá, pracovat. Než ji kuchaři získají, musí projít náročnou přípravou.

Nepředstavujte si proto workshop na jedno odpoledne. Celý školicí proces běžně trvá dva až tři roky a skládá se z teoretické a praktické části. Kuchař licenci rozhodně nezíská zadarmo. Stačí totiž jediný omyl a končí.

I když to zní tvrdě, je to logické, protože taková chyba v provozu by měla s největší pravděpodobností fatální konec. Že se ryba fugu udržela na menu asi tisícovky japonských restaurací může mít ještě jeden důvod, a sice ekonomický.

„Rande“ s říčním prasetem vás totiž vyjde přibližně na 1 200 korun. Pochopitelně záleží i na tom, zda ochutnáte celé fugu menu nebo si vyberete pouze nějakou část. Cena se může lišit i s ohledem na typ restaurace.

Také byste rádi vyzkoušeli tuto „adrenalinovou“ pochoutku?
Také byste rádi vyzkoušeli tuto „adrenalinovou“ pochoutku?

Menu plné adrenalinu

Jsme jenom lidé, takže i v té nejlepší restauraci se může stát, že se kuchař zmýlí. Otrava fugu jedem se projevuje zpočátku jemným trnutím rtů, jazyka a brněním prstů. Tetrodotoxin nakonec způsobí ochrnutí veškerého svalstva a následné udušení.

Proti tomuto neurotoxinu neexistuje protijed. Jediné, co lékaři mohou dělat, je napojit dotyčného nešťastníka na podporu dýchání a oběhového systému. Říká se, že v případě smrti hosta, by měl kuchař spáchat rituální sebevraždu.

Skutečnost je ale taková, že by skončil ve vězení, přišel o licenci, a ještě by musel zaplatit pokutu. Stovkám labužníků po celém světě ale stále stojí toto riziko za to!

Kuchař při jejím zpracování nesmí udělat jedinou chybu
Kuchař při jejím zpracování nesmí udělat jedinou chybu

Důmyslná chirurgie na talíři

Je zajímavé, že ryby fugu nejsou přirozeně jedovaté. Smrtící alkaloid tetrodotoxin, který obsahuje jejich kůže, ledviny, jikry a játra, ve kterých se ho mimochodem nachází nejvíc, totiž získávají díky pojídání některých jedovatých měkkýšů.

Při přípravě ryby se všechny nebezpečné části odstraňují speciálním nožem fugu hiki a odkládají na speciální tác, který nesmí přijít do styku s jinými potravinami nebo nástroji.

Jedovatý odpad se poté uzamyká do speciálních nádob a odváží na určené místo, kde se spálí. Fugu může mít bílé nebo červené maso. Charakteristickým znakem této ryby je kromě jedu i fakt, že má hodně bílkovin, velké množství kolagenu, vlákniny a málo tuku.

Ryba se nejčastěji podává porcovaná na tenké plátky
Ryba se nejčastěji podává porcovaná na tenké plátky

Když nechcete riskovat

Nejprve je třeba říci, že dnes už si můžete objednat i vyšlechtěnou fugu, která žádný jed neobsahuje.

Je otázkou, zda fakt, že nejde příliš na odbyt, souvisí s tím, že je to zkrátka jenom ryba bez přidané hodnoty již zmíněného adrenalinu, anebo je důvod v chuti.

Někteří gurmáni totiž tvrdí, že jed čtverzubce způsobuje charakteristickou chuť masa, která z něj na rozdíl od uměle vypěstovaných fugu dělá onu pověstnou kulinářskou delikatesu. Nejčastěji se fugu připravuje jako sashimi.

Tedy nakrájená na velmi tenké plátky a podávaná s různými japonskými omáčkami. Tradiční kombinaci se sashimi tvoří momiji-oroshi, což je strouhaná ředkev s chilli papričkou, ponzu nebo sójová omáčka.

Fugu sashimi se na talíři upravuje například do tvaru chryzantémy, kterému se říká kukimori, nebo pivoňky, botanmori, či tsumori připomínající jeřába. Kromě adrenalinu vás tak kuchař poctí i estetickým zážitkem. Fugu je ale k dostání i v dušené nebo grilované verzi.

Mimochodem, pokud se vydáte do Japonska v létě, fugu neochutnáte. Loví se totiž od října do března a jako vrchol sezóny se označuje období od prosince do února, kdy mají čtverzubci největší zásoby podkožního tuku, aby přežili chladné počasí.

Související články
Na narození dítěte se většinou těšíme. Jenže pak to vypukne, koliky, první zoubky, období vzdoru, nemoci, sourozenecké šarvátky, a když už máme pocit, že je to za námi, přijde puberta. Obvykle se uvádí, že dítě zlobí zejména proto, že nejsou uspokojeny jeho potřeby. Obvykle tak nejde o problém výchovný, ale spíše vztahový. Žádá si naši […]
Pagani Huayra Codalunga Speedster je otevřený manifest řemesla, síly a italské poezie na kolech. Umění přetavené v pohyb, design prodchnutý duchem 50. a 60. let, a mechanika, která přesně ví, jak chutná rychlost. Limitovaná série nabídne jen 10 unikátů s cenou více než 7 milionů dolarů za kus. Zvuk draka, dlouhý ocas, rychlý dech „Codalunga“ […]
Zimní čas láká na svařené víno. Zahřeje, spraví vám náladu, je dobrým důvodem setkat se s přáteli. Když ho nikde v blízkosti neprodávají, připravte si ho sami.   Začíná to výběrem vína. Ač se častěji používá červené, jde to i z bílého, důležitá je ovšem kvalita. Víno musí být suché, mělo by mít ovocnou vůni […]
Oceňovaná edice osmdesátimetrových jachet Simply Custom holandské loděnice Oceanco se rozrostla o další klenot, jehož cena bude začínat na 50 milionech dolarů. Společnost s novým majitelem u kormidla vytvořila opulentní plovoucí sídlo, jež je oslavou touhy po objevování v jeho nejryzejší podobě. Přepychem se ale nešetřilo ani v nejmenším.   Elegantní 262 stop dlouhá superjachta […]
reklama
Historie
Cordouan: Udivoval král majáků luxusem i technikou?
Na skalnatém ostrůvku uprostřed zelenomodrých vod Biskajského zálivu se z moře tyčí bílá kamenná věž. Spojuje v sobě majestát katedrály, paláce a pevnosti. Jde o Cordouan, zřejmě nejkrásnější a nejpřepychovější maják světa. Uvnitř ukrývá královský apartmán i kapli s vitrážemi.    Jen dopravit sem stavební materiál je pořádná fuška. Cordouan se totiž nachází v ústí řeky Gironde, zhruba sedm […]
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
Zoufalý Josef I. prochází troskami Lisabonu. Beznaděj bije do očí. Z tepajícího velkoměsta zbyla jen hromada sutin. „Je to snad boží trest?“ ptá se sám sebe šokovaný portugalský panovník.   Obyvatelé Lisabonu nemohli dospat. V kalendáři je 1. listopad, na který připadá Slavnost Všech svatých. „Lisabon neviděl hezčí ráno než onoho listopadového dne, slunce naplno zářilo, celé […]
Krvavý skrček dal jméno teroru
Velká Stalinova politická čistka v Sovětském svazu 30. let minulého století si vyžádala na milion obětí. Označením pro toto krvavé období je slovo, při jehož vyslovení dodnes běhá mráz po zádech – Ježovština.   Otec petrohradského rodáka Nikolaje Ivanoviče Ježova (1895–1940) je mistrem mnoha řemesel a dokáže se živit jako hudebník, malíř pokojů či vedoucí nevěstince. […]
Proč spadla Cválající Gertruda?
Most přes Tacomskou úžinu nedaleko amerického Seattlu má být zázrakem moderního stavitelství…„Bude to třetí nejdelší visutý most světa,“ slibuje konstruktér Leon Solomon Moisseiff, který svými nápady již inspiroval obdivovaný projekt mostu Golden Gate v San Francisku.   Zadání je ale pro něj příliš konvenční. Požadované příhradové vazníky nahrazuje modernějšími a podstatně subtilnějšími deskovými nosníky. „Most tak […]
Zajímavosti
Chattušaš: Jak padlo velkolepé město?
Sloupy dýmu stoupají k nebi a uličkami se ozývá zoufalý křik. Útoku divokých kmenů vyzbrojených železnými zbraněmi zdejší lid nedokáže vzdorovat. Výkladní skříň Chetitů počítá své poslední hodiny. Tak jsme si ještě nedávno představovali pád Chattušaše. Jenže novější výzkumy ukazují něco trochu jiného, mnohem záhadnějšího…   Francouzský archeolog Charles Texier (1802–1871) postává na kopci nad […]
Dentální nit: Od kdy ji používáme?
Už archeologické nálezy dokazují, že se naši dávní předkové zbavují nečistot mezi zuby pomocí tenkých špičatých větviček. Dnes máme větší komfort: k odstranění jídla a plaku z obtížně dostupných míst používáme dentální nit. A tu svou mají i opice!   Za vynálezce dentální niti je považován americký zubař Levi Spear Parmly (1790–1859), který už v […]
Aniva: Maják s atomovým osudem
Mlha tak hustá, že by se dala krájet. Nepřístupné pobřeží bičuje studený vítr, jemuž značně sekunduje chladná sprcha, kterou mají na svědomí mořské vlny tříštící se o skály. Veškerému marastu tiše přihlíží kdysi majestátní maják.   Skalnatý a těžko přístupný terén na jihovýchodě ruského ostrova Sachalin v severním Pacifiku nedaleko Japonska zdobí vytáhlá stavba. Anivský […]
Charleston, tanec smrti!
V polovině 20. let minulého století je na parketu fenoménem charleston. Ovšem zatímco jedni ho milují pro jeho nespoutanou energii, druzí ho odsuzují jako nevkusný a nemravný. Ve své prapůvodní podobě se sice tančí v newyorském Harlemu už kolem roku 1913, ale slávy se dočká až o 10 let později. Brzy ale získá pověst zabijáka. […]
Záhady a napětí
Víly Peri: Kde je jejich tajemná země?
Vysoko v horách Pákistánu údajně leží země, kam se smrtelníkům nevyplácí vstupovat. Říká se jí Peristan, tedy Země víl Peri. Údajně v ní žijí tajemné ochránkyně horských kozorožců markhorů a krásné nelítostné soudkyně, které unášejí lidi do svého zlatého hradu. Je Peristan skutečný nebo jde jen o strašidelnou legendu? A jak je to s jeho obyvatelkami?   Podle […]
Prastará svatyně v Makotřasech u Prahy: Odehrávaly se v ní děsivé rituály?
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Byla to nejstarší observatoř v Evropě? Probíhaly zde brutální rituály? A proč se v této oblasti opakuje řada tragických dopravních nehod?   Když se v roce 1961 kopaly základy nové silnice z Prahy […]
Dům oběšených panenek: Záhadná expozice, která má šokovat?
Na první pohled klidná zahrada v malé vsi na Vysočině se mění v děsivou galerii. Mezi větvemi stromů se houpou desítky oběšených panenek, některé bez končetin, jiné s rozbitými tvářemi. Není divu, že tohle místo vyvolává otázky: jde o bizarní umělecký záměr, osobní démony majitele, nebo snad temné varování?   Dům, který stojí na okraji […]
Alchymista a rybníkář Jakub Krčín: Zahrával si s ďáblem?
Jakub Krčín, původem z chudého zemanského rodu, se ve službách Rožmberků vypracuje až na regenta a trvale se zapíše do dějin jako jeden z nejvýznamnějších českých rybníkářů. Podle některých pověstí za to ale nevděčí jen své píli. Občas mu prý při práci asistoval sám ďábel, se kterým se spolčil…   O lidech, kteří ve své […]
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zelné koláče
nejsemsama.cz
Zelné koláče
Můžete je připravit také jako klasické buchty. Ingredience na 20 koláčů: Na těsto: ● 250 g hladké mouky ● 120 ml mléka ● ½ kostky čerstvého droždí ● 60 g sádla ● 1 vejce ● 1 lžička soli Na náplň: ● ½ hlávky malého zelí ● 1 cibule ● 1 lžíce sádla ● 150 g anglické slaniny ● špetka mleté papriky Postup: Mléko zahřejte a rozdrobte do něj droždí. Přidejte cukr a lžičku mouky.
Gurmánské Vánoce s paštikami Pâté du Chef
panidomu.cz
Gurmánské Vánoce s paštikami Pâté du Chef
Svátky jsou časem setkávání s rodinou a přáteli, obdarovávání a dobrého jídla. Pokud chystáte vánoční večírek, rodinnou oslavu nebo hledáte inspiraci na hodnotný dárek, přináší značka Pâté du Chef několik tipů. Vánoční speciality se hodí na slavnostní stůl i jako elegantní dárky: zaujmou svým balením, ale především vynikajícími chutěmi. „Pro letošní Vánoce doporučujeme paštikovou bonboniéru
Plněné slané buchty
tisicereceptu.cz
Plněné slané buchty
Máte rádi sladké kynuté buchty? Pak je musíte vyzkoušet naslano! Ingredience 250 g hladké mouky 250 g polohrubé mouky 200 g vařených brambor 180 ml vody nebo mléka 100 g rozpuštěného másla
Když sláva bolí: Utrápené dětství, které poznamenalo slavné
epochaplus.cz
Když sláva bolí: Utrápené dětství, které poznamenalo slavné
Z dálky působí život celebrit jako splněný sen – peníze, sláva, obdiv. Realita je ale mnohdy mnohem temnější. Za úspěchem mnoha slavných stojí dětství plné zneužívání, chudoby či násilí, které v nich zanechalo hluboké jizvy. Tyto těžké zkušenosti je však často posílily a staly se motorem jejich pozdějšího úspěchu. Jejich osudy tak mohou být inspirací
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Mimořádný objev vzácného prvoka odhaluje novou větev eukaryotického stromu života
21stoleti.cz
Mimořádný objev vzácného prvoka odhaluje novou větev eukaryotického stromu života
Výzkumný tým z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy vedený profesorem Ivanem Čepičkou a jeho doktorským studentem Markem Valtem objevil vzácný a jednobuněčný organismus s unikátní buněčnou stavbo
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
epochanacestach.cz
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
Zveme všechny příznivce lákavého vánočního nakupování a báječné vánoční atmosféry na výstaviště do Letňan PVA EXPO PRAHA, kde proběhne již 16. ročník veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Tento veletrh dárků, dekorací a spotřebního zboží je pořádán uvnitř výstavní haly a nabízí kromě báječných nákupů všeho druhu také příjemnou relaxaci a občerstvení u velkého vánočního stromu za
Radikální pojetí Highlife Chronograph v podání Bamford Watch Department
iluxus.cz
Radikální pojetí Highlife Chronograph v podání Bamford Watch Department
Od roku 2009 Bamford Watch Department (BWD) neustále mění pravidla současného hodinářství. George Bamford, kreativní mozek značky, si vybudoval renomé pro reinterpretaci horologických ikon s výrazně m
Odvede Leichtové muže milenka?
nasehvezdy.cz
Odvede Leichtové muže milenka?
Vztah herečky ze seriálu Bratři a sestry Kristýny Leichtové (40) a režiséra Vojtěcha Štěpánka (41) se zřejmě otřásá v základech. Před nedávnem se šířily zvěsti, že se už vídají, jen aby si předali dě
Operace Katapult: Podrazili Britové francouzského spojence?
historyplus.cz
Operace Katapult: Podrazili Britové francouzského spojence?
Kapitánu Hollandovi se derou do očí slzy. Celý den se snažil přesvědčit Francouze, aby přijali britské ultimátum. Některé důstojníky, s nimiž jednal, považuje za své přátele. Bohužel neuspěl a nedokázal tak odvrátit hrozící katastrofu. Britové si svou vůli prosadí silou!   Hitlerův bleskový útok slaví úspěch. Na jaře roku 1940 německé jednotky rychle postupují do nitra
Výlet do daleké země prodloužil vnučce život
skutecnepribehy.cz
Výlet do daleké země prodloužil vnučce život
Libuška je od narození velmi vážně nemocná, lékaři byli bezradní. Splnění jejího snu ale nadějně oddálilo nešťastný konec. Moje vnučka se bohužel narodila s nevyléčitelnou nemocí. Už od jejího narození tak nastala pro její rodiče pekelná jízda. Neustále s ní chodili po všech možných vyšetřeních. Zvlášť dcera se jí maximálně věnovala a všichni jsme se snažili dělat maximum.
Havárie letu 203: Příběh muže, který přežil nemožné
enigmaplus.cz
Havárie letu 203: Příběh muže, který přežil nemožné
Na nevadském letišti Reno-Cannon se připravuje k odletu let Galaxy Airlines 203. Cestující na palubě jsou v dobré náladě a těší se na svou cestu. Jenže krátce po vzletu dojde k nehodě, která se stane
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz